Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.11.2015. u 10:15

Mons.Negri tu je želju da se papi Bergogliu dogodi sudbina pape Lucianija izrekao u vlaku, a list ima, čini se, i snimljenu tu njegovu izjavu

Papi Franji, čini se, smrt više žele neki biskupi nego teroristi. "Nadajmo se da će Gospa s Bergogliom učiniti čudo kao što je učinila s onim drugim", kazao je mons. Luigi Negri, biskup u Ferrari, misleći pritom, kako je to prenio list "Fatto Quotidiano", na Ivana Pavla I. koji je bio papa samo 33 dana.

Mons.Negri tu je želju da se papi Bergogliu dogodi sudbina pape Lucianija izrekao u vlaku, a list ima, čini se, i snimljenu tu njegovu izjavu. Podsjetimo, Ivan Pavao I. počeo je uvoditi reforme čim je u ljeto 1978. godine izabran za papu naslijedivši Pavla VI.

Govorilo se da je izabran ne zbog toga što je bio, već zbog toga što nije bio, a nije bio iz vatikanske kurije. Odmah je ukinuo "plurale maiestatis" (vladarska množina veličanstva), odnosno pape su do tada sebi govorili "mi", a obraćalo im se s "oni". Prvi je papa koji nije htio biti okrunjen tijarom. Odbijao je da ga nose na stolcu, osvojio je vjernike osmijehom i jednostavnim obraćanjem. Službeno je umro od srčanog udara, ali su napisane i knjige o tome da je usmrćen nakon što je popio kavu s otrovom.

Negri je sličnu sudbinu poželio papi Franji 28. listopada govoreći o imenovanju novih nadbiskupa u Bologni i Palermu. Franjo je 27. listopada za nadbiskupa Bologne imenovao mons. Mattea Mariju Zuppija, a za nadbiskupa Palerma mons. Corrada Loreficea. Zuppi i Lorefice su, kako se kaže u Italiji, svećenici s ulice, odnosno oni koji su u stalnom dodiru s vjernicima, sa stvarnošću i u službi drugih. Papa Franjo stalno ponavlja da svećenici moraju ići na periferiju i služiti druge, a ne da budu služeni. To je ponovio i sada u pohodu Africi.

Mons. Negri ne namjerava moliti oprost, odnosno kaže da će to učiniti bude li se njegova izjava pretvorila u skandal, a zatražio je i da ga primi papa Franjo kome, kako je rekao, "ponavlja svoju punu poslušnost". Što je možda još čudnije, da ne upotrijebimo neki drugi izraz, to je da se do sada nije čula reakcija talijanske Crkve, nekog biskupa, na njegovu izjavu. Znano je da se dijelu klera ne sviđa papa Franjo, kojega, prema pisanju talijanskih medija, iskreno podupire samo 10 posto vatikanske kurije.

>>Unatoč upozorenju francuske obavještajne službe, papa Franjo otputovao u Afriku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije