Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekskluzivno za Večernji

Thomas Muster: Nisam odustao ni kad su u ovom kraju bila ratna vremena

19.07.2014., Umag - Egzibicijski mec na 25. Vegeta Croatia Openu na kojem su nastupili Goran Ivanisevic, Thomas Muster, Henri Leconte i Mansour Bahrami. Photo: Petar Glebov/PIXSELL
23.07.2014.
u 13:22

Sjever i jug 
Umag je mjesto njegova djetinjstva, tu je osvojio i tri titule, ali voli i Cavtat gdje ima kuću

Plavi klinac, petogodišnji Austrijanac iz Leibnitza pokraj Graza, zdušno je u Umagu igrao nogomet s dečkima.

Nalazili bi se iza jedne stare, trošne kuće u kojoj su ljetovali s majkama, loptu je obično donosio taj mališan, a večeri bi provodili pecajući na obližnjem molu. Na ljetovanja su dolazili autobusom, a kad bi vozač krenuo, za njih bi to bio najsretniji trenutak godine.

Danas, nakon 42 godine, taj je mali ovdje najdraži gost – Thomas Muster, nekadašnji svjetski teniski broj jedan znan i kao "kralj zemlje", osvajač Roland Garrosa i trostruki osvajač našeg turnira, a u ekskluzivnom razgovoru za Večernji list otkrio je što ga sve veže za Hrvatsku.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Foto: Petar Glebov/Pixsell

Jedan kat više

I bogme se napričao. Ispričao se brojnim obožavateljima pa s nama sjeo u kafić neposredno prije nego što je s Goranom Ivaniševićem, Henrijem Leconteom i Mansourom Bahramijem ekshibicijom otvorio turnir. U toj opuštenoj atmosferi najprije smo ga pitali kako je i zašto naučio letjeti helikopterom i je li time ispunio svoj dječački san.

Nije to ništa posebno, kao da vozite automobil, ali ste, recimo to tako, jedan kat više. Naviknete se, letim od 1997. godine, imam mnogo sati u zraku iza sebe, puno sam i učio te u to uložio vremena. Ali i dalje sam vrlo oprezan svaki put kad uzmem pilotsku palicu u ruke. Osjećaj je sjajan, a gledati svijet iz helikoptera pravi je gušt – rekao nam je Muster.

Naučiti letjeti morao je u doba kada je živio u Australiji s prvom suprugom, australskom televizijskom voditeljicom Jo Beth Taylor. Na imanju su, među ostalim, imali i helidrom. Bilo im je to tako bliže do civilizacije. Bilo je to doba kada je prekinuo s tenisom. Prisjeća se, imao je tada 99 kilograma i pušio po tri kutije cigareta. I pio puno piva. Brak nije uspio te se nakon razvoda vratio u Europu. S Jo Beth Taylor ima 13-godišnjeg sina Christiana, a u drugom braku s Austrijankom Caroline Ofner petogodišnju kćer Maxim. Njegova deviza na pragu pedesetih jest da ga obitelj treba više no itko, a da ga tenis više ne treba.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Foto: Petar Glebov/Pixsell

Šaljivi odgovori stižu i na pitanja o njegovoj karijeri bubnjara jer teniski je reket zamijenio bubnjarskim palicama:

- Sviram i po svadbama ako treba! – odgovara kroz šalu. Vidite da imam žuljeve na rukama, naradio sam se na toj svadbi, ha-ha.

Pitamo je li to bila ona Novaka Đokovića:

Ne, nije, nisam svirao na njegovoj – smije se Muster i nastavlja:

– Sviram 15 godina, većinom s prijateljima, a volim brze ritmove, u pravilu je to rock'n'roll.

Pitamo koliko poznaje našu glazbu i zna li odsvirati neku hrvatsku stvar?

– Nešto znam, ali ne puno... Zasad.

Sjajno klizi malvazija

Muster je poznat i kao ljubitelj vina. Dapače, i kao vinar, ali on se čudi tome da znamo da posjeduje i vinograd:

– Istina je, imam vinograd i vinariju pokraj rodnog Leibnitza. Proizvodim sauvignon, muškat i bijeli burgundac. I to je pravi biznis. Vino nije nešto što bih radio kao hobi jer itekako ima posla. Imam na 60 hektara zemljišta 20 hektara vinograda, što je velik prostor, nemaju mnogi takve uvjete. Zadovoljan sam s proizvodnjom, radim s Tementom koji je vjerojatno najbolji proizvođač sauvignona na svijetu. Nisam od onih koji glume farmera, već kad se nečega primim, želim to učiniti najbolje što mogu – objašnjava, a to temu, naravno, skreće na hrvatska vina, koliko ih poznaje i voli:

– Imam kuću u Cavtatu, ljetujem na vašoj obali godinama pa sam probao većinu vina. Hrvatska su vina odlična, sjajno klizi vaša malvazija, no dobra su i vina s juga kamo rado odlazim. Očarala me Dalmacija.

Imam 20 hektara vinograda i radim s tementom, vjerojatno najboljim proizvođačem sauvignona

Poznato je da je upravo Muster od bivšeg veleposlanika SAD-a Williama Montgomeryja u Cavtatu kupio kuću u neposrednoj blizini rodne kuće Vlahe Bukovca.

On kaže da je to bila čista slučajnosti:

– Kupio sam je 2006. godine i – pogodio! Tamo mi je prekrasno jer obožavam biti na vašem jugu. Blizu je aerodroma, Dubrovnik mi je nadohvat ruke, u Cavtatu sam se pronašao – kaže. Pitali smo, naravno, leti li sam do Cavtata, ali kaže da je to iz Austrije ipak predaleko za helikopter.

A gdje mu je ljepše – na sjeveru ili jugu Jadrana?

– Teško mi je raditi razlike. Za Umag me veže to što sam ovamo kao dječak dolazio na ljetovanja, tu sam naučio plivati s pet godina. Uvijek ću se toga sjećati, ali volim i Dalmaciju. Puno sam puta preplovio cijelu obalu, znam mnogo skrivenih uvala, otočića, lijepih mjesta. Ne radim razliku... Meni je glavno da sam ovdje, bilo to na jugu ili sjeveru – kaže Muster i tim se riječima zaista dokazuje kao sjajan gost. No Umag je ipak nešto posebno jer ovdje je i tri puta osvojio turnir:

Umag i ATP za mene su više od turnira, ovdje sam tri puta u rukama držao pobjednički pehar i zato nisam odustajao od Istre ni kada su za ovaj kraj bila teška ratna vremena. U godinama kada sam igrao na ATP turniru, uvijek bih dovodio svoje prijatelje na ljetovanje, a stekao sam i ovdje mnoge nove prijatelje, objašnjava.

Zezamo ga da je zbog svega zamalo Hrvat, a on prihvaća:

– I jesam! I počasni sam građanin Umaga. I znate što bih još trebao dobiti? Barem jedan mali šator ovdje na plaži za vrijeme ljeta. Da se vratim u djetinjstvo... – kaže kroz smijeh.

>>Ivanišević: Svi smo u dobroj formi, bit će to dobar meč

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije