Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Roger Federer

Kutanjac: Nisu mi vjerovali koliko je taj klinac moćan...

Switzerland's Roger Federer (C) reacts as he stands between Stanislas Wawrinka (L) and Davis Cup tennis team captain Severin Luthi (R) as they pose after winning the Davis Cup tennis tournament final match against France at the Pierre-Mauroy stadium in Vi
25.11.2014.
u 15:31

Susret iz '97.: Našeg igrača Roger je porazio kao juniora u Italiji

Samo Roger Federer i njegovi suigrači znali su koliko je dramatična situacija bila u petak u Lilleu kada je veliki Švicarac glatko pao protiv Gaela Monfilsa.

Nakon što je zagrlio golemi trofej pobjednika Davis kupa, Federera su pitali - jeste li vjerovali da možete igrati sva tri dana?

- Iskreno, ne. Tako sam bio uvjeren u petak, no naš medicinski tim sjajno je odradio posao - kazao je Federer, jedan od najvećih sportaša u povijesti.

Veliki teniski šampion, ali još odaniji suigrač i prijatelj. Osjetio je to Stan Wawrinka iako je bio u konfliktu s Rogerovom suprugom Mirkom.

Zahvala Wawrinki

- Svi mi se međusobno poznajemo godinama, skupa smo deset godina. Ali, najviše je ovo Stanova zasluga, on se pobrinuo da na kraju slavimo - velikodušno je priznao Federer koji, za razliku od Wawrinke, nije uvijek bio na raspolaganju reprezentaciji.

No, bio je tu kad god bi zaškripalo i naravno kada bi ukazala prilika za osvajanje. Je li mu ovo jednako kao prvi Wimbledon?

- Ne, to je sasvim drugačija priča. U Wimbledonu je to prije 11 godina bio šok za mene, a na Davis kup sam uvijek mogao računati. Ovo je velik dan za našu malu zemlju. To je nešto što se ne događa svaki tjedan - zaključio je Roger Federer.

Cijela profesionalna karijera bila mu je posuta zlatnom prašinom. Otkad je 1998. godina prešao iz juniora u svijet velikih dečki. A još kao klinac pokazivao je naznake velikoga svjetskoga igrača.

Kao 16-godišnjaka upoznao ga je Zagrepčanin Luka Kutanjac, suparnik u finalu turnira u talijanskom Pratu 1997. godine.

Pao sam 4:6, 0:6

- Sjećam se dobro toga meča, ne samo zato što je to bio Federer već i zato što u juniorskom tenisu nisam igrao protiv tako talentiranog tenisača. Kad sam o tome govorio nakon meča prijateljima tenisačima, svi su me čudno gledali jer nitko ga nije još tada znao. Igrao je jako lagano, ne da su mu lopte bile lagane, već je sve udarce odigravao bez muke. Držao sam se nekako u prvome setu, a u drugom je sve bilo brzo gotovo. Završilo je 6:4, 6:0. Prije izlaska na teren smo razgovarali o školi, i ostavio je dojam normalnog dečka - prisjetio se Kutanjac, danas trener u Kini.

Među Rogerovim žrtvama u juniorskoj konkurenciji od Hrvata nije bio samo Kutanjac. Roger je dva puta svladao Lovru Zovka, po jednom Ivana Beroša, Ivana Cinkuša i Davora Grgića, jedinoga koji mu je na turniru u Italiji uspio uzeti set. Uspomena za cijeli život...

Najvažnija vijest nakon Lillea za sve Rogerove poklonike jest da karijera nije ni blizu kraju. Od siječnja 2015. godine počinje lov na prvoga igrača svijeta Novaka Đokovića, čija prednost iznosi 1585 bodova. Prestigne li Srbina, postat će najstariji broj jedan u povijesti. Roger sa 33 na leđima izgleda spreman za još jedan rekord...

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije