Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Murray heroj Britanaca

Prekinuo 336 godina muke, a 1996. je bio zamalo mrtav

Andy Murray
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
01.12.2015.
u 21:57

Škot je postao tek četvrti tenisač u povijesti koji je osvojio Wimbledon, Davisov kup i olimpijsko zlato u pojedinačnoj konkurenciji.

Nakon što je osvojio odlučujući poen protiv Belgijca Davida Goffina, Andy Murray stisnuo je šaku, legao na zemljani teren u Gentu i zaplakao od sreće. Ovaj čudesni Škot poslije dugih 76 godina čekanja donio je Velikoj Britaniji trofej Davisova kupa. Prvi nakon ere Freda Perryja, koji je kao najbolji igrač predvodio Britance do četiri uzastopna naslova (1933. - 1936).

Iako je Murray odmah nakon pobjede nad Goffinom izjavio: "Nemojte podcjenjivati moje suigrače, i oni su zaslužni", ove sezone Davisov kup ustvari je bio "one man show".

I Ljubičić ima 11 pobjeda

Škot je u 11 odigranih mečeva (osam u singlu, tri u paru) izborio svih 11 pobjeda te tako postao tek četvrti tenisač u povijesti kojemu je to uspjelo. A po 11 pobjeda u sezoni, ali uz jedan poraz, imala su još dvojica – Michael Stich i naš Ivan Ljubičić.

Murray, kojega su tijekom karijere mnogi podcjenjivali, jer je gubio polufinala i finala Grand Slamova, ovim trijumfom upisao se u tenisku povijest. Naime, postao je tek četvrti tenisač u povijesti koji je osvojio Wimbledon, Davisov kup, te pojedinačno zlato na Olimpijskim igrama. Uz Andyja, to je uspjelo još samo Britancu Dohertyju, Amerikancu Agassiju i Španjolcu Nadalu.

– Osvajanje Wimbledona i zlata na OI je nezaboravno, ali ova pobjeda protiv Goffina mi je najveća i najemotivnija pobjeda u karijeri – rekao je Murray te dodao:

– Nema ljepšeg osjećaja nego kad osvojite trofej za svoju zemlju.

Iako je Škot, Andy Murray uvijek će naglasiti da je jednako ponosan i što je Britanac. I zato ne čudi da ga cijela Britanija danas slavi. A kako i ne bi kada im je prekinuo 336 godina boli.

Naime, nakon 79 godina donio je Britancima Davisov kup (1936.-2015.), nakon 76 godina (1936.- 2012.) US Open, nakon 77 godina (1936.-2013.) prvi Wimbledon, te nakon 104 godine zlato na Olimpijskim igrama u muškoj konkurenciji (1908.-2012.).

No Davisov kup Britancima je ipak najdraži, jer to najtjecanje baš su oni osnovali 1900. godine. Prve se četiri godine igrao kao dvoboj Velike Britanije i SAD-a, a poslije je postao svjetsko natjecanje.

– Osjećali smo veliki pritisak zbog činjenice da na naslov čekamo od 1936. Ali, iskreno, bio sam uvjeren da ćemo pobijediti Belgijce – rekao je Murray.

Zanimljivo, te davne 1936. godine kuća u predgrađu Londona koštala je svega 550 funti. Taj podatak najbolje pokazuje koliko su dugo čekali Britanci.

Čak 104. meč ove sezone

Fascinantan je podatak da je Murrayu meč protiv Goffina bio čak 104. ove sezone, po čemu je također rekorder. A značaj tih 11 pobjeda u Davisovu kupu najbolje otkriva podatak da je Novak Đoković u šampionskom pohodu Srbije 2010. imao sedam pobjeda, isto kao i Federer za pobjedinka Švicarsku 2014.

Judy Murray u nedjelju je sigurno bila najsretnija majka na svijetu, jer vjerojatno presudni bod protiv Belgijaca donijela su njezina dva sina Andy i Jamie, u subotu u igri parova. A majka je otkrila da zbog nemilog događaja iz 1996. godine do ovog uspjeha gotovo da nije došlo. Naime, Andy i Jamie 1996. su jedva preživjeli masakr u školi u škotskom mjestu Dunblaneu, u kojem je ubijeno 16-ero djece i učitelj. Andy i Jamie bili su u školskoj dvorani pored, a ubojicu Thomasa Hamiltona osobno su poznavali, čak se i nekoliko puta u autu vozili s njim... 

>>Murray odveo Britance na tron, prvi put nakon 1936.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije