Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVOSTRUKI TRIJUMF

Zbilo se novo međugorsko čudo, ovaj put u Cincinnatiju

Marin Čilić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
23.08.2016.
u 18:45

- Ivan i ja smo iz iste ulice, a njegov brat Mladen i ja smo ista generacija i zajedno smo išli u školu, tako da smo praktično zajedno počeli i s tenisom. Prvi susret s Ivanom mi je malo u magli, mislim da je to bilo na turniru u Međugorju gdje su dolazili igrači iz Hercegovine, ali i iz Dalmacije - otkrio nam je u jednom razgovoru Marin.

Međugorje, maleno mjesto koje ima tek oko dvije i pol tisuće stanovnika i zapravo je mjesna zajednica općine Čitluk u Bosni i Hercegovini, u svijetu se pročulo po svojoj čudotvornoj Gospi, ali posljednjih godina i po dvojici tenisača koji žare i pale svjetskim meridijanima. Najnoviji doseg kumova Marina Čilića (27) i Ivana Dodiga (31) dvostruki je trijumf na turniru iz kategorije Masters 1000 u Cincinnatiju.

Marin je osvojio pojedinačni turnir, svladavši u finalu dvostrukog olimpijskog pobjednika Andyja Murraya sa 6:4, 7:5, a Ivan, zajedno s Brazilcem Marcelom Melom, naslov u konkurenciji parova, nadjačavši Nizozemca Rojera i Rumunja Tecaua sa 7:6 (5), 6:7 (5), 10:6. I Marinu i Ivanu to je jedan od najvećih uspjeha u karijeri, a zajedno su postali fenomen svjetskih razmjera. Baš zato što su iz istog mjesta, zapravo iz iste ulice (Krstine). U dalekom Ohiju zbilo se novo međugorsko čudo!

- Ivan i ja smo iz iste ulice, a njegov brat Mladen i ja smo ista generacija i zajedno smo išli u školu, tako da smo praktično zajedno počeli i s tenisom. Prvi susret s Ivanom mi je malo u magli, mislim da je to bilo na turniru u Međugorju gdje su dolazili igrači iz Hercegovine, ali i iz Dalmacije. Trenirao sam s njim od malih nogu iako je on stariji od mene više od tri godine pa je bio već i napredniji, ali družili smo se mnogo na terenu. Uvijek smo bili povezani, a sada smo i kumovi. Hrabrili smo se i nadahnjivali jedan drugoga i uzajamno se pomagali. Dok sam ja bio s Bobom Brettom, Ivan je dolazio u naš kamp u San Remu, gdje smo obavljali zajedničke pripreme. Mislim da mu je to puno pomoglo - otkrio nam je u jednom razgovoru Marin.

Prvi nakon Ljubičića

U Međugorju se opet slavilo, a slavio je i Marin na samom terenu. Pustio je emocijama da se razmašu očito više nego ranije. A imao je što i proslaviti, prvi je to Masters (po rangu odmah ispod Grand Slam turnira) u njegovoj karijeri, prvi koji je osvojio jedan hrvatski tenisač nakon Ivana Ljubičića 2010. u Indian Wellsu. Zanimljivo, obojici je suparnik u finalu bio isti - Murray.

Čilić je, osim toga, tek peti tenisač izvan kruga tzv. velike četvorke (Federer, Đoković, Nadal, Murray) kojemu je pošlo za rukom osvojiti Masters od 2010. do danas. Osim spomenute četvorice, s Wawrinkom je jedini aktivni tenisač koji je povezao Masters i Grand Slam naslov - Čilić ima Cincinnati i US Open.

- Znao sam da u finalu imam priliku ako ću odigrati dobro. Iako sam polufinalni dvoboj s Dimitrovim završio negdje oko dva poslije ponoći, nisam se osjećao preumorno. Ostalo je u meni dovoljno svježine, iako sam otišao spavati oko četiri a probudio se u 11 sati. Sedam sati spavanja bilo je dovoljno za oporavak - kaže Marin koji je tako unutar manje od 24 sata odigrao i polufinale i finale.

U čemu je tajna?

- Odigrao sam jako dobro. Bio sam mentalno jak, posebno u drugom setu kada je Murray značjano podigao igru, i na to sam vrlo ponosan. On je posljednjih mjeseci bio u velikom naletu i zato mi je ovo svakako najveća i najvažnija pobjeda u susretima s njim - napomenuo je naš najbolji tenisač.

Poslovično dobrom servisu (82 posto poena nakon prvog početnog udarca) i sjajnom forhendu (13 izravnih poena, Murray četiri) Marin je pridodao i gromovite reterne koji su prilično iznenadili Murraya. Škot je protiv Hrvata imao 11-2 u pobjedama i vjerojatno je pomislio da će mu to biti još samo jedan zalogajčić u veličanstvenom nizu koji su činile 22 uzastopne pobjede (među njima i one za zlato u Riju) ali i jedan još dulji lanac od 33-1 u kojem je izgubio tek finale Roland Garrosa od Novaka Đokovića. No, Čilić se pokazao tvrdim orahom, podsjetio je na svoje igre na US Openu od prije dvije godine. I apsolutno istaknuo kandidaturu za novi naslov u Flushing Meadowsu.

U čemu je tajna u tom Međugorju?, pitali smo ga jednom. Odgovorio je smiješeći se:

- Pa, očito nešto postoji, samo ne znam što...

Komentara 5

VI
veliki_izdajnik
19:18 23.08.2016.

Kad se sjeti da je Bosanac, onda osvaja.

DU
Deleted user
11:41 24.08.2016.

Fantastican uspjeh nasih u Cincinnatiju: titule Cilica i Dodiga i prolazak nase mlade nade Corica do cetvrtfinala. Sve cestitke nasim tenisacima!

BA
barbaizamerike
19:09 23.08.2016.

Tajna:ja sam cuo da je u sezoni kupina najbolji jer mu one ojacaju ionako jako krv.Bravo Marine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije