Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKO DO USPJEHA?

Ivo Karlović ne smije na OI, najveća šansa za medalju su nam parovi

Ivo Karlović
Foto: Reuters/PIXSELL
10.02.2016.
u 21:30

Potencijal svakako postoji – u prvih 100 tenisača imamo čak četvoricu – no još je teško govoriti u kakvom ćemo sastavu zapravo nastupiti.

Olimpijske igre u Rio de Janeiru sve su bliže (počinju 5., a završavaju 21. kolovoza), a sport u kojemu imamo velike izglede za osvajanje medalje svakako je tenis. Mušketiri su već donijeli Hrvatskoj tri odličja, sva tri brončana – Goran Ivanišević pojedinačno i u paru s Goranom Prpićem u Barceloni 1992. te par Ivan Ljubičić/Mario Ančić u Ateni 2004. – a u Brazilu se nadamo četvrtom.

Odlučuje lista od 6. lipnja

Potencijal svakako postoji – u prvih 100 tenisača imamo čak četvoricu – no još je teško govoriti u kakvom ćemo sastavu zapravo nastupiti. Na pojedinačnim turnirima natječu se po 64 natjecatelja, a izravno pravo nastupa imat će prvih 56 prema rang-listama od 6. lipnja (preostalih osam pozicija popunjavaju igrači s pozivnicama koje određuje ITF). Zasad je realno očekivati da tom kriteriju udovolje Marin Čilić (13. na ATP listi) i Borna Ćorić (38.). Mogao bi i Ivo Karlović (26.), ali on nije igrao za reprezentaciju (minimum koji se traži su tri nastupa) pa ga to pravilo isključuje, isto kao i Mirjanu Lučić Baroni u ženskoj konkurenciji.

Za turnir parova (32 kombinacije) zasad je “unutra” Ivan Dodig. Pravo izravnog ulaska, naime, automatski stječe svaki igrač koji će 6. lipnja biti među deset najboljih igrač(ic)a parova. On potom za partnera ili partnericu može uzeti bilo koga. Dodig bi mogao s Marinom Draganjom ili Matom Pavićem, ali će možda radije, kao u Londonu 2012., izabrati svog Međugorca Marina Čilića. Koji će i sam, na temelju plasmana u pojedinačnoj konkurenciji, moći birati partnera za igru parova.

– Cilj Hrvatskog teniskog saveza je da u Riju nastupimo sa što više natjecatelja u svim kategorijama. U ovom trenutku prerano je govoriti o detaljima, tko će i s kim igrati u paru, jer je do objave relevantne rang-liste ostalo gotovo četiri mjeseca. O potencijalnim kombinacijama u konkurencijama parova bit će govora tijekom tjedna u Davisovu kupu u ožujku (Hrvatska gostuje u Belgiji), kada će na okupu biti svi hrvatski kandidati za nastup u Riju – kaže o tome glasnogovornik HTS-a Igor Rajković.

Može li Ana zamijeniti Saniju?

Velika nam se šansa pruža i na turniru mješovitih parova gdje nastupa samo 16 kombinacija i za finale su potrebne tri pobjede. Dodig je na Australian Openu nastupio s Indijkom Sanijom Mirzom i stigao do polufinala. Može li Mirzu uspješno zamijeniti Darija Jurak (47. na listi parova) ili možda Ana Konjuh (79. u pojedinačnoj konkurenciji)?

– Mislim da imamo dobre izglede da u Riju dođemo do medalje. Lakše u parovima, iako nije nemoguće ni u pojedinačnoj konkurenciji. Ako Čilić bude igrao s Dodigom, onda bi i Draganja i Mate Pavić mogli biti jaka kombinacija. Treba iskoristiti i priliku u mješovitoj konkurenciji. Dodig je odličan igrač parova, iako je i pojedinačno jak, pokazao je na Australian Openu da može igrati i u miksu i mislim i da bi tu priliku trebalo iskoristiti – smatra Branimir Horvat, bivši tenisač, teniski učitelj i organizator teniskih turnira.

>> Evo što Čilić, Karlović i Ćorić kažu o namještanju mečeva

Komentara 2

IV
ivanjoksimovic
22:38 10.02.2016.

"a sport u kojemu imamo velike izglede za osvajanje medalje svakako je tenis" - hahaha pa vecu glupost skoro nisam cuo. Ko su ti favoriti za olimpijsku medalju? Cilic koji jedva dogura po nekad do treceg kola? Ili Coric koji u ovoj sezoni vec ima poraza koliko je Djokovic imao ukupno u celoj prosloj sezoni. Gospodine novinar, podrzavam optimizam u sportu, narocito nacionalnom, ali ovo preterivanje toliko da je smesno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije