Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJAJNI ROGER FEDERER

'Teniski Mozart' još nije odsvirao zadnju simfoniju

Roger Federer
Foto: Reuters/Pixsell
25.08.2015.
u 09:16

Federer je na turniru u Ohiju sedam puta bio finalist i sedam ga je puta osvajao. Veću prevlast ostvario je samo u Halleu u kojem ima osam naslova.

Iako je 8. kolovoza ušao u 35. godinu života, na igri Rogera Federera to se ne vidi. Igra kao u najboljim danima, a to je u nedjelju u Cincinnatiju na svojoj koži osjetio i Novak Đoković. Prvi tenisač svijeta nije u finalnom meču zaradio nijednu priliku za obrat, dapače Švicarac je na svom početnom udarcu izgubio samo pet poena u prvom i isto toliko u drugom setu.

Novak ostao u čekaonici

Federer na cijelom turniru nije izgubio servis, što samo potvrđuje da mu uvjeti za igranje i podloga u Ohiju iznimno odgovaraju. Sedam je puta bio finalist turnira u Cincinnatiju i sedam ga je puta osvajao: 2005., 2007., 2009., 2010., 2012., 2014. i 2015. godine. Veću dominaciju ostvario je samo na turniru u Halleu (osam naslova), a jednaku (po sedam trofeja) u Wimbledonu i Dubaiju.

– Odigrao sam puno dobrih mečeva, vratio samopouzdanje, a i prilično sam svjež jer sam igrao kratke mečeve. Odlično sam se kretao i bio uspješan na mreži – istaknuo je Roger poručivši Novaku: – Osvojit ćeš ovaj turnir jednom u karijeri, zaslužio si!

Pobjedom u 41. okršaju dvojice titana današnjeg tenisa, Federer je u međusobnim dvobojima poveo sa 21:20, osvojio je 24. turnir iz kategorije Masters 1000, ukupno 87. u karijeri. Ujedno se vratio na drugo mjesto ATP liste (preskočio je Murraya), što će mu omogućiti da na skorašnjem US Openu ponese ulogu drugog nositelja (s Đokovićem se opet može sresti samo u finalu).

Uza sve te statističke bisere i rekorde, obožavateljima Rogera Federera ipak će najvažnija biti činjenica da je on u finalu s Đokovićem (7:6 (1), 6:3) potvrdio da igra najljepši tenis. Njegov forhend bio je ubitačno precizan, a bekhend uvijek nosio skrivenu opasnost za suparnika. Ne zovu ga bez veze "teniskim Mozartom" ili "teniskim Michaelom Jordanom". Iako bi slavnom košarkašu također bio veliki kompliment da mu udijele epitet "košarkaškog Federera".

Novak Đoković ostao je u čekaonici Cincinnatija. Za njega to ostaje turnir s najviše frustracija, više ih je – zbog značaja turnira – doživio samo u Roland Garrosu. U Ohiju je pet puta igrao u finalu i svih pet puta izgubio – 2008. i 2011. od Murraya, 2009., 2012. i 2015. od Federera. Osim te dvojice, na put su mu stajali i Tommy Robredo (2014., 3. kolo), John Isner (2013., četvrtfinale), Andy Roddick (2010., četvrtfinale), Carlos Moya (2007., 2. kolo), Florent Serra (2006., 2. kolo) i Fernando Gonzalez (2005., 1. kolo). Ukupno 11 poraza (uz 26 pobjeda). Đoković je osvojio svaki od devet turnira iz kategorije Masters 1000 barem po jedanput, no za tzv. Golden Masters nedostaje mu još naslov u Cincinnatiju.

Za US Open – 5 kandidata

– Federer je ovdje agresivniji nego na bilo kojem turniru. Podloga i uvjeti za igru dopuštaju mu iznimno brzu igru. On voli taj ritam – napomenuo je Đoković okrenuvši se budućnosti:

– Imam tjedan dana da skupim dojmove i da se što bolje pripremim za posljednji Grand Slam turnir sezone, gdje ću opet dati sve od sebe i nadam se podići trofej.

No čeka ga jaka konkurencija: uz Federera i Murraya, tu su i Čilić, Nishikori i još ponetko. No svakako će biti zanimljivo.

>> Đoković: Osvojit ću Cincinnati kad Federer ode u mirovinu...

Komentara 3

QQ
qqq
10:16 25.08.2015.

Da, Čilić s ovakvom igrom je sigurno konkurencija. Najveća top 10 prevara poslje Tipsarevića.

MI
miran
14:17 26.08.2015.

Bude li Djokovic igrao onako mizerno kako je igrao u Montrealu i Cincinnatiju onda mu je odista i Čilić konkurencija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije