Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
priča o dubrovniku

Domagoj Burić: Nakon “Kraljeva” radim spektakl “Republika”

kraljevi (1)
Foto: Pixsell
1/4
09.03.2013.
u 11:00

U njoj se prihvatio fenomena Dubrovačke Republike i već je, kaže, u produkciji. Iznimno je zadovoljan tretmanom serije unutar kuće, poglavito odnosom glavnog ravnatelja Gorana Radmana koji otvoreno i odlučno podržava proizvodnju ove serije.

Sjajan serijal Domagoja Burića “Hrvatski kraljevi” dosad je prodan satelitskoj kući Viasat, odnosno njihovu kanalu specijaliziranom za povijesne dokumentarce - Viasat History. Taj kanal može se gledati u gotovo svim europskim zemljama, a “Hrvatske kraljeve” dosad je vidjelo pedesetak zemalja.

Nebrušeni glumački talenti

Nije poznato koliko je HRT zaradio na tom serijalu, no kod ovakvih projekata, smatra Burić, puno je važniji imidž HRT-a. – Zahvaljujući “Hrvatskim kraljevima”, HRT se sad u Europi i svijetu prepoznaje kao ozbiljan proizvođač znanstvenih, obrazovnih i dokumentarnih sadržaja koji ni po čemu ne zaostaju za najjačim svjetskim kućama, a u nekim aspektima čak i prednjačimo. Dokaz tomu je programska shema samog Viasat Historyja - foršpan “Hrvatskih kraljeva” stalno se vrti u njihovu programu – kaže Burić koji već naveliko radi novi serijal “Republiku”.

U njoj se prihvatio fenomena Dubrovačke Republike i već je, kaže, u produkciji. Iznimno je zadovoljan tretmanom serije unutar kuće, poglavito odnosom glavnog ravnatelja Gorana Radmana, koji otvoreno i odlučno podržava - ne samo riječima nego i djelom - proizvodnju ove serije, a preko nje i temeljnu javnu ulogu medija koji našim (i stranim) gledateljima nudi dobre obrazovne projekte.

– Takav odnos čelnog čovjeka prema ljudima koji rade nešto u što vjeruju veliki je poticaj za naprijed i generira izniman osjećaj lojalnosti prema HRT-u i ponosa što radimo za takvu firmu – smatra Burić.

U “Hrvatskim kraljevima” statirao je velik broj članova televizijske ekipe serijala. Razlog tomu, pojašnjava, nije bio u činjenici da HRT nije htio dati novac za statiste i glumce, nego je to bila Burićeva osobna želja da se, s jedne strane, HRT-u uštedi novac, a s druge da se pozitivna energija među ekipom, koja je bila evidentna, prenese i na ekran.

– Zahvaljujući tome, otkrili smo mnoge nebrušene glumačke talente među članovima naše ekipe. Nismo imali pretenzije uspoređivati se s profesionalnim glumcima, ali ovo je prije svega bio obrazovno-dokumentarni serijal te su statisti kojima gluma nije životni poziv bili dovoljni za ispunjavanje zahtjeva serije – kaže.

Nepoznati detalji

”Republika” će, kaže, imati četiri jednosatne epizode u kojima će se obraditi najvažniji aspekti Dubrovnika i njegove povijesti.

– Da bi se prikazala dubrovačka povijest, trebalo bi najmanje 40, a ne četiri epizode. No, napraviti ogroman broj epizoda na vrhunskoj produkcijskoj razini bio bi pretežak pothvat i za sam Hollywood. Stoga sam se odlučio koncentrirati na najbitnije, ali istodobno uz puno zanimljivih i nepoznatih detalja iz dubrovačke povijesti – kaže Burić.

Komentara 1

PA
pajopatak
11:48 09.03.2013.

Bravo Buriću! Stvarno si genijalac! Nakon Republike treba napraviti dokumentarac o ratovima sa Turcima. to bi bio pun pogodak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije