Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova meteorološka zvijezda

Dunja Mazzocco Drvar: I ova će zima biti topla. Budimo zato spremni na kiše, ali i poplave

18.11.2014., Zagreb - Meteorologinja televizije N1 Dunja Mazzocco Drvar.
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/2
23.11.2014.
u 16:26

Do kraja godine možemo očekivati još koju poplavu. Podzemni tokovi puni su vode i svaka kiša može prouzročiti izlijevanja

Moram priznati da mi godi kada me ljudi na ulici zaustavljaju i pitaju kakvo će biti vrijeme, kazala nam je meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar, koja je prelaskom na N1 televiziju u kratkom vremenu postala nova meteorološka zvijezda.

Dunja je rođena Zagrepčanka, ali je s lakoćom naučila kakva je veza između cvrčanja cvrčka i temperature zraka. Ili kako upotrijebiti rodu za dugoročnu prognozu. Optimistična je, uvijek nasmijana i elegantno odjevena. Iako kaže da uopće nema smisla za modu i da ne bi znala spariti ni japanke s kupaćim kostimom.

Košarkašica i kartašica

– Sva sreća što imam sestričnu koja je modna dizajnerica i svoje znanje jako dobro primjenjuje na meni. Međutim, ne možete svima ugoditi. Evo, neki dan me teta kritizirala da sam na sebi imala pidžamu – kroz smiješak govori Dunja.

– Od malih nogu među kazališnim amaterima na Ribnjaku u Zagrebu sanjala sam o tome da ću izrasti u kazališnu redateljicu. Sanjala sam to sve dok jednog dana nisam shvatila da je bolje živjeti među oblacima nego na daskama. No u kazalištu sam stekla puno prijatelja s kojima prijateljujem i danas. Često se čovjeku dogodi da ono što želi postati zapravo ne postane. Posao koji danas radim ima dodir s glumačkim svijetom – prezentaciju kroz govor i sliku – i mogu reći da je ipak dio mog dječjeg sna ispunjen. Zahvaljujući kazalištu, od samog sam početka imala prednost u odnosu na druge koji su se školovali da budu znanstvenici, a onda su odjednom stavljeni pred kameru.

Osim što je neostvarena redateljica, Dunja je košarkašica i kartašica, a u sve što ima veze sa sportom (i kockom) upušta se s veseljem.

– Moj prelazak na N1 televiziju smatram velikim izazovom. Posao je drugačiji od onoga što sam do sada radila. Bila sam zaposlena u Hidrometeorološkom zavodu kao prognostičarka i to je bio moj primarni posao. Posao na HTV-u bio je dodatni posao. Dok sam studirala nikada nisam mislila da će moj primarni posao biti na televiziji. To mi nije bila želja niti sam se prema tome usmjeravala, nego sam htjela biti meteorolog. Ovo je došlo iznenada. Kada me direktor Dubravko Merlić pozvao da dođem raditi na N1, morala sam dobro razmisliti. Zapravo, to je velika promjena i nisam se lako odlučila jer sada će se velik dio tog posla bazirati na tome kako vrijeme prezentirati na televiziji. S obzirom na to da je ovo novi projekt, a još je i obuhvatniji jer zahvaća BiH i Srbiju, to je za mene bio velik izazov. Priznajem da mi je početak bio težak, ali sada se tom poslu veselim – istaknula je Dunja.

Upitali smo je što misli o tome što su Britanci ovu zimu najavili kao najhladniju u posljednjih sto godina i dakako – kakva će zima biti u Hrvatskoj.

– Ove će zime biti više oborina, pogotovo snježnih. Prošla zima ulazi u kategoriju ekstremno toplih, što se događa vrlo rijetko. Nije bilo oborina, pogotovo snježnih. Tako da nije teško očekivati da će ova zima biti hladnija i snježnija od lanjske, ali će ipak biti topla. Osvrnula bih se na to što kažu Britanci. Treba uvijek voditi računa o tome tko govori i za što konkretno govori. Jer moguće je da će u Britaniji ovo biti jedna od najoborinskijih i najhladnijih zima. Međutim, to se nikako ne mora odnositi na naše područje. Za naše područje, zasad, posljednji proračuni pokazuju da bi zima trebala biti dosta promjenjiva. Vrlo vjerojatno će biti dosta olujnih epizoda na Sredozemlju, koje bi onda kod nas mogle donijeti oborine. Ako se još ta oborina poklopi s hladnim valom sa sjevera, odnosno sa sjeveroistoka, onda će to biti snježne oborine. Na našem području još uvijek nije moguće precizno utvrditi hoće li doći do takvog zahlađenja koje bi donijelo i dosta snježnih oborina. Međutim, izgledno je da će zima biti promjenjiva – objašnjava Dunja.

Promjenjiva zima

Dodaje da bi, ako sve sumiramo, ovo mogla biti umjerena zima. Smatra da je globalno zatopljenje glavni uzrok ovakvih vremenskih poremećaja.

– Ovo nije prvi, a ni zadnji put da se klima mijenja. Međutim, sad smo nekako svjesniji toga. Općenito, naš današnji način života znatno se promijenio u odnosu na, recimo, razdoblje otprije 30 ili 50 godina, period s kojim najčešće uspoređujemo klimu. Danas život teče puno brže i osjetljiviji smo na vremenske promjene nego što su to bili naši preci. Ipak, očekivati je da će se svijet prilagoditi vremenskim promjenama. Pitanje je samo koji će se dijelovi svijeta prilagoditi bolje, a koji lošije. Danas se napredniji dijelovi svijeta prilagođavaju brže i bolje, a stradavaju oni koji su ionako ugroženi sami po sebi. Tu prije svega mislim na područja kojima promjena klime donosi i promjenu načina prehrane, čak i periode u kojima neće ni imati hrane ili će te hrane biti znatno manje. Naravno, dizanje razine mora jedna je od najuočljivijih promjena. Određeni naseljeni dijelovi svijeta osjetit će i tu migraciju vezanu uz činjenicu da im to mjesto na kojem žive više neće biti dostupno – objašnjava Dunja te najavljuje mogućnosti novih poplava u Hrvatskoj i regiji.

– Ove zime bit će dosta promjenjiva vremena. Cirkulacija na zemlji se zapravo mijenja. Prije smo imali situaciju da su se vremenski uzroci premještali sa zapada prema istoku. Danas sve više, s obzirom na ta globalna zatopljenja i razlike u temperaturama, ti procesi i promjene dolaze sa sjevera ili juga. Zbog toga su velike te razlike koje se događaju u kratkim vremenskim periodima. Zbog te nagle promjene vremena i velikih oborina u regiji imali smo dvije velike poplave. Do kraja godine možemo očekivati još koje izlijevanje rijeka. Podzemni tokovi su puni vode i svaka kiša koja bude padala prouzročit će izljeve.

Komentara 3

RU
rodijak Ujo
17:24 23.11.2014.

Gospođa Dunja Mazzocco Drvar je, nažalost, prelaskom na N1 televiziju u kratkom vremenu uništila svoju časnu reputaciju i postala zvijezda YUTEL-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije