Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ROLAND GARROS

Karlović ima 0:6 protiv Murraya, ali sada nije bez izgleda

Ivo Karlović
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
27.05.2016.
u 08:11

– Ivo puno radi, sportski živi, pažljivo dozira nastupe. Osim toga, sad ima i puno iskustva i to umješno koristi. Mentalno je jak i pun samopouzdanja – sažeto opisuje svog sina otac Vlado.

Trebalo je za tu pobjedu “rudariti” četiri sata i 34 minute, ali isplatilo se. Ivo Karlović je nakon svih pet setova pobijedio 15 godina mlađeg Australca Jordana Thompsona sa 6:7 (2), 6:3, 7:6 (3), 6:7 (4), 12:10 i drugi put u karijeri (prvi put 2014.) ušao u treće kolo Roland Garrosa. Ali ne samo to: Ivo je tako s 37 godina i tri mjeseca (rođen je 28. veljače 1979.) postao najstariji tenisač u trećem kolu nekog Grand Slam turnira još od 1991. godine kada je to s 39 godina uspjelo legendarnom Jimmyju Connorsu i to na Roland Garrosu (u trećem kolu poražen od Michaela Changa) i na US Openu (u polufinalu je izgubio od Jima Couriera).

Stigao do 10.696 asova

Za ovu važnu pobjedu Zagrepčanin je morao odservirati 41 as (sad je u karijeri stigao do brojke od 10.696 asova, po čemu je apsolutni rekorder, Goran Ivanišević je drugi s 10.131) i postići 103 winnera, ali je zanimljivo da je 85 od svojih 215 poena (ukupno je u meču odigran 421 poen) osvojio na mreži. Nije dopustio suparniku da mu ijednom oduzme servis, a sam ga je oduzimao dva puta.

Karloviću je tako tek u 38. godini pošlo za rukom dobiti meč u pet setova na najpoznatijem zemljanom turniru. Prethodna četiri maratona (Hewitt 2009., Falla 2008., Björkman 2007. i Hrbaty 2006.) izgubio je, iako je u tri takva meča imao vodstvo od 2:1 u setovima. Ali, eto, što mu nije uspijevalo dok je bio mlađi, Ivo nadoknađuje pod stare dane.

Nije ovaj put gubio svježinu, a ni usredotočenost u borbi s daleko mlađim suparnikom, iako je samo peti set potrajao 76 minuta, gotovo kao i neki cijeli dvoboji. To samo potvrđuje da je Ivo svojim sportskim životom “pazim što jedem i koliko se trošim” i pozamašnim iskustvom došao do razine s koje mu je moguće dosegnuti i ono što mu u mlađim danima nije uspijevalo.

S Murrayem 0-6, ali...

– Ivo puno radi, sportski živi, pažljivo dozira nastupe. Osim toga, sad ima i puno iskustva i to umješno koristi. Mentalno je jak i pun samopouzdanja – sažeto opisuje svog sina otac Vlado.

Inozemni teniski kroničari uspoređuju Karlovića s vinom (“što stariji to bolji”), a prijašnjim nadimcima Mister As, Dr. Ivo, i Večernjakovom Div sa Šalate pridodali su još jedan – hrvatski Conan.

Zbog svega toga možemo procijeniti da Ivo nije bez izgleda ni u današnjem dvoboju trećeg kola protiv drugog tenisača svijeta Andyja Murraya, koji je također trebao pet setova za pobjedu nad malo poznatim 22-godišnjim Francuzom Mathiasom Bourgeom.

Zagrepčanin je, istina, izgubio prethodnih šest mečeva s Britancem, ali u četiri od njih – među kojima su i dvije Murrayeve wimbledonske pobjede u četiri seta – bio je gotovo ravnopravan suparnik.

Prava je šteta što nakon svega Karlović neće moći nastupiti na OI u Rio de Janeiru. Imat će potreban plasman za to, jer će nakon Roland Garrosa u najgorem slučaju biti 28. (zajamčen je nastup za prvih 56 s ATP liste), ali ne udovoljava jednom drugom uvjetu: nije u olimpijskom ciklusu nastupao za hrvatsku reprezentaciju u Davisovu kupu. A kad je nastupao, za OI u Pekingu 2008. i Londonu 2012., bio je ozlijeđen. No, Ivo i ovako pronosi hrvatsko ime, kao osebujan i nadasve korektan tenisač koji je probio mnoge granice, i na tome mu svi trebamo biti zahvalni.

Komentara 3

DH
dalibor.hren
08:22 27.05.2016.

Drži se Ivo! Bez obzira na rezultat, sramota za HTV koja neće prenositi meč!

QQ
qqq
10:43 27.05.2016.

Idemo Ivooo možeš ti i Murreya sredit

DH
dalibor.hren
13:51 27.05.2016.

Adio Ivo, do neke druge prilike!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije