Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistička patrola – Cres

Danas se tu prodaju lokalni proizvodi, ali za stup srama i danas ima kandidata...

stup srama Cres
Foto: Renata Rašović
1/3
28.07.2014.
u 11:13

Prijestupnika bi zavezali za stup i onda bi svjetina dva-tri sata po njemu pljuvala, gađala ga krumpirima, nekad i kamenjem

Evo, tu vam je... Da, naravno da znam gdje je... Tu iza kantuna... Tri anketirana, nasumce odabrana creska starosjedioca položili su ispit iz povijesti svoga grada. Svi su rukom pokazali u smjeru negdašnje Gradske lože i ondje pripadajući stup srama koji je odavno izgubio svoju funkciju, ali je, ispostavilo se, ostao zapisan u kolektivnoj memoriji svojih žitelja. No, čemu je i kome služio, na tom su ispitu popadali.

Čekajte... 50-ih je tu bila ribarnica, a prije toga, ne bih znala – veli prolaznica. Zaustavlja se vremešni gospodin. Tu su se skupljali ljudi... zapelo je odmah.

Dotrajao i neprimjetan

Premda naizgled djeluje poput običnog, malo dotrajalog potpornja utopljenog u okolinu, pa je jedva i primjetan, stup srama jedan je od najvažnijih svjedoka burne povijesti grada Cresa. No, mještani na njega ne obraćaju pažnju, a gosti grada za njega ne znaju jer nije obilježen, pa kraj njega samo prolaze. Ali zato sve o njemu, i o Gradskoj loži u čijem se sklopu nalazi, zna ovdašnja muzejska savjetnica Jasminka Ćus-Rukonić. Loža je sagrađena za vrijeme vladavine Venecije u 16. stoljeću, a osim što su se u prošlosti ovdje čitali proglasi, sklapali ugovori i odvijala se trgovina, bila je i mjesto sudovanja, donji dom u kojem se sastajao plebs kad je trebalo donijeti pravorijek za manje prijestupe, nešto nalik današnjem prekršajnom sudu.

Nakon izricanja presude, stup srama služio je za javno sramoćenje: prijestupnika bi zavezali za stup i onda bi svjetina dva-tri sata po njemu pljuvala, gađala ga krumpirima, nekad i kamenjem. Kažnjavani su bili kojekakvi lopovi, netko bi nekomu ukrao ovcu, kozu... To je bilo sveopće veselje, rugali su mu se i gađali ga. Nešto kao današnja lista srama poreznih dužnika – poentira Jasminka Ćus-Rukonić pa tumači kako je taj običaj nestao koncem 18. stoljeća, kada Habsburška Monarhija dokida srednjovjekovne običaje.

Trofej uz pucanj iz topa

Čemu danas služi? Premda nema sanitarnih uvjeta, ondje se prodaju suveniri, cvijeće i lokalni proizvodi iz vrta i mora, nešto kao mini tržnica kako bi mještani barem dijelom zadržali kolorit starog Cresa.  Bilo bi i danas kandidata za stup srama – kaže mještanin koji ondje sa suprugom prodaje povrće. Očekivali smo da će na njega pribiti političare, to je danas popularno. No, mještanin je iznenadio:

Treba na stup srama onoga tko nam je divlje svinje doveo na otok, koje su sve razbacale pa hodaju naokolo, plaše i djecu i turiste. E, toga bi trebalo na stup srama...

>>Ljepota Cresa netaknuta, nažalost, čak i od turizma

>>Podvodni svijet - morski pas, murina, kirnja, hobotnica plivaju u 21 akvariju na 200 kvadrata

>>Vitezovi Fjere - Povijesni spektakl koji je zaintrigirao i National Geographic

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije