Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velik dio života Tajlanđana odvija se na otvorenom, na tržnici

Tržnice Bangkoka

Tržnice Bangkoka
Foto: Sandra Veselinović
1/8
26.11.2015.
u 09:02

Bez obzira na broj i raznovrsnost tržnica u gradu, sve su uvijek pune i na svima je gužva, jer Bangkok je devetmilijunski grad, a svi njegovi stanovnici i svi njegovi posjetitelji vole, pogađate, tržnice.

Ako na ovome svijetu  postoji grad koji ima tržnicu za sve i koji život provodi na tržnici, onda je to svakako Bangkok. Uz redovne, dnevne tržnice sa živežnim namirnicama tu su i veletržnice, zelene tržnice, kvartovske tržnice, plutajuće tržnice, noćne tržnice, vikend tržnice, ad hok tržnice, promotivne tržnice, obskurne tržnice i još kojekakve druge tržnice za koje niste niti čuli. Bez obzira na broj i raznovrsnost tržnica u gradu, sve su uvijek pune i na svima je gužva, jer Bangkok je devetmilijunski grad, a svi njegovi stanovnici i svi njegovi posjetitelji vole, pogađate, tržnice.
Tajlanđani vole kupovati, vole se cjenkati i vole život na otvorenom. Rijetko da postoji netko, tko barem nekoliko puta tjedno ne ode na jednu od tržnica. Posebno su omiljene noćne tržnice i vikend tržnice.
Većina noćnih tržnica su kvartovske tržnice i održavaju se svake večeri u tjednu. Neke s radom počinju već u petnaest sati i rade do ponoći, ali gužva počinje tek oko devetnaest sati. Glavna uloga tih tržnica je nahraniti stanovništvo četvrti. Hrana u Tajlandu je jeftina i većina stanovnika, barem nekoliko puta tjedno, večera izvan kuće. Takve večeri rezervirane su za ukusnu hranu sa štandova, druženje s prijateljima i brzinski shopping lokalno proizvedene odjeće, obuće i kućanskih potrepština. Ukoliko je noćna tržnica u zoni koju posjećuju turisti na njoj će se naći suveniri, rukotvorine i malo skuplja hrana, kao što su jastozi za petnaestak Eura po kilogramu.
Vikend tržnice su slaba točka mlađe populacije. Ovdje se mogu kupiti kopije svjetski poznatih brendova, originalni odjevni predmeti i nakit, a možete poslušati i neki od mladih bendova u usponu ili pogledati "show cooking". Naravno, sve to, uz ukusnu, uličnnu hranu sa štandova.
Mi ćemo se pozabaviti s nekoliko najpoznatijih tržnica Bangkoka, ali prije nego li se uputite na neku od njih, dobro isplanirajte put i vrijeme. Niti jedan Europljanin, koji se još nije susreo s prometom jednog višemilijunskoga grada Azije, ne zna u što se upušta. Ako u Bangkoku nekuda želite stići, ne koristite taxi i autobuse, nego podzemnu željeznicu i nadzemni vlak, Sky Train, te riječni promet. Strancima je karte i žetone za prijevoz najbolje kupovati u prodavaonicama karata na stanicama, jer različite relacije imaju i različite cijene. Službeniku kažete kamo želite i on vam proda odgovarajuću voznu kartu ili vam kaže cijenu vaše karte i uputi vas na automat na kojem ćete istu kupiti. Dnevne karte ne postoje. Naoružani ovim znanjem možete krenuti na četiri velike tržnice, koje morate posjetiti nađete li se u Bangkoku.
Chatuchak
Chatuchak je najomiljenija vikend tržnica Bangoka. Kroz tjedan na njoj različiti rasadnici prodaju svoje bilje, a subotom i nedjeljom se preobrazi u labirint u kojem se prodaje sve, od odjeće i kućanskih potrepština, originalnih radova mladih dizajnera i umjetnika do kućnih ljubimaca. Da biste što lakše prebrodili obilazak osam tisuća trgovina, na glavnome ulazu dijele se planovi tržnice. Iako prvenstveno namjenjena Tajlanđanima, tržnica je pravi raj i za radoznale turiste. Opće je poznato da je Chatuchak veleprodaja suvenira za cijelu zemlju pa, ukoliko želite jeftino proći, suvenire kupujte ovdje. Jeftiniji su i do deset puta nego li na tržnicama uz znamenitosti i spomenike, koje posjećuju turisti. Izbor ulične hrane na Chatuchaku je nevjerojatan i makar ovdje ostali cijeloga dana, nećete uspijet sve probati. No, pripazite da nakon objeda, svakako, ostavite mjesta za slavan, tajlandski sladoled od kokosa.
Chatuchak je otvorena od šest u jutro do osamnaest sati, a najbolje je doći oko desetke. Do tržnice voze i Sky Train (Mo Chit stanica) i Metro (Khamphaeng Phet stanica).
Asiatique
Kako bi se obranio od moguće invazije europskih, ekonomskih sila, kralj Chulalongkorn je početkom dvadesetog stoljeća odlučio ekonomski ojačati Siam. Prva zemalja s kojom je sklopio trgovački sporazum bila je Danska, a njezinu "Istočnoazijsku kompaniju" za trgovinu tikovinom smjestio je na novoizgrađeni dok na rijeci Chao Phraya. Tako je počela trgovina s Europom. Do kraja stoljeća trgovina se seli na more, a dok propada.
Po uzoru na najbolje, svjetske preobrazbe napuštenih, industrijskih zona u nešto novo, dok je ponovno oživio 2012. godine pod imenom Asiatique.  Ne radi se o tržnici u klasičnom smisliu, već o kombinaciji tržnice, shopping zone i zabavnog centra. U modernom i ugodnom okruženju, u preuređenim skladištima smjestilo se tisuću i petsto trgovina te četrdeset restorana, od štandova brze prehrane do vrhunskih, ribljih restorana na obali rijeke. Za odmor i brzi oporavak ovdje su i ugodni, a jeftini saloni masaže. Tajlandska masaža za par stotina Bahta neodoljiv je mamac za umorne turiste. Ukoliko ste željni zabave, cabaret Calypso nudi zanimljiv program.
Asiatique je otvorena svakoga dana od 17:00 do 24:00 sata te je lako dostupna rijekom. Sky Train odvest će vas do stanice Saphan Taksin odakle od 16:00 - 23:00 sata vozi besplatni Asiatique brod.
Patpong
Patpong je, među turistima, najpopularnija noćna tržnica. Razvila se od klasične, kvartovske, noćne tržnice na kojoj je objedovalo lokalno stanovništvo. Zbog blizine većeg broja hotela počeli su se okupljati i turisti pa se s vremenom ponešto promijenio i karakter tržnice. Štandovi s ukusnom hranom ostali su nepromijenjeni dio ponude, ali se povećao broj onih, koji prodaju suvenire. Sa sve naglašenijim razvojem sex turizma, saloni masaže su uveli i dodatnu ponudu, a duž ulica Patponga otvorili su se i klubovi sa zabavom toga tipa.
Patpong tržnica je otvorena svakoga dana. Najbliže stanice Metroa Patpongu su Si Lom i Sam Yan, a Sky Traina Chong Nonsi i ponovno Si Lom.
Damnoen Saduak
Damnoen Saduak je najpoznatija plutajuća tržnica Tajlanda. Ne nalazi se u samome Bangkoku, već nekih sat vremena vožnje od njega. Na popis smo je uvrstili, jer teško da postoji posjetitelj Bangkoka, koji nije otišao na izlet do ovog slikovitog mjesta. Turistu, koji je u Bangkoku po prvi puta, najbolje je priključiti se nekoj od mnogobrojnih, organiziranih tura, koje redovito nude turističke agencije Bangkoka.
Damnoen Saduak kanal je koji je kralj Mongkut dao izgraditi u devetnaestom stoljeću radi bržeg i jeftinijeg transporta roba. Uskoro su seljaci, koji su živjeli na obalama kanala, sami prokopali još dvjestotinjak kanala za natapanje vlastitih polja. Tako je nastao splet vodenih puteva, koji su postali prometnice, kojima su se seljaci kretali, a doskora i trgovali. Sa čamaca su prodavali voće i povrće sve do trenutka kada su prvi turisti objavili prelijepe fotografije. U potrazi za egzotikom slijedilo je još turista, a seljaci su počeli prodavati suvenire, uvjerljivo najskuplje u zemlji.
Iako je Damnoen Saduak izgubila ponešto od svog prvotnog čara, još uvijek je vrijedi posjetiti. Vožnja čamcem po klongovima (kanalima) na čijim se obalama, obraslim tropskim raslinjem, još uvijek živi i trguje, uvijek je zanimljiva. A, ako dođete dovoljno rano, možete kupiti ponešto voća sa čamaca ili pojesti poznate "boat noodles". Što su "boat noodles"? Obični, tajlandski nudli, samo pripravljeni na čamcu.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije