Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
turistička patrola - Baška

Podvodni svijet - morski pas, murina, kirnja, hobotnica plivaju u 21 akvariju na 200 kvadrata

akvarij baška
Foto: Renata Rašović
1/5
27.07.2014.
u 22:00

Svi su “eksponati” domaći, tumači voditelj Borut Mohar, koji goste ovdje dočekuje svaki dan. Na promet se ne može požaliti, a rade već sedmo ljeto

Sedmo ljeto zaredom, Akvarij Baška u središtu mjesta razveselit će sve generacije turista u potrazi za jedinstvenim doživljajem morskog svijeta i podmorja hrvatskog Jadrana, posve drukčijim od onog što im se svakodnevno pruža na plaži. Morska mačka, murina, jastog, kirnja, hobotnica... tek su neki "eksponati" u 21 akvariju dok lijeno plivaju u ukupno 35 kubnih metara vode. U sklopu akvarija koji se prostire na 200 četvornih metara nalazi se i jedna od najvećih zbirki jadranskih školjki i puževa u Hrvatskoj: osim stotine vrsta riba, gosti imaju prilike vidjeti i čak 400 vrsta školjki i puževa.

Baščanski akvarij, tumači voditelj Borut Mohar koji goste ovdje dočekuje od prvog dana, pravi je domaći proizvod: sve su ribe izvađene iz Jadrana.

– Sedamdeset posto ulovljeno ih je kod nas na otoku Krku, ostale u Dalmaciji – kaže. Potom priča kako su njegovi gosti svih dobnih skupina, ali akvarij je ipak najzanimljiviji najmlađima jer je mnogima od njih to i prvi susret s podmorskim stvorenjima.

– Osobito se oduševe djeca od sedam-osam godina, pa kad naiđe neka veća riba iz dubine akvarija, odjekuje cika, vriska – kaže smiješeći se Borut. Najviše se cika čuje kad se djeca nađu oči u oči s morskim psom koji se nalazi u posljednjem, 21. bazenu, nimalo slučajno ostavljen za završnu etapu razgledanja.

– Uvijek im kažem da se ne trebaju bojati, to je morski pas mekuš koji ne jede nas, već mi jedemo njega, pa se upravo njega može nabaviti u ribarnicama – kaže dok ispod pulta vadi knjigu "Školjke i puževi Jadrana" Nevena Milišića, autora zbirke u sklopu akvarija, koju mu je ostavio u slučaju da posjetitelji imaju kakvo stručnije pitanje.

– Imamo toliko izloženih školjki i puževa da ne možemo znati baš svaku pojedinost, ali zato je tu stručna literatura. Na sve smo spremni – kaže Borut, koji se ne može požaliti na slab promet, štoviše. Premda je veća gužva u kišnim danima kad se raščiste plaže, posla ima i u onim sunčanim.

– Posjećenost je zaista jako dobra. Bio je to pun pogodak i za mjesto i za goste – zadovoljan je domaćin.

Radno vrijeme u ljetnim mjesecima prilagođeno je turistima pa su vrata akvarija otvorena sve do 22 sata. Ulaznice su 30 kuna za odrasle, 20 za djecu, dok mališani do pet godina mogu ući besplatno. Za svoje posjetitelje osigurali su i nekoliko parkirališnih mjesta ispred akvarija, no za takvu atrakciju gostima nije teško ni dopješačiti.

>>Ne bi škodio i koji putokaz do tih brojnih znamenitosti

>>Vitezovi Fjere - Povijesni spektakl koji je zaintrigirao i National Geographic

>>Grad koji je melem za oči nudi odmor bez partijanja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije