Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smjena urednika

Dva tabora na HRT-u: za lijeve Prvi, a za desne Četvrti kanal

HRT
Foto: Pixsell
19.02.2015.
u 11:56

Je li izborom nove predsjednice na HRT-u otvoren lov na funkcije?

Čini se da nema gledatelja koji ne misli da i na HTV-u postoje lijevi i desni. Gotovo bi se sa stopostotnom vjerojatnošću moglo predvidjeti tko će na Prisavlju zasjesti na glavna urednička mjesta i tko će preuzeti ekran u udarnim, osobito informativnim emisijama dođe li na vlast HDZ ili SDP. I sad se u javnosti može čuti kako su Prvi program HTV-a zaposjeli ljevičari, dok je novopokrenuti i slabo gledani Četvrti program dan desničarima nakon što su maknuti s Prvog.

Kao, ravnoteža je jer svaka politička opcija ima svoj kanal. Očekivati je onda da će, pobijedi li HDZ i na parlamentarnim izborima, doći i do seoba pa će ovi s HTV1 “letjeti” na HTV4, a oni s Četvrtog opet će osvanuti na Prvom. S HTV-a tvrde da se i uredničko-voditeljski dvojac Otvorenog složio na principu – političke ravnoteže. U najnovijem “udaru” na Elizabetu Gojan, koji predvodi Hloverka Novak-Srzić, mnogi vide “buđenje” HTV-ovih desničara osokoljenih pobjedom HDZ-ove kandidatkinje za predsjednicu.

– Nanjušili su ovi HTV-ovi desničari da HDZ vjerojatno grabi i prema parlamentarnoj pobjedi pa su sad dignuli graju jer očekuju da i njihovo vrijeme opet dolazi pa već “pikiraju” koje bi šefovske funkcije opet mogle biti njihove – kaže nam jedan iskusni TV znalac.

No, smije li se to događati? Smiju li se smjene političkih vlasti kao u ogledalu odražavati i na smjene na javnoj televiziji? Smiju li novinari, osobito javne televizije koju plaćamo, biti otvoreno politički obojeni?

– Kad u nas netko u politici pobijedi, točno se zna tko će zaposjesti ekrane i funkcije na HTV-u. To nije nešto što se naslućuje, već se to može dokazati, a toga na HTV-u ne bi smjelo biti. Nema nijedne javne televizije na svijetu koja je posve odijeljena od vladajuće političke strukture, no to se ne smije vidjeti na tako primitivan način kao kod nas. Izgleda kao da je izbor nove predsjednice kod jednog dijela HTV-ovih novinara potaknuo otvoren lov na funkcije. To je bolest HTV-a – kaže profesorica etike novinarstva na FPZ-u Gordana Vilović, dok sociolog Dragan Bagić kaže da je HTV visoko ispolitiziran, kao i bolnice, HEP, Hrvatske šume...

– Kao što se zna koji su lijevi i desni doktori, tako se i na HTV-u zna tko su lijevi, a tko desni novinari. U svakom javnom sustavu u kojem politika kadrovira postoje klike jednih i drugih. A ključno je da nedostaje profesionalne etike i kulture, što se najbolje vidi upravo na HTV-u – tvrdi Bagić, a politolog Ivan Šiber kaže da je ključna stvar kod novinara to da on nije objektivan, no ako je toga svjestan, onda to do određene mjere može kontrolirati.

>> Elizabeta Gojan: Tužit ću portale, Hloverku, Helenu Krmpotić, HRT i Ivana Jabuku

Komentara 74

DU
Deleted user
12:08 19.02.2015.

Imao sam prigodu viđati tu i tamo Radmana na Visu, s onim svojim pogledom i izgledom a la kapetan I klase JNA (što mu je bio otac!) i mogu se jedino diviti kako je izveo, kao Josipovićev izabranik, diverziju prijenosa inauguracije. Iskoristio je Elizabetu Gojan i jaru u njoj, koja je i inače primjetna već nekoliko godina (vidi se iz priloženog, tijesan joj 16:9 TV format). Žena je poslužila kao tzv. korisni ... e ne smijem napisati što, i sada, kad je izgorjela u javnosti, odgurnut će nju od sebe i ostati dalje kao onaj koji sprema iduće kamikaze za nove medijske diverzije i podvale na HTV-u za parl. izbore. Tko meni ne vjeruje, da Gojan iskorištena za jednodnevne potrebe, nek proanalizira zašto su maknuti određeni dijelovi snimke s online datoteke HTV, netom protekle inauguracije. I to samo oni koji nose nedvojben domovinski zanos! Bravo, komitetlijski majstore! Svaka ti štafetu ... ne smijem napisati gdje, zabila!

FA
Fake
12:19 19.02.2015.

Svima koji su potpisali peticiju,svaka čast.Polako,sve će doći na svoje.Otišao je ''transkript'',otišla je ''lijepa kapa partizanka'',otići će i zoka sa svojom nesposobnom vladom a otići će i ovaj ''štafetaš'' sa HTV-a.Sada samo da se još pokrenu procesi oko Patrije,ZAMP-a i ostalog i to je to.

RE
retfala
12:11 19.02.2015.

drugarice Gojan,znam da je teško izgledati kao grizli,ali ne morate zato mrziti HRVATSKU...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije