Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.04.2013. u 12:00

Novi vjetrovi u Vatikanu nakon dolaska pape Franje, ali još i želje odlazećeg Benedikta XVI. da riješi muljanja s Vatikanskom bankom mogli bi ići i u prilog slučaja Dajla

Sudska objava raspleta slučaja Dajla još je jedan od dokaza da je Zemlja okrugla. Naime, tamo gdje smo put i započeli, ondje smo ga i završili! Cijeli puni krug! Dajla je opet dobila status unutarcrkvenog slučaja, jer je Visoki upravni sud poništio odluku HDZ-ova ministra Bošnjakovića o povratu zemljišta na Dajli državi. To u ovome trenutku otkriva da je taj potez najmeritornije političke institucije za pravo i pravosuđe u Hrvatskoj zapravo bio isključivo politički, a nimalo pravni.

Za to ne treba kriviti ni ministra Bošnjakovića ni ondašnju premijerku Jadranku Kosor, kojima su biskup Ivan Milovan (a još više njegov bombarder – kancelar Ilija Jakovljević) svoju muku s benediktincima uvili u emotivno-politički celofan nacionalnih interesa, doslovce im naturivši da je jedino rješenje da Porečko-pulska biskupija ne bankrotira proglašenje da je proces povrata oduzete crkvene imovine bio nevaljan, odnosno da vlasnik ponovno postane država.

No, što sada? Nakon što se “zemlja” okrenula oko svoje osi, Poreču ponovno prijeti isti bankrot, jer mu na naplatu stiže četiri i više milijuna eura, kako piše u ugovoru između benediktinske tvrtke Abbazzia i Porečko-pulske biskupije, koji je (umjesto biskupa Milovana, sjećate se toga) potpisao “zamjenski biskup” kardinala Bertonea.

Vatikan neosporno mora biti zadovoljan takvom odlukom Visokog trgovačkog suda, a odahnuti mogu i hrvatski biskupi jer im se preko leđa neće slomiti nijedna od vratolomnih kombinacija koje su im prijetile da ostanu ili bez dijela imovine za povrat ili bez dijela novca koji im je država dužna, a možda čak i bez i jednoga i drugoga.

No, ni Vatikan ni biskupi ne mogu dopustiti da Istarska biskupija bankrotira, osobito nakon pastirske poslušnosti i odlaska biskupa Milovana i dolaska novog biskupa Dražena Kutleše, ali i jednodušnog pristajanja istarskoga klera (kojega je slučaj Dajla dubinski pogodio) uz mandat novoga biskupa. “Prokletstvo” Dajle naprosto ih je svezalo u jedan zajednički čvor, iz kojega, žele li ostati časni i pošteni kao što se zaklinju, ne bi smjeli dopustiti da Poreč posve potone.

Novi vjetrovi koji pušu u Vatikanu nakon dolaska pape Franje, ali još i želje odlazećeg Benedikta XVI. da riješi muljanja s Vatikanskom bankom (IOR) možda bi mogli ići i u prilog slučaja Dajla, koji premda je ponovno postao unutarcrkveni, plijeni pozornost i crkvene i političke i najšire javnosti.

Odlazak Benedikta i dolazak Franje u izravnoj su uzročnoposljedičnoj vezi sa željom saniranja upravo najmutnijih i najprljavijih poslova u koje su Crkvu uvukle visoke vatikanske strukture. Bitka za Dajlu u svojoj najžešćoj fazi pokazala je upravo da i nju nosi ta strast za gramzljivošću, koju javnost nikako nije mogla odgonetnuti zbog niza zaplotnjačkih igara.

Stoga ta bitka za istinu o Dajli još nije gotova, bez obzira na ovotjednu objavu presude Visokog upravnog suda, koja je jasna kao dan. No, ispod površine Dajle još se skrivaju mutni posli i motivi, a napose neki tajni ortaci, koji su uzbibali goleme nacionalne, crkvene i političke strasti. Hrvatski biskupi, okuraženi pojavom pape Franje, najpozvaniji su ih možda baš u ovom trenutku do kraja raskrinkati.

>> Ipak će biti golfa na Dajli, država ulagaču mora vratiti zemlju

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?