Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistička patrola

Opatija; stara svakako jest, ali je još uvijek dama

Opatija
Foto: Renata Rašović
31.07.2014.
u 18:35

Ništa masovno - Profinjeno mjesto za odmor ljeti, zbog blage klime privlačno je i zimi

Za sve je kriv Iginio Scarpa, bogati trgovac iz Rijeke, koji je 1844. godine svojoj ženi u čast sagradio Vilu Angiolinu i tako udario temelje turizma u Opatiji. Dobru dionicu turističkog puta odradili su potom Habsburgovci kada su je pretvorili u omiljeno odredište za pripadnike europske aristokracije, daleko od dvora i dnevne politike.

Opatija nikada nije bila kupališna destinacija za masovni turizam s krcatim plažama jer za to nema kapaciteta, već profinjeno mjesto za odmor ljeti, a zbog blage klime, i zimi. Tako je i danas. Zadržala je silnu arhitektonsku ljepotu i sklad s prirodom: njegovane perivoje, uređena kupališta i fontane, koji su okvir za vile i hotele – njih više od trideset – u koje se može smjestiti šest tisuća gostiju.

Kongresi cijele godine

Još od 19. stoljeća klimatsko lječilište za tegobe dišnih putova, na tom se tragu razvila u prestižnu wellness-oazu među najboljima na Jadranu koja, unatoč paprenim cijenama, ima svoju vjernu klijentelu. Opatija je i grad kongresa, s više od pedeset dvorana sa 900 sjedišta, u kojem se cijele godine održavaju seminari, savjetovanja, znanstveni skupovi.

Grad raspolaže i s jedanaest zatvorenih bazena, kasinom, ljetnom pozornicom sa 2000 mjesta koja ugošćuje domaće i svjetske zvijezde, organizira karnevale i festivale. Najpoznatije opatijsko kupalište je Slatina u središtu grada. Plaža je betonska, ali je odlično opremljena te s dovoljnim brojem svlačionica, ali i terenom za odbojku na pijesku. A netko se sjetio i tuširanje na plaži naplaćivati dvije kune.

Na staroj slavi

Kome nije do plaćanja harača ni do betona, može se uputiti do obližnjih Ičića ili Lovrana. Turistima je na raspolaganju besplatni Wi-fi na području gotovo cijelog grada, i to je jedna od rijetkih novotarija i ustupaka novovjekovnim uzusima turizma. Uza sve rečeno, teško je oteti se dojmu da Opatija predugo živi na staroj slavi ne mareći za strategije turizma, počesto ni za turiste. Stara dama, kažu. Stara jest, ali je još uvijek dama, pa o Opatiji treba s puno biranih riječi.

Ukratko: kao što hrvatskom turizmu treba Zrće, tako mu treba i Opatija. Uostalom, i partijaneri s najpoznatije plaže jednom će doći u godine kada će im “stara dama” biti taman po mjeri.

>>Turisti najčešće zastaju i fotografiraju se kod zvijezde Dražena Petrovića

>>Nema dana bez klapa, akrobata, folkloraša...

>>Miomirisni vrt kojemu nedostaje tek Apoksiomen

Komentara 1

RA
raspad
19:10 31.07.2014.

Pisite malo o korumpiranoj opcinskoj birokraciji u Opatiji. Sve jedan lupez gori od drugoga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije