Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
turistička patrola - Baška

Ne bi škodio i koji putokaz do tih brojnih znamenitosti

baška
Foto: Renata Rašović
1/4
27.07.2014.
u 22:00

Jedan od aduta je uvala s pješčanom plažom na kojoj bi svatko želio spustiti ručnik

Dolazim iz Rijeke, ali ljubav prema Baškoj dogodila se na prvi pogled. Ima ono nešto, posebno... Ovim riječima dobrodošlicu želi Maja, ugodna recepcionarka ugodnog hotela Zvonimir, prava promotorica ovdašnjeg turizma. Ljubav turista i Baške, čini se, jest uzajamna. Glavni adut prekrasan je pogled preko mora koji seže prema Velebitu i na otoke sjevernog Jadrana iz neobično primamljive uvale s pješčanom plažom na kojoj bi svatko želio spustiti svoj ručnik. Duga je 1800 metara i za nju s pravom kažu da je jedna od najljepših na Jadranu.

U ljetnim mjesecima, temperature mora dosežu do 25 celzijusevaca, a sezona kupanja traje od svibnja do listopada, što je dobra preporuka za odmor izvan sezone. Hotelska je ponuda također zadovoljavajuća. Svoju 110. obljetnicu turizma dočekuje s 9572 ležaja u hotelima od tri do pet zvjezdica, koji turistima nude i prvoklasne (i skupe) wellness programe i pakete. Ima tu i kampova na izbor svima koji si takav luksuz ne mogu priuštiti, a Baška se diči i naturističkim rajem Bunculuka s četiri zvjezdice. No, bi li baščanski pionir turizma Emil Geistlich, čija skulptura krasi šetnicu uz more, bio posve zadovoljan postignućima ovdašnjeg turizma 2014. godine?

Baška posjeduje jednu od najimpresivnijih i najstarijih kultura u Europi. Svojom kulturnom baštinom i ponudom ima potencijal da postane jednim od najprimamljivijih mjesta na Jadranu, čemu bi i te kako mogla pridonijeti glasovita Baščanska ploča i druge vrijedne kulturne znamenitosti poput stare jezgre mjesta, ostataka rimskih naselja te sakralnih spomenika kulture. Međutim, turist se mora i te kako pomučiti da ih pronađe, čak i Baščansku ploču, najpoznatiji pisani spomenik hrvatske kulture iz 1100. godine koji bi trebao biti neprikosnoveni simbol ovdašnjeg turizma. Putokaza nigdje, oni postojeći goste više upućuju na obližnje restorane i sobe u privatnom smještaju. Budu li sreće da ga pronađu, u Jurandvoru se ne snalaze ni domaći gosti jer nemaju koga pitati informaciju više. One na ploči su šture, nigdje objašnjenja ni na jednom svjetskom jeziku.

U konačnici, potencijalno dobra turistička priča svodi se na dugu plažu i još duži niz bezličnih štandova i restorana.

>>Podvodni svijet - morski pas, murina, kirnja, hobotnica plivaju u 21 akvariju na 200 kvadrata

>>Vitezovi Fjere - Povijesni spektakl koji je zaintrigirao i National Geographic

>>Grad koji je melem za oči nudi odmor bez partijanja

Komentara 4

Avatar tajar
tajar
22:25 27.07.2014.

Hoće li već jednom broj postelja zamijeniti broj "ležaja"?

DA
dada2121
22:29 27.07.2014.

Ja sam bio 10 dana u Baskoj prosli mjesec. O kakvoj to pjescanoj plaza govori clanak? Gdje je ta plaza? Navadi se da nema putokaza do te plaze ali I sam clanak nekaze gdje je. Znaci novinar je isti ko I oni koje trebaju stavljati putokaze. Inace bio sam tamo sa malo djecom od 3-4 godine I niko od mjestana mi nije znao reci o pjescanoj plaza,jedina plaza koju smo koristili je ona gradska gdje su turisti (cesi) jedan na drugom lezali. Nije bilo mjesta ni za iglu.Inace cijeli otok krk nema plaza striktno za malu djecu, nigdje pjeska,a more hladno. Od sama pa nadalje moja jedina destinacija je dalmacija ma koliko ljudi tamo bili neljubazni I lijeni

DU
Deleted user
15:20 29.07.2014.

O kojoj to pjescanog plazi ovaj novinar trabunja??? Gdje je ta plaza??? Baska ima prelijepu plazu ali ona je sljuncana!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije