Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistička patrola - Novalja

Vrijedi se spustiti u rimski vodovod u cijelosti isklesan ljudskom rukom

Novalja
Foto: Renata Rašović
1/3
25.07.2014.
u 16:20

"Rupa" je otkrivena kada je neko dijete propalo u zemlju ispod puta za Lun

Zovu ga Talijanova buža. Ovo potonje znači “rupa”, a pridjev valja zahvaliti vladarima iz vremena u kojemu je sagrađen, u doba Rimskog Carstva. I da, ima tome više od stotinu godina, da jedno dijete nije slučajno upalo u ambis, tko zna bi li Novalja danas imala prvorazrednu senzaciju, rimski vodovod iz prvog stoljeća poslije Krista, u cijelosti isklesan ljudskom rukom u živom kamenu. Građen vjerojatno stoljećima, dug je 1042 metra, prosječna mu je širina oko 60 centimetara, a visina mu se mijenja. Novaljski akvedukt ima devet nadzemnih otvora, “odihe”, a dubok je 44 metra.

Služio je za napajanje stanovništva pitkom vodom, za potrebe keramičkih radionica, bojadisaonica i za opskrbu brodova koji su navraćali u luku. Krajem antičkog razdoblja gubi svoju funkciju i za njega se nije znalo sve do 19. stoljeća kad je ponovno otkriven.

Vodi u nutrinu brežuljka

Evo što je o tome još 1910. zabilježio novaljski župnik don Ante Bonačić: “Prije mnogo godina dogodilo se da je jedno dijete propalo u zemlju ispod puta, koji vodi za Lun i, spašavajući to dijete, otkrilo se da to nije neravna rupa već umjetna radnja. Odgrnuli zemlju i našli zidani kanalić, čisteći dalje prema istoku, otvorio se kanal isklesan u kamenu koji vodi u nutrinu brežuljka. Zapaljenom voštanicom stupajući oprezno naprijed dopru kojih 50 metara daleko, gdje uniđu u mrtvo kamenje, koje je zatvaralo taj, nazovimo ga za sada, neobični hodnik, izgledalo je da mu je to svrha. Na tome je ostalo.”

No nije na tome ostalo. Početkom 20. stoljeća bio je u funkciji tijekom tri kraća razdoblja. Danas je, prije svega, turistička atrakcija, a stalno se radi na njegovoj daljnjoj revitalizaciji i uređenju kako bi bio dostupan turistima u što većoj dužini. Vodovod je prohodan u čitavoj dužini do osmog otvora kod kojeg se nalazi mala brana koja zadržava vodu da ne dotječe dalje.

Služi i za hlađenje

Od osmog otvora do kraja kanala tunel je ispunjen vodom u visini od oko metra. No, i s ulaza pruža se fascinantan pogled, golim okom kao i pogledom kroz objektiv fotoaparata. Posjetitelji ga mogu razgledati unutar Gradskog muzeja, u čijem je podrumu uređen ulaz u ovaj jedinstveni arheološki lokalitet.

– Niz godina rimski vodovod bio je glavna atrakcija ovdje, no kako se promijenio profil gostiju Novalje, imamo manje posjetitelja, što je velika šteta jer je uistinu fantastičan. Mladima je, na žalost, zanimljivo jedino za “after party”, hlađenje nakon Zrća, zbog temperature koja je relativno niska – s dozom sjete kaže ravnateljica muzeja prof. Vesna Denona.

>>Uz impresivnu zbirku s više od 1500 predmeta, možete vidjeti i vještine majstora puhača

>>Povijest tržnice duga 200 godina krije najčuvanije tajne Trogira

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije