Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRABI PREMA VRHU

Teniski tata se vratio! Federer je u 2017. najbolji tenisač na svijetu, a za to je zaslužan - jedan Hrvat

Roger Federer
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
20.03.2017.
u 11:00

– Ivan me uvjerio da trebam češće koristiti i bekhend. I uistinu mi dobro ide – objasnio je ovih dana dobro raspoloženi Federer.

U 36. je godini, ali igra kao da je barem deset godina mlađi. U Indian Wellsu se praktično prošetao do finala, ne izgubivši niti jedan set. Ovo kako Roger Federer igra u kalifornijskoj pustinji mnoge podsjeća na 2006. godinu kada je Švicarac osvojio 12 turnira, među inima i Australian Open, Wimbledon i US Open.

Ove godine je – nakon šestomjesečne stanke – također krenuo žestoko: osvojio je Australian Open, neočekivano posrnuo u Dubaiju (poraz u osmini finala od Donskoja, tada 116. tenisača svijeta koji zasigurno vrijedi više) te u Indian Wellsu stigao do sedmog finala na tom turniru tražeći peti naslov, kako bi se izjednačio s Novakom Đokovićem.

Najbolji u 2017. godini

Bez obzira na ishod sinoćnjeg finala s Wawrinkom, Federer je prema rezultatima u 2017. najbolji tenisač svijeta (drugi je Nadal). S druge strane, teško je sjetiti se sezone u kojoj je vodeći dvojac tako slabo startao kao ove godine Andy Murray i Novak Đoković, što Švicarac također odlično koristi. Na sljedećem turniru, u Miamiju, spomenute dvojice neće ni biti (otkazali su zbog ozljede), pa bi se Federerova šetnja prema vrhu nakon Kalifornije mogla nastaviti i na Floridi.

Federer naprosto plijeni svojom igrom. Ponešto je možda sporiji, ali taj mali hendikep uspješno je pokrio iskustvom i igračkom inteligencijom koja fascinira. I prije je imao odličan servis, pouzdan volej i brze forhende, a sada je svemu tome dodao i nikad bolji bekhend. Za koji, uz sve ostalo, posebne zasluge ima naš Ivan Ljubičić koji kao trener pomaže Federeru od prosinca 2015. godine.

– Ivan me uvjerio da trebam češće koristiti i bekhend. I uistinu mi dobro ide – objasnio je ovih dana dobro raspoloženi Federer.

Kad je počela njihova suradnja, mnogi su se pitali što to Ivan Ljubičić, koji je samo tri godine stariji od njega (jučer je proslavio 38. rođendan), može dati Rogeru Federeru. Od kojega je kao igrač, uzgred se spominjalo, doživio čak 13 poraza (uza samo tri pobjede). No, Ljubo se nije osvrtao na te primjedbe, zasukao je rukave, prionuo poslu i sitnim korekcijama vratio Federera tamo gdje mu je i mjesto, u sam svjetski vrh.

Švicarac je godinu započeo na 17. mjestu ATP liste, a sada se bori za šesto, pušeći za vratom svima ispred sebe osim (zasad) Murrayu i Đokoviću.

– Volio bih još jednom biti broj jedan svjetskog tenisa, a za to ću morati osvojiti još jedan Grand Slam naslov. Sve ostale pozicije nisu mi previše interesantne – napominje Federer svjestan svojih velikih mogućnosti.

– Federeru svaka čast, kao i njegovu treneru Ivanu Ljubičiću. Sreo sam se s Ljubom u Opatiji nakon Australian Opena, čestitao mu na tom naslovu. Ovo kako igra Federer je čudesno. U tim godinama igrati takav tenis, to je nevjerojatno – zadivljen je i Nikola Pilić, koji i u 78. godini pažljivo prati teniska zbivanja znajući kroz koje sve “scile i haribde” prolaze vodeći svjetski tenisači.

Od 2011. ga šalju u mirovinu

Pilić ističe Federerovu emocionalnu smirenost koja “povlači sve ostalo”. I doista, u Federerovu je stožeru (ali i u životu) doista posloženo sve kako treba. Uz Ljubičića, za trenera ima i izbornika švicarske reprezentacije u Davisovu kupu Severina Lüthija, a tu su od prije i kondicijski trener Pierre Paganini te fizioterapeut Daniel Troxler. A sve nadgleda, i brine se da Federer ni na koji način ne zastrani, Rogerova supruga Mirka Vavrinec (vjenčali su se 2009.) i sama bivša tenisačica. Iako imaju četvero djece (po par blizanki i blizanaca), ona je sa suprugom gotovo na svim turnirima i zasigurno je važna karika u Federerovu šampionskom lancu.

– Federera mnogi još od 2011. šalju u mirovinu, ali on je nebrojeno puta dokazao da se još može nositi sa suparnicima na ATP Touru, pa i s onima najboljima. On je svakako jedan od najvećih koji su ikad zaigrali tenis, vjerojatno i najveći. Znanje ima, iskustvo ima, a očito i glad za pobjedama. Dokazao je da ima snage i za pet setova ako treba, kao s Rafaelom Nadalom u finalu Australian Opena. I odlično koristi očita posrtanja svojih najvećih suparnika Đokovića i Murraya – ističe Eurosportov stručni komentator Mats Wilander, sedmerostruki osvajač Grand Slam naslova.

Parafrazirajući jednu našu političku doskočicu, mogli bismo ustvrditi: (teniski) ćaća se vraća! Zapravo, vratio se, i zato uživajmo u njegovim majstorijama dok još možemo.

Komentara 4

DU
Deleted user
13:40 20.03.2017.

I Murray i Djokovic vec neko vrijeme igraju sa ozljedom desnog lakta, te "neocekivano" ispadaju iz turnira; odlican timing za Federera vratiti se ;)

PE
peugeot
13:00 20.03.2017.

Fini Bosanac iz Banjaluke, taj veliki covjek i teniser Ljubo.

SP
spaner
12:51 20.03.2017.

hrvat jest,ali nije iz stoca,nove bile,već banjalučki

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije