Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mentor "Jezikove juhe"

David Skoko: Svoju Anu na medeni mjesec odvezao sam na motoru

David skoko
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/4
19.10.2014.
u 14:30

Mentor iz RTL-ove emisije "Jezikova juha" govori zašto u emisiji poželi psovati i zašto se na tržnici uvijek zacrveni te otkriva kakvi su njegovi klinci Anton i Franka

U novoj, četvrtoj sezoni RTL-ova kulinarskog showa "Jezikova juha" uloga opakog mentora dopala je 38-godišnjeg gastrostručnjaka Davida Skoku. Vlasnik je konobe "Batelina" pokraj Pule, najboljeg restorana u Hrvatskoj u 2014. godini, ponosni je otac dvoje djece, brižni suprug, ali i strastveni ljubitelj motora, tetovaža i adrenalina. Uloga mentora savršeno mu je legla, ali čim se kamere ugase, maska opakog frajera u kuhinji brzo pada. Davida prije svega krasi vedar duh, ležernost, pomalo kulerski stav, a zbog njegova isklesanog tijela žene se okreću na ulici. I to nije samo fraza nego gola činjenica u koju smo se uvjerili na vlastite oči. No vratimo se na "Jezikovu juhu"... David kaže da u svaki ugostiteljski objekt u koji je dosad ušao dolazi bez prethodnog ispitivanja terena.

– Nastojim doći "čist", kušam jelo prvi put i uglavnom ostanem iznenađen. Brane mi da psujem pred kamerama, ali bih inače opsovao i više nego jedanput – pomalo kroz smijeh kaže David. Kamere su ga kočile samo u prvom tjednu snimanja, a nakon toga ih je, kaže, prestao doživljavati. Na pitanje zašto je pristao na izazov, David kaže:

– Sad više ni sam nisam siguran. 15 godina kreativnog i aktivnog rada u kuhinji donosi, hoćeš-nećeš, blago zasićenje pa mislim da mi je trebalo da vidim iz kojeg kreativnog okruženja dolazim i koliko ono što radim stvarno ima smisla.

Kao najveći problem hrvatskih restorana Skoko vidi problematično tržište jer ljudi nemaju novac za izlazak na večere.

Ima i neuspjelih jela

– Oni koji imaju biraju samo najbolje restorane. Drugi je veliki problem i birokracija koja gotovo pa guši ugostitelje. Tu je i pitanje nabave namirnica. Do kvalitetnih namirnica teško je doći, svježa riba postala je egzotika – kaže Skoko.

U kuharstvo je došao spontano, ali je to bilo gotovo neizbježno. Kaže, u njegovoj obitelji oduvijek se puno kuhalo. I baka i majka i tete vrsne su kuharice.

– Majka se trudila da mojim dvjema sestrama i meni hrana nikad ne bude dosadna pa smo kroz to stvorili zdrav odnos prema kreativnoj kuhinji. Kada smo otvorili restoran u kojem je majka kuharica, a otac je najviše podupro leđa da uspije, ja sam počeo gurati neke svoje kreativne ideje, a oni su mi pomagali savjetima. Kad shvatiš da radiš drugačije od ostalih, ali da to funkcionira, znaš da ne radiš ništa pogrešno. Nisam završio kuharsku školu, ali kasnije sam se educirao. Desetak sam godina zapostavio sve, izlaske, prijatelje, zabave i posvetio se samo obitelji i kuhanju – prepričava David i tvrdi da nije siguran da njegov restoran opravdano nosi titulu najboljeg u državi.

– Po meni ima ljepših restorana s iskusnijim kuharima. Doduše, oni možda nemaju tako kvalitetan pristup namirnicama kao mi i možda nemaju hrabrost da kuhaju sa svim što se u moru kreće. Mi to radimo i tržište to prihvaća – kaže David. U restoranu radi cijela njegova obitelj. Majka i punica kuhaju, otac nabavlja ribu...

– Restoran je krenuo kao obiteljski i to je s jedne strane dobro jer znaš da će obitelj ostajati raditi prekovremene, znaš da neće otići kad postane loše, a nije uvijek bilo dobro. S druge su strane takvi odnosi osjetljivi. Kod nas nekad zna biti krizna situacija, ali svjesni smo da se moramo održati kao obitelj – kaže David.

A kada je netko vlasnik najboljeg restorana, sasvim je logično pitati koja to hrana onda njega može impresionirati.

– Pet puta tjedno jedem ribu pa me to teško može oduševiti, ali zato mogu odlične fritule, dobra kremšnita, dobar roštilj, ćevapi u somunu... Nisam opterećen visokom gastronomijom. Štoviše, radije jedem doma kod prijatelja nego u restoranima – otkriva David.

Da si ne stvorite kompleks, nije ni sve što Skoko napravi prava kulinarska majstorija.

– Oh, pa ima neuspjelih jela. I te kako ima. Ali pojede se sve – smije se Skoko koji je, pojavivši se u prvoj emisiji "Jezikove juhe", ženskom dijelu gledateljstva zapeo za oko. Prije svega zbog toga što ne izgleda kao kuhari koje stereotipno zamišljamo. Ali na komentar da ga žene doživljavaju kao seksi kuhara David samo odmahuje rukom.

– Ja sebe ne vidim tako. Naravno da laska, ali mi zna stvarati i probleme. Vjerujem da su djevojke doživjele da na ulici netko za njima zviždi ili nešto dobacuje, ali ja to nisam očekivao – kaže pa na našu sugestiju da objasni malo o čemu se radi odgovara:

– Prođem tržnicom, a tete dobacuju komentare.

Kaže, očekivao je to jer takve stvari uvijek idu s medijskim pojavljivanjem, ali mu svejedno stvara nelagodu. A što na komentare da je seksi frajer kaže supruga Ana?

Tatini mezimci

– Ona je ponosna što joj druge žene zavide – smije se David. On i Ana ponosni su roditelji sedmogodišnjeg Antona i trogodišnje Franke. Sin odmalena prati njega i djeda u ribolovu i, kaže David, uživa kad jede ribu koju je sam ulovio, a i kćerčica je već sada gurmanka.

– Ta jede sve što stigne. Ma valjda bi pojela i konja, zajedno sa sedlom – smije se David i kaže da bi svoju djecu, kad bi se odlučila baviti kulinarstvom, podučio svemu što zna, ali da im se neće petljati u odabir životnog puta.

A što se puta tiče, David i njegova Ana ljubitelji su dugih putovanja motorom. Obišli su tako već cijelu Europu.

– Na bračno putovanje smo išli do Portugala i u 13 dana prešli osam tisuća kilometara – kaže David i dodaje da Ana nije imala ništa protiv takvog medenog mjeseca.

– Još uvijek me voli – smije se Skoko. A voli zasigurno i njegove tetovaže. Prvu je napravio sa 17 godina, a sad je već njihov broj impozantan pa ih više ne broji nego mjeri.

– Imam ih sigurno oko jedan kvadratni metar na tijelu – otkriva David.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije