Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
A IMA TEK 18

Odlaskom Ajle, prva dama hrvatskog tenisa je Donna!

'Donna Vekic celebrates after her semi final victory over Magdalena Rybarikova during the AEGON Classic at Edgbaston Priory, Birmingham.Photo: Press Association/PIXSELL'
Foto: 'Nigel French/Press Association/PIXSELL'
17.08.2014.
u 12:42

– Donna u svijetu tenisa već predstavlja igračicu velikog autoriteta i potencijala - rekao je njen otac Igor.

Treneri su tu da se mijenjaju, ali je ipak iznenađujuće odjeknula vijest da je 18-godišnja Donna Vekić prekinula suradnju s dugogodišnjim trenerom Britancem Davidom Felgateom (50), bivšim učiteljem Tima Henmana. Felgate je s Henmanom radio devet godina, a s Donnom više od šest (u međuvremenu je trenirao i Čehinju Nicole Vaidišovu).

Za objašnjenje smo zamolili Donnina oca Igora, kojega smo zatekli dok je s kćeri iz Kanade putovao preko granice u SAD (Cincinnati).

– Nakon šest godina rada u vrlo dinamičnom okruženju i svih posebnosti osobnog trenera u individualnom sportu, procijenili smo da je pravo vrijeme za raskid suradnje i vlastiti put. Razlog tome krije se u procjeni da je Donni potrebna dodatna kvaliteta stručnog tima kako bi ušla u sljedeći ciklus na putu postizanja osobnih ciljeva. U isto vrijeme nemamo dovoljno riječi kojima bismo zahvalili gospodinu Felgateu za sav trud i rezultate koje je postigao s Donnom – istaknuo je Donnin otac Igor.

Godinu dana u Monte Carlu

Kako je počela suradnja s Felgateom?

– Počelo je prije Donnina 12. rođendana kada smo na prijedlog sportskog menadžera Lawrencea Frankopana došli u London na upoznavajući trening.

U potrazi ste za novim trenerom. Možete li nam otkriti tko su kandidati?

– Donna u svijetu tenisa već predstavlja igračicu velikog autoriteta i potencijala. Vijest je odjeknula i normalno da je interes veliki. Imamo kontakte s mnogim trenerima i timovima. I u kratkom ćemo roku objaviti novi tim koji će preuzeti odgovornost za stručni rad.

Dolazi li u obzir Željko Krajan, koji, istina, radi sa Slovenkom Polonom Hercog, ali Donna je mlađa i bila bi mu veći izazov? Ili možda Goran Prpić?

– I odgovor na to pitanje sadržan je u ovome što sam već rekao.

Hoće li Donna u novim okolnostima manje boraviti u Londonu?

– Donna ima prebivalište u Monte Carlu već više od jedne godine. London je za Donnu jedan od najdražih gradova gdje uvijek rado dolazi. Ali, da, manje će boraviti ondje.

Kako objašnjavate čak 24 dvostruke pogreške pri servisu koje je Donna napravila u meču s Tamirom Paszek u Montrealu, nakon čega je i došlo do prekida s Felgateom?

Ne prolazi streloviti uspon

– Vrlo jednostavno. U karijeri tako mlade igračice kao što je Donna normalno je da se događaju takve stvari. Nemojte zaboraviti da je Donna od 16. godine članica Top 100, da je već dvije godine stalna sudionica Grand Slam turnira, da je igrala u tri WTA finala i da je sa 17 godina osvojila WTA naslov. S obzirom na to da je u razvoju, kada rezultat nije dominantan, normalno je da se događaju i padovi forme ili psihičke blokade uvjetovane raznim situacijama. Sve to doživljavamo kao normalan ciklus na putu postizanja ciljeva. Ipak, čudi kako mediji, prije svega u Hrvatskoj, u tome pronalaze zanimljiviju vijest od činjenice da je Donna i dalje najmlađa osvajačica WTA turnira u novije doba - pobijedivši u finalu Top 10 igračicu (Cibulkovu u Kuala Lumpuru, nap. a.) - a prošlo je od toga samo par mjeseci. Kao što sam i nakon osvajanja tog turnira govorio, tako i sada ponavljam, radi se o dugotrajnom putu koji Donna prolazi. U današnjem tenisu ne prolazi strelovit uspon, igračice moraju fizički i mentalno sazreti kako bi bile sposobne za najveća dostignuća. Mi u obitelji ponosimo se time gdje se Donna trenutačno nalazi i s kojom osnovom ulazi u sljedeći ciklus – kaže Donnin otac Igor.

Gdje će sve Donna igrati sljedećih tjedana?

– Donna nastavlja s turnirima u SAD-u, sljedeći tjedan igrat će u Cincinnatiju, potom u New Havenu i na kraju na US Openu, kao jedina hrvatska igračica u glavnom turniru.

Da, Ajla Tomljanović tada će već biti Australka. Biste li komentirali njezin prelazak pod australsku zastavu?

– Ne. Moj komentar je "moje djelo, naš put". No, svatko ima pravo odlučivati o sebi i ja to poštujem.

Ključne riječi

Komentara 1

GV
golub Vaso
13:33 17.08.2014.

Dobro govori PR, ništa lošiji od frankopana, velikog maga promocije. U stvarnosti pravi donnin potencijal je ovaj gdje se sada nalazi, nije čudo da kao juniorka nije prošla dalje od cetvrtfinala GS. Volio da igor kaže koja to igračica sa 'velikim potencijalom' igra toliko često na slabim azijskim turnirima? Takvim izborom turnira napucali su ranking i došli do sponzorskih ugovora, inače nema igračice od 50-100 mjesta koja živi u kneževini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije