Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spriječiti, a ne liječiti

Izbjegnite 6 najčešćih pogrešaka koje rade trkači

adidas trčanje
Foto: adidas
11.04.2014.
u 14:49

Nije bitno koliko ste kilometara prešli i koliko dugo ste trčali. Ne morate trčati maratone.

Nekima je jako teško odlučiti se na svakodnevno trčanje.

Ako se pritom ponavljaju neke od ovih "grešaka", možete od trčanja imati više štete nego koristi.

Spriječite neugodne i bolne situacije i saznajte koje su to najčešće pogreške na koje upozorava portal About.com

1. Krive tenisice

Ako trčite u krivim tenisicama, ne samo da vam može biti neugodno već riskirate i ozljede. Osim krivog modela, i veličina tenisica je jako bitna. Najbolje je kupiti tenisice pola broja veće od cipela i tenisica koje svakodnevno nosite.

Tijekom trčanja stopala natiču te je dobro imati malo više mjesta u tenisici da ne "zaradite" žuljeve.

2. Ne ignorirajte bol

Ako mislite da kontinuirana bol mora biti prisutna zbog toga što svakodnevno trčite, u krivu ste. Ne ignorirajte bol i preskočite koji dan trčanja. Nemojte misliti da će zbog toga sav vaš trud pasti u vodu. Bol je signal da nešto nije u redu, a ako uzmete pauzu koji dan, bol bi trebala proći. Ako ne prolazi, obratite se liječniku koji će provjeriti da niste "zaradili" neku ozljedu.

3. Ako trčite, ne znači da možete jesti sve

Ako imate stav: trčim svaki dan pa ne moram paziti na prehranu – mijenjajte ga!. Podsjetite se koliko ste samo kilometara istrčali da biste potrošili nešto kalorija. Birajte zdravu hranu i trčite.

4. Ne tražite izgovore

"Ja nisam pravi trkač ili sportaš". To nemojte izgovarati. Nije bitno koliko ste kilometara prešli i koliko dugo ste trčali. Ne morate trčati maratone.

Foto: adidas

5. Ne preskačite zagrijavanje

Zagrijavanje prije trčanja je jako bitno. Nemojte to preskakati. Naravno da ćete se zagrijati i trčanjem, ali treba tijelo pripremiti na pojačani napor koji će uslijediti.

6. Ne trčite praznog želuca

Suprotno vjerovanju, bolje i brže ćete trčati ako pojedete nešto sat i pol prije trčanja. Tako ćete imati dovoljno vremena za probavu, a nećete krenuti na trčanje praznog želuca. Tako ćete imati i više energije i nećete gladovati.

Ako ste među onima koji trče rano ujutro i nemaju vremena čekati 90 minuta prije trčanja, onda nemojte ništa jesti prije. A, ako imate vremena, onda pojedite doručak od 300- 500 kalorija.

>>Trčanje je blagoslov za zdravlje: 7 razloga da počnete – odmah!

Komentara 1

Avatar abraham73
abraham73
21:27 11.04.2014.

ja iman nove tenisice iz amerike brate, same trce a ja ostanen kuci i pijen pivu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije