Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOŽE LI NA MASTERS?

Marin nije bez prilike: u igri je 3250 bodova!

Marin Čilić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
07.10.2015.
u 08:30

Čilić prvi put nakon 2007. nije osvojio nijedan turnir. Čak nije igrao ni u finalu

Lani nije imao sreće. Nezaliječenog ramena doživio je tri poraza u tri nastupa - od Novaka Đokovića, Tomaša Berdycha i Stanislasa Wawrinke. No, već tada je Marin Čilić poželio da i sljedeće godine dođe u London na završni Masters, tradicionalnu završnicu sezone u kojoj sudjeluje samo osam najboljih tenisača.

Malo više drskosti

No, želje su jedno a mogućnosti drugo. Marin je zbog ozljede propustio ovogodišnji Australian Open i turnirima se vratio tek u Indian Wellsu u ožujku. Međutim, dosadašnji dio sezone nije mu bio bajan. Čilić prvi put nakon 2007. nije osvojio nijedan turnir. Ali ne samo to, nije čak igrao ni u jednom finalu. Ima tek četiri polufinala – u Stuttgartu (poraz od Troickog), Washingtonu (Nishikori), na US Openu (Đoković) i Shenzhenu (Garcia Lopez). Premalo za ozbiljnu kandidaturu za Masters. Čilić je trenutačno 13. s 2055 bodova, 1200 manje od osmoplasiranog Davida Ferrera kojega bi Međugorac trebao prestići želi li posljednjim vlakom stići u britansku metropolu.

Teško, posebno zbog Marinove neuvjerljive forme i velikih oscilacija, no nije i nemoguće. Do Londona će biti još turnira. Osim Tokija u kojem igra ovaj tjedan, Čilić još kani nastupiti u Šangaju, Moskvi, Baselu i Parizu. U igri je još čak 3250 bodova (Šangaj i Pariz su iz kategorije Masters 1000). Samo, treba ih osvojiti.

Naš najbolji tenisač bi do kraja sezone morao osvojiti barem jedan turnir da bi konkurirao za londonski Masters a time bi ujedno i popunio prazninu što se tiče (ne)osvojenih turnira u 2015. godini.

Za daljnji napredak i eventualni ulazak u Top 5 svjetskog tenisa, što mu je neki proklamirani cilj (i proročanstvo Gorana Ivaniševića), Marin bi najprije trebao biti potpuno zdrav (sada ga još muči gležanj desne noge), a potom i puno ambiciozniji. Zamjetno je, naime, da on i nakon poraza od postranika uvijek pronađe neki dobar izgovor, izražava zadovoljstvo postignutim i premalo je (samo)kritičan prema svojoj igri.

Ne mislimo sad da on iz temelja mora mijenjati svoj karakter i temperament, to i nije lako, ali malo više sportske drskosti (i samouvjerenosti) ne bi mu škodilo. Jer samo tako se mogu postizati veliki rezultati u nizu.

Četvorica sigurna

Da bi se našao u Londonu između 15. i 22. studenoga, Čilić bi morao preskočiti Raonića, Isnera, Andersona, Gasqueta i spomenutog Ferrera. Morao bi biti bolji od njih, što dosad ove godine nije bio.

Čilić je i ove godine najviše bodova (i novca, ali to je u ovoj priči manje bitno) osvojio na US Openu. No, ovogodišnji polufinale vrijedio je samo 720 bodova, a lanjska pobjeda čak 2000 i tu je nastala najveća razlika. Drugi rezultat mu je četvrtfinale iz Wimbledona (360), a jednako je, po 180 bodova, osvojio na Roland Garrosu (osmina finala), u Monte Carlu (četvrtfinale) i Washingtonu (polufinale)

Londonski Masters su, inače, zasad osigurala četvorica tenisača: Srbin Novak Đoković, Britanac Andy Murray i Švicarci Roger Federer i Stanislas Wawrinka. Čeh Tomaš Berdych gotovo je siguran, a preostale tri pozicije još su slobodne. Za jednu od njih bori se Čilić, ali teoretske izglede ima i Ivo Karlović koji je zasad na 22. mjestu s 1385 bodova. Ako Karlo poludi...

Na putu prema Londonu:

1. Novak Đoković (Srbija) 12.785

2. Andy Murray (Velika Britanija) 7510

3. Roger Federer (Švicarska) 6740

4. Stanislas Wawrinka (Švicarska) 5505

5. Tomaš Berdych (Češka) 4100

6. Kei Nishikori (Japan) 3770

7. Rafael Nadal (Španjolska) 3715

8. David Ferrer (Španjolska) 3255

9. Richard Gasquet (Francuska) 2355

10. Kevin Anderson (JAR) 2205

11. John Isner (SAD) 2180

12. Miloš Raonić (Kanada) 2080

13. Marin Čilić (Hrvatska) 2055

>> Čilić još uvijek bez finala, izgubio četvrti polufinale ove sezone

Komentara 4

IV
ivanjoksimovic
13:20 07.10.2015.

Nazalost tesko. Cilic sansu moze da ima samo u Moskvi koja donosi mali broj bodova. Ne znam sta je uradio prosle godine tamo, i koliko bodova cuva. Bazel kao kucu Federera tesko da moze da osvoji a taj turnir ionako ne donosi dovoljan broj bodova. Dakla, pored 1 od ta dva turnira, fali mu da osvoji i najmanje 1 masters. Onaj u Parizu, ilo onaj u Kini. Za to su sanse gotovo nikakve kad znamo da ce ih igrati svi teniseri it top10.

TA
tarzan
08:46 07.10.2015.

Solidna sezona za prosječnog tenisača. To je njegov nivo. Otprilike jednom u godini napravi malo više od svog prosjeka (prošle godine je to bio US Open) inače može od svakoga izgubiti a bolje od sebe rangirane ne može pobijediti.

DU
Deleted user
00:42 08.10.2015.

nije cilic ni prosjecan vec ispod prosjecan tenisac. prva 2 su vrhunska do 5 su dobri poslije do 10 je prosjek. a u nogometu corluka koji nije ni u 1000 na svijetu je vrhunski.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije