Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tisno

'Imamo viška novca i dijelimo ga studentima'

12.08.2015., Tisno - Opcina Tisno na celu sa nacelnikom Ivanom Klarinom zavrsila je niz uspjesnih projekata sa kojima se moze pohvaliti. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/4
20.08.2015.
u 20:00

Gradonačelnik Tisna Ivan Klarin radi jedan od najboljih poslova u Hrvatskoj

U maloj otočnoj općini Tisno u Šibensko-kninskoj županiji, kojoj pripadaju i Betina i Jezera, mogli bi slaviti svakog dana. Oni za krizu i recesiju ne znaju, njihova je blagajna uvijek puna. Prema lanjskom završnom računu, općini Tisno u 2014. godini ostalo je 6,84 milijuna kuna viška.

Viška su imali i lani, a očekuju ga i ove godine, pa ne čudi što je općina 10 milijuna kuna već oročila u banci kako bi koju kunu dobili i od kamata. Ipak, dobrim poslovanjem ovih dana najzadovoljniji su tišnjanski studenti. Jer općina je donijela odluku da im svima barem malo olakša financijske brige putem stipendije. Pa će tako svih stotinjak studenata, koliko ih je na fakultetima u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Šibeniku... od jeseni iz proračuna dobivati po 700 kuna na mjesec.

– Jedini kriterij koji moraju zadovoljiti jest da redovno studiraju i da imaju prijavljeno prebivalište u općini Tisno. Svih ovih godina stipendirali smo po 20 studenata, ali uvijek bi se pojavile priče o tome čije je dijete zaslužilo, a čije nije tu stipendiju. Ili bi se govorilo o tome za koje studije bi trebalo, a za koje ne davati stipendiju. Pa smo tome odlučili stati na kraj i stipendiju jednostavno dati svim studentima bez ikakve razlike. To je uostalom i naša dužnost. Ulaganje u djecu i obrazovanje najbolje je ulaganje i na kraju se ono uvijek vrati. I to višestruko – kaže načelnik općine Ivan Klarin, inače SDP-ovac.

Hrvatska senzacija

Kako se očekuje da će stipendije zatražiti od 80 do 100 studenata, Klarin kaže da će ih ta odluka stajati oko 940 tisuća kuna godišnje. Sitniš za Tisno! Nisu zaboravili ni svoje osnovnoškolce. Donesena je i odluka o sufinanciranju udžbenika za sve učenike osnovnih škola na području općine te za učenike Područne škole u Betini. Udžbenici će se sufinancirati sa 50 posto od iznosa utrošenih sredstava za ukupno 159 učenika osnovnih škola.

A puna blagajna znači i puno radova. U Tisnom se stalno nešto gradi i otvara, režu se vrpce. Samo u posljednjih godinu-dvije Tisno je dobilo novu sportsku dvoranu, izgrađen je 7,1 milijuna kuna vrijedan Dom za starije i nemoćne, koji uz usluge smještaja u budućnosti planira uvesti i poludnevni boravak te usluge pomoći njege u kući. Sagrađeni su i novi moderni vrtić i jaslice, a danas svoja vrata otvara i Muzej drvene brodogradnje u Betini, jedinstvena muzejska ustanova u Hrvatskoj koja donosi priču o više od 300 godina staroj tradiciji drvene brodogradnje koja je obilježila betinsku povijest.

– Taj će muzej biti hrvatska senzacija. Prvi se put izrazito tradicionalne komponente miješaju s najmodernijim tehnologijama, a sve kako bi se djelatnost koja je bila gotovo u izumiranju, a koja je obilježila ovaj kraj te je u njega duboko utkana, predstavila turistima i, što je najvažnije, lokalnim stanovnicima. Cilj nam je, naime, da ne dopustimo izumiranje drvene brodogradnje, nego da kroz ovaj projekt toj djelatnosti damo pozitivan razvojni pravac, ili, da tako kažemo, novu budućnost – napominje Klarin.

U muzeju posjetitelji će o brodogradnji učiti kroz opipljive eksponate, multimedijalne prikaze brodskih konstrukcija, 3D igrice slaganja broda, priče kalafata iz prve ruke, brodske makete ili prezentaciju alata koji su u stara vremena mijenjali današnju električnu mehanizaciju.

Reći će neki – lako njima, imaju turizam. I to je velik dio istine. Jer u Tisnom gotovo da nema kuće koja nema apartmane, a imaju i dosta kampova, hotele... U ovoj će sezoni, prema nekim procjenama, ostvariti više od 700 tisuća noćenja. Ali turisti odavno ne traže samo more i sunce te su Tišnjani morali puno raditi i promišljati kako obogatiti svoju ponudu da bi danas nosili neslužbenu titulu jedne od top destinacija na Jadranu. U malom Tisnom registrirano je oko 260 obrta i 75 tvrtki. Uglavnom je riječ o ugostiteljstvu i trgovini, ali u Tisnom je razvijena i brodogradnja, ali i građevina.

Da Tišnjani znaju zaraditi, poznato je i u Bruxellesu.

U posljednje dvije godine općina je uspjela povući više od 80 milijuna kuna sredstava iz fondova EU što je rezultat s kojim se ne mogu pohvaliti ni neki puno veći gradovi u Hrvatskoj. Dobiveni novac utrošen je pametno – uređeni su razni komunalni objekti, plaže, a sagrađeni su i novi vrtić i jaslice koji zadovoljavaju sve standarde EU. U lipnju je otvorena i prekrasna šetnica na otoku Murteru duga 1600 metara koja spaja dva mjesta, Tisno i Jezera.

– Od jedanaestero zaposlenika u općini, nas petero aktivno sudjeluje u kreiranju svih natječaja i apliciranju na fondove EU. I mogu reći da nam je prolaznost od 15 do 17 posto što se smatra dobrim uspjehom – pohvalio se Klarin.

Punoj blagajni pridonijele su i strane investicije, poput one teške 105 milijuna eura kojom će Tisno dobiti cijelo jedno novo turističko naselje sa 600 novih smještajnih jedinica.

Ipak, Tisno je posljednjih godina najviše prepoznato kroz ultrapopularni Garden festival. Koliko im je unazad tri godine donio novca u blagajnu, teško je izračunati, ali otkako se održava u Tisnome, Jezerima i Betini, smještajni su kapaciteti naglo narasli, otprilike za 500 kreveta.

Za posljednji ovoljetni Garden festival prodano je više od 12 tisuća ulaznica, a iduće će godine Garden naslijediti International Love Festival.

Kupe ručnike s plaže

– Inače, ovogodišnja festivalska sezona u Tisnom traje sve do 23. kolovoza, a za to vrijeme ugostit ćemo više od 15 tisuća ljudi. Ugovor s organizatorima potpisan je do 2017. godine. Između Gardena i općine uvijek je bila dobra suradnja. Trebalo je sve to pripremiti, prilagoditi se i u tome smo i uspjeli – kaže Klarin.

Inače, ovih je dana Tisno izbilo u prvi plan i zbog jedne zanimljivosti. Nakon što se portalima prenijela vijest kako je jedno španjolsko odmaralište odlučilo stati na kraj svima koji ručnicima i drugim stvarima rezerviraju sebi mjesto na plaži, doznalo se i da je općina Tisno nešto slično učinila prije nekoliko tjedana. Krenuli su u obračun s okupatorima plaže na način da im komunalni redari uklanjaju stvari ako zaključe da su ih namjerno ostavili.

Drugim riječima, nema kazne, a vlasnici po svoje stvari uvijek mogu doći u prostorije Komunalnog redarstva općine Tisno.

Zapravo, kada se podvuče crta, u Tisnom su vjerojatno najnezadovoljnije mačke koje je ovog proljeća općina besplatno sterilizirala.

>> Nema više 'rezervacija', redari miču ručnike s plaža

>> Na table o zabrani ostavljanja ručnika umjesto morning napisali mourning (žaljenje)

Komentara 1

NI
nikola1975
22:37 20.08.2015.

Ima viška novca u blagajni a ne mogu početi graditi kolektor već cijelo Tisno ima crne jame za fekalne vode. Ima viška novca u blagajni a kad se oduzme od prošlogodišnjih 6 milijuna viška i ovogodišnjih 10 milijuna viška 30 milijuna kuna koje su jednokratno dobili prodajom zemljišta onda dođemo do toga da su u dvije godine napravili manjak od 14 milijuna kuna. Vjerojatno je i ovaj članak naručen u svrhu samopromocije (trebali ste staviti znak da je riječ o PP članku)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije