Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas na Tsongu

Karlović do kraja 2015. bit će svjetski rekorder, bolji od Ivaniševića

Karlović
Foto: DPA/PIXSELL
04.07.2015.
u 10:30

- 
Kada bi bilo lako to što Ivo radi, imali bismo gomilu visokih koji pobjeđuju - rekao je Tsonga.

Koliko je teško igrati protiv Ive Karlovića, najbolje nam je demonstrirao Aleksandar Dolgopolov, a nadamo se da će to danas osjetiti i Francuz Tsonga, njegov suparnik u 3. kolu. Talentirani Ukrajinac u petom je setu držao svoj servis poput Hrvata, no na koncu je ipak puknuo. Slomio ga je taj osjećaj nemoći da i on kao igrač sjajnih refleksa ne pronalazi rješenje za Karlovićeve servise "s trećeg kata".

U prva dva wimbledonska nastupa Ivo je servirao 95 aseva (42 i 53) i jedini tenisač u posljednje 24 godine kojem je već i prije uspjelo (otkad se ta statistika vodi) da u prva dva meča odservira više od 80 aseva jest upravo on sam. Zbilo se to prije 11 godina, na istom mjestu, na terenima All England Cluba (tada 41 i 40).

Najstariji u prvih 100

Osim što je sa 208 cm najviši, Karlović je sa 36 godina i najstariji igrač među prvih 100 tenisača svijeta, a biološkom se satu ponajviše odupire zbog intenzivne brige o svom tijelu.

– Tko zna, možda ću svoj najbolji tenis igrati sa 40 godina – našalio se ovih dana Ivo kojemu nedostaje 475 aseva da sruši svjetski rekord Gorana Ivaniševića (10.183). Prema svemu sudeći, do kraja godine postat će rekorder.

Uostalom, da izdavači trebaju pričekati s reizdanjem knjige rekorda, Ivo ih je upozorio već u Halleu gdje je sa 45 aseva postavio rekord u mečevima na dva dobivena seta. Zbog tolike razornosti njegova početnog udaraca mnogi njegovi suparnici ne vole njegov stil igre.

– Igrao sam protiv Samprasa, Ivaniševića i Roddicka, ali mislim da je Karlovićev servis najbolji. Ima poseban odskok i kut upadanja zbog njegove visine. Ivin prvi servis je nedodirljiv čak i kada pogodite stranu u koju će pucati. Protiv Karlovića često moraš imati puno sreće da pobijediš – rekao je jednom Roger Federer.

Na brzim terenima jedan je od najneomiljenijih suparnika, ali je zato jedan od najsimpatičnijih ljudi na Touru. Divu sa Šalate događa se isto što i klincima koji naglo prerastu svoje vršnjake pa u petom-šestom razredu strše iznad svih. Svi u njega upiru prstom i mnogi mu nastoje nabiti kompleks čudaka, a zapravo mu, u dubini duše, nerijetki i zavide.

Servis blizu savršenstva

Srećom, Ivo se na sve to ne osvrće i često se i sam šali na račun visine i serverske dominacije. Štoviše, priznaje i sam da ga je zanimljivije čitati na Twitteru nego gledati na terenu, ali će i dalje nepopustljivo igrati svoju igru.

Uostalom, što mu drugo i preostaje. Zašto bi se i mijenjao kad Bog ionako negdje nešto doda, a drugdje obično oduzme.

A Ivi je dodao centimetara, dvadesetak više od najboljih tenisača današnjice (Đoković 187 cm, Federer 185 cm), ali mu je zato "nadmorska visina" uteg kada su u pitanju kretanje i startna brzina, u tenisu iznimno važne karakteristike.

Ivo servira s najveće visine na Touru pa je trajektorija njegove lopte vrlo nezgodna, no servira dobro zato što je taj udarac bjesomučno trenirao shvativši da se na pokretljivost nikad neće moći osloniti. Uostalom, ima još dvometraša među tenisačima pa ne serviraju svi dobro kao Karlović jer taj udarac ipak nisu dotjerali blizu savršenstva kao Ivo koji još ima i sjajan forhend, ali i jedan od boljih bekend slajseva.

>>Nedovršena drama: Čilić i Isner nastavljaju sutra nakon 10:10 u petom setu

Komentara 3

MP
mperisic87
11:36 04.07.2015.

"trajektorija" Mozda "putanja", tezak hrvatski jezik. Za neke...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije