Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistička patrola – Zadar

Pravo mjesto za mlade koji preferiraju 'urbani štih'

Zadar
Foto: Renata Rašović
24.07.2014.
u 07:40

Za popravak – Treba poraditi na plažama i ponudi domaće kuhinje cijeloga ljeta

Dobro je biti turist u Zadru – jer to je onaj kome se posrećilo sjediti na Trgu pet bunara u toploj ljetnoj noći, zavaljen u nekom od udobnih lounge barova s čašom dobro ohlađenog vina, dok iz zvučnika dopire milozvučni glas Sade Adu, i dokle pogled seže promatrati jata lastavica u niskom letu.

Iz okolnih uličica pritom nadiru uglavnom mladi gosti ovog grada koji govore jezicima različitih kontinenata, no kojima je zajednički, sudeći prema odjevnim kombinacijama, urbani štih.

Stiže i popularna Zaz

A Zadar je pravo mjesto za njih. Prije nekoliko godina probuđen Garden festivalom, ovaj grad nastavio im se obraćati i danas, a zahvaljujući letovima niskobudžetnog avioprijevoznika Ryanaira, postao je pristupačan gostima iz većine europskih metropola za šaku kuna. Imidžu grada pred ovom vrstom turističke publike zasigurno su pridonijele i urbane instalacije u povijesnoj jezgri grada, Morske orgulje i Pozdrav suncu. Obraća se Zadar i onoj nešto starijoj i, uvjetno rečeno, zahtjevnijoj kulturnoj publici, za njih postoje Glazbene večeri u Sv. Donatu i Zadarsko kazališno ljeto, tijekom srpnja, kao i koncert na otvorenom Jazz orkestra HRT-a i, koji dan ranije, nastup Natali Dizdar.

U kolovozu, pak, na svoje će doći turisti željni izvornog, tradicionalnog, to im pruža manifestacija Noći punog miseca, kada se na rivi gasi javna rasvjeta, a pale ferali i svijeće, pa se pod punim mjesecom ljudi susreću, razgovaraju i uživaju u okusima lokalnih specijaliteta i kvalitetnih dalmatinskih vina. Stižu Zdenka Kovačiček, Maksim Mrvica, ali i svjetski poznata Zaz koja nastupa u Forumu.

Kalelarga kao Italija

No, Zadar treba još puno raditi na privlačenju manje zahtjevnih gostiju, onih kojima za dobar odmor nasušno treba dobra plaža i domaća kuhinja cijelog ljeta.

– Plaže su problem: Borik i Kolovare su koma, na Orguljama je kupanje zabranjeno, jedino je Barakuda pristojna, ali krcata, pa se mora ići izvan grada – požalila se zadarska studentica Danijela Kiš, pa još upozorila da Zadru kronično nedostaje ponuda autohtonih proizvoda, pa Kalelarga, s nizom slastičarnica i pizzerija, ostavlja dojam kao da smo u Italiji i kao da Dalmacija nema što ponuditi.

>>Treba im novo brendiranje, moraju nuditi 'nešto svoje'

>>Aduti su im fascinantna baština i srdačni ljudi

Komentara 1

TS
tamara.strika
08:48 25.07.2014.

Stvarno mi nije jasno kako u turističku patrolu može ići netko tko nema pojma gdje su smješteni NP-ovi u Hrvatskoj!? Od kada se to NP Krka i NP Plitvička jezera nalaze u Zadru?? i btw. dio Kornata ulazi u Zadarski arhipelag, a ne cijeli NP. Hitno se povežite s mozgom!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije