Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Franjo Gregurić

'Tuđman me nazvao u Moskvu, ponudio mi mjesto u Vladi i rekao: Vraćaj se odmah!'

01.12.1997. Zagreb - Politicar Franjo Greguric. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
22.06.2015.
u 08:05

20 godina od rata, mnogi kopaju po kontejnerima, a mladi idu van. To je poraz i vlasti i oporbe

Razgovor s bivšim političarom Franjom Gregurićem (75) započet je pitanjem o stanju u zemlji danas.

„Odgovori su različiti, a moj se principijelno odnosi na to da ocjene rada izvršne i zakonodavne vlasti ne dajem. Uspoređivati rad vlade u vrijeme rata i rad vlada u mirnodopsko vrijeme u biti je nemoguće. Za vrijeme rata, uz maksimalno jedinstvo svih građana Hrvatske, cilj je bio stvoriti samostalnu, suverenu, međunarodno priznatu državu. Vladama nakon postizanja tih ciljeva konstantan je zadatak razvoj tržišnog gospodarstva, demokratskih odnosa u društvu, rast životnog standarda i maksimalna socijalna pravda svih građana", kaže Gregurić.

Prošlo je 25 godina od osnivanja prve koalicijske vlade poznate pod nazivom Vlada demokratskog jedinstva.

„Vlada demokratskog jedinstva nastala je prije svega kao dogovor svih političkih stranaka u hrvatskom Saboru, gdje su sve političke stranke, njih sedam, i to HDZ, SDP, HDS, HNS, HKDS, HSLS i SSA, pokazale odgovornost za obranu i međunarodno priznanje Hrvatske. Sporazumom stranaka osigurano je provođenje zajedničkih programa koji su bili prihvaćeni od svih potpisnika", prisjeća se Franjo Gregurić.

U sporazumu je, među ostalim, stajalo da treba: Organizirati djelotvornu obranu RH u nametnutom ratu i uspostaviti pravni poredak na cijelom teritoriju. Zaštititi cjelokupno stanovništvo na ugroženim područjima, bez obzira na nacionalnu pripadnost i osigurati povratak svih izbjeglica u njihova prebivališta te im pružiti potrebnu pomoć za osiguranje uvjeta normalnog života. Osigurati uvjete za demokratska rješenja suživota hrvatskog naroda, dijelova srpskog i drugih naroda koji žive u Hrvatskoj. Osigurati gospodarske uvjete za obranu Republike, unapređujući tržišno gospodarstvo i privatno vlasništvo. Ubrzati postupak razdruživanja SFRJ. Osigurati strogo poštovanje Ustavom utvrđenih ljudskih prava i sloboda kao i prava manjina na najvišoj europskoj civilizacijskoj razini i ako je potrebno, uz međunarodni nadzor.

„To je samo šest od devet točaka iz kojih se vidi odgovornost i zrelost parlamentarnih stranaka u tim okolnostima. Sporazumom stranaka u Vladi osigurano je djelovanje predstavnika stranaka potpisnica sa svojim članovima u Vladi. Tako je, na primjer, potpredsjednik Vlade kojega je predložio SDP bio Zdravko Tomac, HNS je predložio ministra Bosiljka Mišetića, HSLS Dražena Budišu, srpska manjina Živka Juzbašića, uvaženog privrednika", prisjeća se Franjo Gregurić.

Njegova vlada je, naime, u svom sastavu imala iskusne gospodarstvenike, pravnike, ekonomiste i liječnike.

„Posebno spominjem da su u Vladi djelovala tri akademika (akademik Božičević, akademik Rudolf i pok. akademik Pavletić). Većinu članova Vlade, počevši od predsjednika Ramljaka, Tomca, Granića, nisam poznavao prije, ali smo zajedno prihvatili provođenje potpisanog programa, koje je prihvatio Sabor i predsjednik Tuđman", dodaje Gregurić.

Vlada demokratskog jedinstva vladala je, naime, u teškim ratnim uvjetima kada je vihor rata zahvatio sve dijelove zemlje, a trebalo je uz organizaciju i opskrbu ratnih postrojbi osigurati funkcioniranje vlasti i brinuti se za oko 600.000 izbjeglih i prognanih građana Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Gregurić, uz ostalo, prvi put govori o svom podrijetlu, odrastanju i školovanju. Rođen je 12. listopada 1939. godine u Loboru, gdje je njegova obitelj prisutna više od četiri stoljeća.

„Otac Adolf bio je majstor, kovač i potkivač, baš kao i djed Franjo. Otac je majstorski ispit položio u Zagrebu. Potkivao je konje, ali su se u to vrijeme potkivali volovi i kravice koji su služili za vuču u svakodnevnom težačkom životu.

Majka Josipa bila je kućanica, a baka je pazila na nas dječicu i brinula se o domaćinstvu", pripovijeda Franjo Gregurić.

U Loboru je završio osnovnu školu, a sedmogodišnju u Zlataru.

„Svaki dan sam išao iz Lobora u Zlatar pješice do škole i natrag. Ujutro smo kretali dva sata prije početka škole. U proljeće i jesen još je bio mrak. Otac mi je napravio malu karbidnu svjetiljku kojom sam si osvjetljavao put do škole. Danas, kad to pričam djeci, oni to teško mogu razumjeti", prisjetio se Gregurić.

Kako je dječak Franjo bio fizički slabašan, otac je dogovorio da mu sin u vrijeme ciče zime mjesec dana bude kod podvornika škole u Zlataru na stanu i hrani. Obitelj Pisačić kod koje je stanovao zauzvrat bi dobila voz drva, a obveza malog Franje bila je tada da poslije nastave s podvornikom očistiti peći u učionicama.

Kad je došlo vrijeme srednje škole, kao i većina Zagoraca u to vrijeme, Gregurić je otišao u Zagreb. Završio je kemijsku tehničku školu u Klaićevoj ulici, a zatim počeo raditi u Sisku u tvornici Radonja.

„Za dvije godine dobio sam stipendiju za školovanje na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu", prisjeća se Gregurić.

Stipendije nisu bile dovoljne za pokriće svih troškova, pa je trebao dodatno raditi.

„Za vrijeme školovanja radio sam preko ljeta kao konobar u hotelu Lišanj u Novom Vinodolskom, dvije godine zaredom. Kolega mi je bio Slavek Lukšina, Slovenac, s kojim sam dijelio i sobu u depandansi hotela."

Gregurić je u to vrijeme kao konobar za mjesec i pol dana rada mogao zaraditi dovoljno novca kojim je, uz stipendiju i pomoć roditelja, preživio godinu.

Zanimljivo, u to vrijeme je Davor Štern sa svojim bendom svirao na terasi istog hotela u koji su dolazili ugledni gosti veće platežne mogućnosti.

Ženidba u Sisku

Nakon studija vratio se u Sisak gdje je s 26 godina postao tehničkim direktorom kemijske industrije Radonja.

Gregurić se u Sisku oženio, a tamo mu se rodio i sin Boris. Međutim, obitelj se poslije nekoliko godina preselila u Zagreb, gdje mu je najprije supruga dobila posao u Chromosu, a potom je i on prešao u isti SOUR. Počeo je kao inženjer u proizvodnji, nakon čega je postao tehnički direktor zaštite bilja i na kraju predsjednik kombinata Chromos, Katran, Kutrilin.

Chromos je tada izvozio u SSSR boje i lakove, brodske boje, plastične mase, pomoćna sredstva za tekstil, kožu i gumu, organske boje i mnoge druge proizvode vrijedne više desetaka milijuna dolara godišnje.

„Namjerno nabrajam ove grupe proizvoda jer je danas od velikog Chromosa ostalo samo nekoliko proizvodnji, i to tvornica brodskih boja u Umagu, tvornica boje i lakova u Lužanima, umjetnih smola na Žitnjaku, zaštita bilja na Žitnjaku, a Radnička cesta u Zagrebu je nekad bila glavnina Chromosove proizvodnje pretvorena u poslovno-stambeni centar".

Gregurić je, međutim, smijenjen s mjesta predsjednika kombinata zbog optužbi za hrvatski nacionalizam te je otišao raditi u Privrednu komoru Hrvatske, i to kao savjetnik.

Nedugo potom, tadašnji generalni direktor Genexa ponudio mu je mjesto u toj vanjskotrgovačkoj firmi. Istovremeno su mu u Astri iz Zagreba, na čelu s tadašnjim generalnim direktorom Škrgatićem, ponudili mjesto u predstavništvu Astre u Moskvi.

„U Moskvi smo razvili posao plasirajući rusku robu, uglavnom kemikalije, petrokemikalije, na različita svjetska tržišta. Domaći proizvođači su preko Astre plasirali tekstil, opremu za pwwrehrambenu industriju, telefonske centrale, farmaceutske i druge proizvode u velikim vrijednostima. Tako su, primjerice, 1988. godine imali realizaciju veću od 750 milijuna dolara u oba pravca, a potpisanih ugovora u vrijednosti 1,2 milijarde dolara", kaže Gregurić.

Astra je, naime, u to vrijeme razvijala poslove između Hrvatske i SSSR-a koristeći se inomrežom – Njemačka, Austrija, Engleska, SAD, Japan, Francuska, Poljska, Čehoslovačka i Mađarska.

Pa ipak, unatoč dobrom poslu i odličnim rezultatima, Gregurić je počeo ozbiljno razmišljati o povratku u Hrvatsku.

„Moskva me počela opterećivati, radio sam svaki dan, uključujući i subote i nedjelje, i teško sam podnosio odvojenost od svoje obitelji koja je bila u Zagrebu. Djeca su bila na fakultetu, roditelji supruge teško bolesni i sav teret brige o obitelji i obiteljskim obvezama bio je na leđima krhke Jozefine, moje pokojne supruge. Govorila je: Uništit ćeš život sebi, a nama si potreban i vrati se kući", priča Gregurić.

Njegovu odluku o povratku ubrzao je predsjednik Tuđman jer ga je pozvao na razgovor u predsjednički ured.

„Ponudio mi je mjesto u Vladi, a bio je vrlo uvjerljiv. Govorio je: "Vidiš kakva su vremena, trebamo ljude koji imaju radnog iskustva. Pregledao sam tvoj životopis, znam što si bio i što si radio, imaš dobre radne rezultate, ali su te dosta i šamarali." Predsjedniče, dopustite mi nekoliko dana, moram razmisliti, jer odluke su važne i za mene i za posao koji nudite... Nemaš što razmišljati, odluke se donose brzo kao što vidiš, ja nemam vremena za odmor, već isključivo za rad i organizaciju države", prisjetio se Gregurić razgovora s pokojnim predsjednikom Tuđmanom.

„Drugo jutro sam nazvao predsjednika, prihvatio poziv i stavio se na raspolaganje."

Nakon što je bio potpredsjednik Vlade, predsjednik Tuđman je ponudio Greguriću formiranje Vlade demokratskog jedinstva, prve koalicijske vlade Hrvatske. Vlada je u samo dva dana koalicijskih dogovaranja formirana i potvrđena u Hrvatskom saboru 3. kolovoza 1991. godine.

Gregurić je bio predsjednik Vlade kad se Hrvatska borila za goli opstanak i imala je velike rezultate na međunarodnom planu o pitanju priznanja i međunarodne afirmacije. I to ostaje zapisano u hrvatskoj povijesti.

Nakon što je odradio svoj mandat, predsjednik Tuđman je Greguriću ponudio da nakon izbora i dalje ostane u Vladi RH.

Budući da je HDZ bio apsolutni pobjednik na izborima, očekivalo se formiranje jednostranačke vlade.

„Kako sam naučio na koalicijsku vladu i dobrobit koje ona donosi narodu i državi, nisam mogao prihvatiti ponudu. Drugi razlog koji sam obrazložio predsjedniku je taj što sam teško podnosio teret odgovornosti. U Vladu sam dolazio ujutro u 7 sati, vraćao se kući u 10 sati navečer. I tako svaki dan za čitavo vrijeme rada u Vladi", kaže Gregurić koji izuzetno cijeni prvog hrvatskog predsjednika.

U mirovini od 2000.

S pokojnim predsjednikom Tuđmanom, kojeg pamti po velikom radnom elanu i ljubavi za Hrvatsku, koji je podredio sve stvaranju države Hrvatske i njezinom međunarodnom priznanju, Gregurić je imao samo jedan prijepor, i to zbog broja županija.

„Predsjednik je smatrao da nije vrijeme za pet ili šest županija, jer se za vrijeme teškog Domovinskog rata i obrane zemlje lakše i bolje vodi izgradnja države i njezina obrana na način kako je to i bilo prihvaćeno", dodaje Gregurić.

U lijepoj uspomeni ostala su mu druženja s predsjednikom Tuđmanom i suradnicima za Martinja. Obično su kao pravi Zagorci više godina zaredom krštenje mladog vina i proslavu Svetog Martina organizirali u Gregurićevoj vikendici u Loboru.

„Vikend kuća je bila na osami i nije bilo problema i potrebe za osiguranje. Uz predsjednika dolazili su redovno Mate Granić, Gojko Šušak, Nikica Valentić, Franjo Kajfež, Ivan Jarnjak, Ivica Crnić, Davor Štern, Mlinarić iz Varaždina, biskup Culej, Stjepan Bunić i mnogi drugi prijatelji".

Gregurić je bio aktivan u politici do 2000. godine, nakon čega se umirovio.

Još uvijek je aktivan u gospodarstvu i prati posebno ekonomska pitanja. Na pitanje što misli o sadašnjem stanju, odgovorio je jednostavno: „Nakon 25 godina samostalne Hrvatske i 20 godina od punog oslobođenja Hrvatske, žao mi je što nismo našli načina da zadržimo mladost u Hrvatskoj, da nam kolone mladih ljudi u potrebi za boljim životom ne odlaze u inozemstvo, žao mi je što nam sve više ljudi obilazi kante za smeće, a mi na to nismo našli pravi odgovor. To nije kritika samo aktualne vlasti već i oporbi."

Foto: Alcatel

>> Oni su imali tenkove, 
a mi srce 
da branimo svoj dom

Komentara 33

Avatar Nomad09
Nomad09
09:00 22.06.2015.

Javna je tajna da je ovaj čovjek hrvatski „Capo di tutti capi”.

Avatar Anti-NWO
Anti-NWO
09:44 22.06.2015.

PROČITAJTE KAKO NAS JE MASONERIJA OPLJAČKALA I STAVILA POD "ČIZMU" GLOBALNOG ROPSTVA"NWO-a"!! Prenosimo tekst koji mi nismo pisali i objavljen je na google grupama. Taj tekst objašnjava povezanost HDZ, SDP i partijskih moćnika, koji i danas vladaju nad narodom putem putem stranaka koje sliče na bivše komunističke ćelije. Sukob naroda dešava se po obrascima podijele, upravo kako se JNA dijelila na vojnim vježbama, crveni i plavi. Poznato ? Nadam se da nam je sada svima jasno da je nas 90% opljačkano tim trikovima u Domovini i da ćemo svi zaboraviti HDZ i SDP i krenuti ZAJEDNO za sebe, djecu, unuke i naše stare i sačuvati dom i Domovinu od pljačke i lihve. Citramo cijeli tekst u nastavku. Franjo Gregurić je zadnjih godina komunističke vlasti u Hrvatskoj bio direktor poduzeća Astra Zagreb. Na položaj u tu tvrtku je došao kao visokorangirani službenik komunističke Gospodarske komore Grada Zagreba, odnosno kao pripadnik nomenklature Gradskog komiteta SK Zagreba. Na kraju komunizma Franjo Gregurić je preko tajnih fodnova koje je na švercu nafte stvorio preko Astre Zagreb sudjelovao u financiranju dolaska HDZ-a na vlast, te je kasnije sudjelovao u toj vlasti kao vođa jedne od dviju frakcija vladajuće stranke. Međutim, i kasnije, nakon odlaska s dužnosti predsjednika Vlade, Franjo Gregurić je nastavio kontrolirati pozicije u Vladi i to preko svojeg nasljednika Nikice Valentića, potom Zlatka Mateše, i tako sve do 2003. godine. Zataškana pljačka novca u aferi Zelenjak Krajem 1980.-ih godina Franjo Gregurić je, kao jedan od najmoćnijih ljudi u komunističkoj Hrvatskoj, naredio građevinskom poduzeću koje je vodio Nikica Valentić da izgradi Greguriću i suradnicima luksuzne vile u rezidencijalnoj četvrti zvanoj Zelenjak. Tako je izbila, u to vrijeme poznata Afera Zelenjak, u kojoj su Gregurić i Valentić bili ključni akteri. Ta afera nije, međutim, slomila Gregurića, te je on nastavio širiti svoj utjecaj u Hrvatskoj, preko poduzeća Astra Zagreb. Odmah po dolasku na vlast HDZ-a u Hrvatskoj, na preporuku Gregurića, predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman promovirao Nikicu Valentića, prvo u direktora državnog naftnog monopola INA, a potom u premijera hrvatske Vlade. Nakon Valentića predsjednik Vlade Republike Hrvatske bio je Zlatko Mateša, i to sve do kraja vladavine HDZ-a, odnosno do siječnja 2000. godine. Mateša je u privatnom životu zet Franje Gregurića. Nakon Zlatka Mateše dužnost premijera preuzeo je Ivica Račan, koji je tijekom 1980.-ih godina bio član politbiroa Saveza komunista Hrvatske, te je u režimu Mike Špiljka bio jedan od glavnih ideologa komunističke partije. Tijekom 1990.-ih godina Račan je bio čelnik stranke SDP (reformirani komunisti), koja je uglavnom podržavala Gregurićevo krilo. HDZ-a (pogotovo nakon ulaska SDP-ovaca u Gregurićevu Vladu), u njegovim sukobima sa protivnom frakcijom. U razdoblju od 2000. do 2003. Račanova Vlada je bila pod utjecajem Gregurićevog klana, koji je preko Zagrebačke banke imao financijsku vlast, a Račan mu je pomagao kao marioneta. Paralelni sustav vlasti Franjo Gregurić se nakon odlaska sa premijerske dužnosti, posvetio učvršćavanju financijske moći svojega klana u Hrvatskoj. Tako je upravo on bio inicijator Vladine politike uništenja malih banaka u Hrvatskoj, koje je država svojom političkom akcijom otjerala u stečaj. Uništavanjem malih, privatnih likvidnih banaka od konkurencije su, prije svega, zaštićene četiri najveće banke u Hrvatskoj, za koje nije jasno tko ih je, na koji način i kada privatizirao, od kojih je najveću korist imala Zagrebačka banka. Projekt uništavanja malih banaka je Franjo Gregurić proveo preko tadašnjeg predsjednika hrvatske Vlade Zlatka Mateše (koji je Gregurićev zet). Franjo Gregurić je u vrijeme vlasti HDZ-a pod vodstvom predsjednika Tuđmana, razvio paralelni sustav vlasti u Hrvatskoj, tako da je njegov faktični utjecaj na funkcioniranje državnog aparata veći od utjecaja legitimne vlasti (premijera i predsjednika države). Osim toga, Franjo Gregurić ima ekonomsku vlast u zemlji. Činjenica je da taj utjecaj varira od regije do regije, tako da je njegov utjecaj najjači u zagrebačkog i varaždinskoj regiji, a nešto je slabiji u Slavoniji, Rijeci i Dalmaciji. Gregurićeva kontrola nad sustavom u Hrvatskoj Gregurić kontrolira bankarski sustav preko Zagrebačke banke. Zatim hrvatsku farmaceutsku industriju, odnosno poduzeće Pliva Zagreb. Za toga proizvođača generaičkih lijekova, koji je poslovno vrlo prisutan u Rusiji, Poljskoj, SAD-u, Češkoj, Španjolskoj, također nije jasno tko ih je i kada privatizirao. Međutim izvjesno je da Pliva već godinama ne plaća porezne obveze Republici Hrvatskoj, što joj država prešutno tolerira, pa je dug Plive po toj osnovi prema nekim procjenama prešao sto milijuna eura, koje država ne želi naplatiti. Osim toga, Pliva je u privilegiranom položaju pri poslovanju sa državnim zdravstvenim sustavom. Potpuno je izvjesno kako Gregurić u cijelosti kontrolira državni naftni monopol INA. Klan komunističke tajne policije kojemu je pripadao Franjo Gregurićje hrvatski državni naftni monopol INA preuzeo još 1981. godine, i to tako da su, kako je to ranije rečeno, ubili tadašnjeg direktora Stjepana Đurekovića, koji je pripadao rivalskom komunističkom klanu. Premda je INA u postupku privatizacije djelomično prodana stranim investitorima, strukture Franje Gregurića je u cijelosti kontroliraju. Valja podsjetiti da je Gregurićev klan prvu kumulaciju kapitala izvršio na švercu angolske nafte za vrijeme građanskog rata u Angoli 1980.-ih godina, kada je državna kompanija Astra angolsku i kubansku vojsku snabdijevala oružjem koje je plaćano angolskom naftom. Računi Gregurićevog klana u inozemstvu Zbog inflacije u tadašnjoj Jugoslaviji većina toga novca završavala je na računima Gregurićevog klana u inozemstvu. Ova aktivnost je svakako započela prije dolaska Gregurića na čelo poduzeća Astra, a njegovim dolaskom je samo intenzivirana. Međutim, tuneliranje naftnog monopola je nesmetano nastavljeno i za vrijeme vlasti HDZ-a od 1990. do 2000. godine, te poslije njega, u vrijeme mandata Račanove Vlade. Za vrijeme HDZ-a i Račana Gregurićev klan je tuneliranje državnog naftnog monopola vršio preko raznih off shore kompanija s kojima je INA poslovala , zatim poslovnim operacijama u Rusiji, ali i putem privatne kompanije CRODUX u Zagrebu. Vlasnik te kompanije je Ivan Čermak, koji je za vrijeme rata od 1991. do 1995. bio jedan od glavnih logističara Hrvatske vojske, a poslije jedan od najuspješnijih poduzetnika u Hrvatskoj. Karijera Ivana Čermaka počinje u zagrebačkom predgrađu Trešnjevka gdje je Ivan Čermak bio obrtnik, koji je poslovao sa velikim državnim privrednim sistemima. Osim toga je Čermak bio ,,politički aktivan” u tom predgrađu (Savez komunista, Socijalistički savez radnog naroda) i to na području općinskog komiteta komunističke partije Trešnjevka, koji je bio središte najuže jezgre tzv. ,,Krajačićevih kadrova”, odnosno grupe koja je imala uporište u poduzeću Astra Zagreb, koja je preuzela vlast u Hrvatskoj od 1979. do 1981. godine. Ta grupa je u drugoj polovini 1980.-ih godina na svoje čelo postavila Franju Gregurića. Franjo Gregurić kontrolira hrvatsku duhansku industriju, i to preko Tvornice duhana Rovinj. Preko te tvornice Gregurićev klan utječe na međunarodni šverc duhana na Balkanu, gdje je Gregurić, u zadnje vrijeme u savezu prije svega sa premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem. Franjo Gregurić preko duhanske tvornice TDR utječe na zbivanja u Istri. Sjedište te duhanske tvrtke je u istarskom Rovinju,koja je ovih dana upravo prodana ?

ME
matija emanović
09:54 22.06.2015.

Javna tajna je da je ovaj mafijaš radio i za KGB.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije