Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistička patrola - Opatija

Turisti najčešće zastaju i fotografiraju se kod zvijezde Dražena Petrovića

Opatija
Foto: Renata Rašović
1/4
31.07.2014.
u 18:35

Na stazi "walk of fame" 32 su imena znamenitih i slavnih Hrvata

Prvih osam zvijezda postavljeno je u čast i slavu Nikole Tesle, Miroslava Radmana, Dragutina Tadijanovića, Miroslava Krleže, Dražena Petrovića, Janice Kostelić, Krešimira Ćosića i Olivera Dragojevića.

Danas, ukupno je 32 znamenitih i zaslužnih Hrvata čija su se imena našla na mramornim zvijezdama uzduž opatijske šetnice Slatine čineći tako jedinstveni hrvatski “walk of fame” po uzoru na onaj američki. Domaći turisti, osobito njihova djeca, ponajviše zastaju kod Draženove zvijezde, pa se pokraj nje i fotografiraju.

Drago im zbog Janice

I Janica ima svoje fanove, u to smo se i uvjerili, poput slovenske obitelji Kranjc iz Postojne. – Ljubitelji smo skijanja, učimo skijati i sinove. Bili smo jako žalosni kad je Janica prekinula karijeru pa nam je drago barem vidjeti da je dobila svoju zvijezdu u Opatiji – kaže Majda Kranjc.

No, niti je Slatina Hollywood Boulevard s deset milijuna posjetitelja godišnje niti je Tesla, recimo, Jack Nicholson jer Opatijci, ali i njihovi gosti, preko “Hrvatske ulice slavnih” prolaze tek rijetko zastajkujući. Ovim potonjima, osobito strancima, ne nudi se neko pojašnjenje, niti znaju po čemu su znameniti Hrvati zapravo znameniti. Zvjezdani projekt čiji je idejni začetnik bio tadašnji opatijski gradonačelnik Amir Muzur, pokrenuo je 2005. stručnjak za komunikacije Danijel Koletić, a zamišljen je kao trajno priznanje velikanima kakvih je Hrvatska u svojoj dugoj i slavnoj povijesti iznjedrila mnogo, na znanstvenom, kulturnom i umjetničkom te sportskom području. No, s vremenom, ideja o turističko-edukativnom brendu koji će pridonijeti ponudi Opatije negdje je zapela pa je posljednju zvijezdu prije pet, šest godina dobila, kažu nam Opatijci, Blanka Vlašić.

Zvijezdama je godilo

Projekt je naišao i na mnoge kritike u opatijskoj javnosti, koje su se djelomično odnosile i na kriterije pri odabiru slavnih koji će na Slatini zaslužiti svoju zvijezdu. Mnogi su zamjerali ovom projektu i nepotrebnu holivudizaciju grada, koja je do danas ipak izgubila bitku s brojnim povijesnim i kulturnim znamenitostima koje su već desetljećima zaštitni znak Opatije.

Prava šteta, rekli bismo, jer je projekt jedinstven u hrvatskim okvirima i uistinu je mogao pridonijeti turističkoj ponudi grada. A godilo je i zvijezdama dobiti svoju zvijezdu. “Od tridesetak nagrada koje sam primio tijekom svoje karijere, ova mi znači najviše”, izjavio je glumac Boris Dvornik 2006. prilikom otkrivanja svoje zvijezde. Eto, bit će da je vrijedilo barem zbog toga.

>>Opatija; stara svakako jest, ali je još uvijek dama

>>Ljetovanje za pse: Nitko ne grize i ne reži, u pozitivnom ozračju uživaju ljudi i ljubimci

>>Oporavilište za morske kornjače slavi prvu godinu rada

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije