Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tjelesni umor

Poznati sportski psiholog objašnjava uzroke Ćorićeva poraza

23.07.2015., Umag - 26. Konzum Croatia Open Umag, 2. kolo, Borna Coric - Aljaz Bedene. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
27.07.2015.
u 08:15

Može uzvratiti
Ćorićev suparnik u prvom kolu turnira u Hamburgu bit će – Španjolac Bautista!

Nakon poraza od Bautiste u četvrtfinalu umaškog turnira Borna Ćorić, među ostalim, kazao je i ovo:

– Nisam se osjećao najbolje. Pao sam mentalno u drugom setu i nisam se mogao vratiti.

Za objašnjenje te izjave našeg 18-godišnjaka zamolili smo njegova mentalnog trenera, poznatog sportskog psihologa Igora Čerenšeka. Je li Borna zapravo bio umoran, fizički iscrpljen, pa je onda uslijedio i mentalni pad ili je riječ o nečemu drugome? Je li Borna za svoje godine malo previše iscrpljen? Jesu li njegovi treninzi prežestoki, a nastupi prečesti?

Veliki radnik

– Borna je veliki radnik i znam da je na svim svojim treninzima do turnira i za turnira davao sto posto. Uvjeren sam da takav pristup za njega dugoročno daje rezultat – istaknuo je Čerenšek, nekad i sam vrhunski sportaš (plivač), objasnivši:

– Ne događa se rijetko da fizički umor za sobom povuče mentalni pad, s obzirom na to da našem mozgu zbog prevelike energetske potrošnje mišića ponestane kisika i glukoze jer su mišićima prijeko potrebni. Zbog takve velike mišićne potrošnje često se događa pad fokusa, ali i gubitak emotivne kontrole, pa se onda sportaši još dodatno emotivno troše. Moguće je taj proces i usporiti, ali Borna je mlad igrač koji će te sitne, ali važne alate tek morati usvojiti.

Dakle, Borna na neki način plaća "danak neiskustvu". Uostalom, dobna razlika između Bautiste i Ćorića čak je devet godina.

– Da, jednom kada se "mentalno padne", bez adekvatne potpore u tom trenutku, određenih alata i okidača, teško se vratiti. Pratio sam Bornu na mečevima u Umagu i mislim da igra iznimno, sve je u boljoj formi i nadam se da će se taj trend napretka i nastaviti, a da će se što rjeđe događati mentalni padovi koje spominjete – napomenuo je Čerenšek koji je u Umagu bio do četvrtka.

Dotad je Borni dobro išlo, a u petak je uslijedio – poraz.

Bez mentalnih priprema

– Nema to veze sa mnom. U posljednje vrijeme ne radimo mentalnu pripremu za pojedinačne susrete – otkriva Čerenšek.

I onda smo doznali rezultat ždrijeba za turnir u Hamburgu. Ćorićev suparnik u prvom kolu bit će, koje li slučajnosti, Bautista. Prilika je to našem mlacu da dokaže kako je u Umagu imao samo loš dan.

>> Dominic Thiem pobjednik Umaga, slavio u najkraćem finalu u povijesti

Komentara 7

SO
sojko2
08:28 27.07.2015.

Borna nije igrao od Wimbledona, pa nema baš neko veliko opravdanje za onakvo fizičko stanje. On bi trebao naučiti dobivati brze, lake poene, on skoro svaki poen "ore i kopa", to su razmjene od 7-8 na više udaraca i takav tenis je jako teško igrati i ostavlja posljedice (umor). trebao bi popraviti servis i igrati češće volej, odnosno skračivati poen.

SI
simekapulica
09:52 27.07.2015.

vrhunski sportaš Igor Čerenšek? pa koliko medalja je osvojio i na kojem natjecanju? koje uspjehe je taj ostvario? svatko danas prodaju maglu, dečko od 18 godina mu se ruši po terenu, a sve ostalo je demagogija. Bautista se jedva oznojio, Ćorić je izgledao kao da je iz mora izašao.

DO
doktor1
12:41 27.07.2015.

Iako Čorić ima 18 godina i pobjedio već neke jake igrače (kad se njima baš nije igralo ili su bili nakon ozljede) meni on ni po čemu ne iskače po nekim sposobnostima. Čak štoviše držim da uopće nije talentiran i ima retro-stil igre koji u današnjem tenisu ne može donijeti bolji rezultat od 40-50 mjesta. Da li netko ima 18 ili 25 godina je nebitno, ali je vrlo bitan stil igre i shvaćanje teniske igre. To su ipak stvari koje se ne mogu radikalno izmjeniti ili 100% korigirati. Siguran sam da ovakvim stilo i shvaćanjem tenisa ne može biti bolji a sumnjam da ga radikalno može promjeniti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije