Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRADICIJA DUGA 135 GODINA

Rekordni nagradni fond US Opena - 46,3 milijuna dolara!

Novak Đoković
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
29.08.2016.
u 22:15

Naš Marin, zasad, ima jednu titulu. Tamo je ostvario svoj američki san, a prošle je godine stigao do polufinala u kojem ga je zaustavio kasniji osvajač US Opena Novak Đoković

Nakon odigrana prva tri Grand Slam turnira sezone, vrijeme je i za posljednji. Nacionalni teniski centar “Billie Jean King” u Flushing Meadowsu od 29. kolovoza do 11. rujna bit će dom tenisa.

I ove godine preko bare su se uputila poznata imena, tamo su Murray, Wawrinka, Nadal, Đoković..., ali i naš adut Marin Čilić, koji sa svojim friško osvojenim Mastersom i pobjedom nad Murrayem ima dobre izglede.

Poticaja za osvajanje titule ne nedostaje s obzirom na to da će ovogodišnje izdanje US Opena imati nagradni fond od 46,3 milijuna dolara, što je rekordni nagradni fond u teniskoj povijesti. Da, pobjednici US Opena u muškoj i ženskoj konkurenciji dobit će po 3,5 milijuna dolara. No, nije to jedina posebnost američkog turnira.

US Open se u izvornom obliku igrao na travi, pa na zemlji, a danas se igra na tvrdoj podlozi, što omogućuje brze lopte. Jedan je od najstarijih teniskih turnira na svijetu, a počeo je pod nazivom US National Championship. Prvi put održan je 1881. godine i jedini je Grand Slam na kojem se tie-break može igrati u svakom setu, pa i u petom.

Na ostalim turnirima tie-break se igra u svakom setu, osim u posljednjem petom. Iako teniski mečevi u prosjeku traju oko dva sata, pet sati i 26 minuta trajao je najduži meč na US Openu. Bilo je to 1992. godine kada se Stefan Edberg mučio da pobijedi Michaela Changa. Zanimljivo je i da su u eri US Opena tenisačice osvajale titulu a da nisu izgubile set u 16 navrata.

Posljednja koja je to napravila bila je Serena Williams 2008. godine. Nijedan tenisač to nije uspio napraviti. To je ujedno bio i prvi Grand Slam koji se igrao pod reflektorima. Prvi put je s tom praksom počelo 1975. godine, a svake godine na US Openu iskoristi se 70.000 loptica. U to su uključene i loptice na treninzima uoči službenih mečeva.

Naš Marin, zasad, ima jednu titulu. Tamo je ostvario svoj američki san, a prošle je godine stigao do polufinala u kojem ga je zaustavio kasniji osvajač US Opena Novak Đoković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije