Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'skinuo najveći skalp'

Goran Ivanišević pripremio Bornu 
za Nadala

Borna Ćorić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
26.10.2014.
u 13:00

Na Trešnjevci, pod dimnjakom toplane, pripremao se za pobjedu nad svojim idolom Rafaelom Nadalom.

Laktom pod rebra gurali su se na doručku u baselskom hotelu Švicarci i, istina nepristojno, pokazivali prstom u smjeru još maloljetnog mladića i govorili:


– To je onaj mali! Taj je dečko sinoć dobio velikog Rafaela Nadala...


Morat će se Borna Ćorić (17) na taj rolingstonski status hodajuće atrakcije naviknuti, uostalom za to je i sam "kriv"... Za Večernji list je, upravo za vrijeme spomenutog hotelskog doručka, rezimirao dojmove nakon prospavane noći u kojoj je dosegao uspjeh karijere – "skinuo najveći skalp", na ATP-u u Baselu u dva seta pobijedio svog vječnog idola Rafalea Nadala. 


Više nije nestrpljiv

– Imao sam osjećaj da ga mogu pobijediti. Ušao sam u meč s tom željom, nadao se da je danas taj dan... Naravno, nisam mogao ni sanjati da ću u tome uspjeti. Nadala poslije pobjede nisam sreo, a to što je odlučio prekinuti sezonu i otići na operaciju nije zbog mene, znao sam da ima zdravstvenih problema i prije meča... Što se mene tiče, igram svoju najbolju sezonu, i to se vidi, a preda mnom su još dva Challengera do kraja godine. 


Koja je najveća vrijednost ove pobjede? 


– Samopouzdanje! Vjera u to da znam da sam dobar. Adrenalin me pucao za vrijeme meča, a osjećam se odlično, iako malo umorno. Pozivi i SMS-ovi stižu sa svih strana, zovu me iz Hrvatske, ali sav sam u tenisu, nažalost ne stignem odgovarati, a popodne me čeka i meč za finale turnira – rekao nam je Borna uoči susreta s Belgijancem Davidom Goffinom.

A otkud gotovo preko noći ovakav uspjeh, pitat ćete se. Pita se i cijeli svijet. Odgovor je jedan, svi teniski putovi vezani za uspjeh vode na jedno mjesto – Goran Ivanišević Zec. Čovjek koji je donio toliko veselja Hrvatima ovih dana vuče konce novih svjetskih uspjeha iz sjene. Opet po starom – veseli naciju. Ne, nije Goran Ćorićev trener, više mu je mentor, odnosno čovjek koji ga je napunio samopouzdanjem. A kome ne bi godilo kada mu takav velikan tvrdi da će biti – bolji i od njega!

Kad god imaju priliku, Borna i Goran treniraju skupa u Zagrebu u Metalcu, a na mobitelu su mlada zvijezda i iskusni teniski lisac na brzom biranju. U tome, koliko znamo, legendarni tenisač nema nikakvih poslovnih konotacija, dapače njega ljubav za žutom lopticom vuče da prenosi svoje znanje na mlade naraštaje. Vidjeli ste na US Openu što je učinio kao trener Marina Čilića, a dok je Čile osvajao turnir u Moskvi, Goran je ispod dimnjaka toplane na Trešnjevci trenirao s Ćorićem, pripremao ovaj put njega za uspjeh kojem danas aplaudira cijeli svijet. Kada smo sa Zecom razgovarali o Borni, ljetos nakon njegove prve ATP pobjede u Umagu, on nam je rekao:


– Nestrpljiv je! Sve bi želio preko noći, a to tako ne može... Mora se smiriti, ići korak po korak – kazao je Ivanišević.

Danas, tri mjeseca kasnije Borna je sve što je Goran govorio i usvojio.


– Moram biti strpljiv, ići korak po korak. Cilj mi je postati najbolji na svijetu, ove je sezone bio ući među najboljih 200, a ušao sam među 100. Ne mogu reći da sam pobijedio jednog od najboljih na svijetu pa sam sad ja najbolji. U tenisu to ne ide tako. Morat ću pobjeđivati dečke iz top 150, koji će biti "gladni" toga da pobijede mene, kao što sam ja želio dobiti njih. I zbog toga će sve biti teže... – kaže Borna.

Savjete trebao dati Nadalu

S Rafom je trenirao prije godinu dana, bila je to tada velika čast za mladog Zagrepčanina, velikan ga je ugostio u rodnom gradu na Mallorci. Bornu smo nakon debitantske pobjede na Touru, a igrao je na zemlji, pitali je li se sjetio kakvog savjeta "kralja zemlje", on je odgovorio:


– Nismo mi tada puno razgovarali, samo smo igrali. A savjete nisam tražio – rekao je Borna, a danas ispada da ih je on trebao davati – Nadalu. Vratimo se pravom savjetniku, Goranu. Upravo to želimo od bivših sportaša, ne da (samo) otvore kafić ili kozmetički salon nego da prenose znanje na klince, stvore nove šampione. Zec im je tu idealan primjer.

>>Ćorić: Da sam ga pobijedio, bio bih 75. na svijetu

>>Čilić pohvalio Ćorića: Neki u cijeloj karijeri ne ostvare takvu pobjedu

Komentara 10

JA
JackRussell
15:37 26.10.2014.

Dok je Čilić osvajao Moskvu, Goran je bio na Senior Touru u Milanu, ne znam samo kako je onda bio "ispod toplane" s Ćorićem.

JA
JackRussell
15:40 26.10.2014.

Pretpostavljam da će Borna igrati u Bratislavi za dva tjedna, izuzetno bogat i jak Challenger, to mu je prilika da se probije za dodatnih desetak mjesta na ATP listi. Nakon Basela biti će u top 90 čime si je osigurao nastup u glavnom turniru Australian Opena.

PE
peugeot
14:33 26.10.2014.

"Ronligsonski status", "skinuo najveci skalp", e, moj skrabalo Vitasu i njemu slicni vitasi, od takvih nadobudnih i glupih 'pisanija' nitko nema koristi, a najmanje mladjani Coric. Samo u tom glupom stilu nastavite piskarati pa cete od Borne, tenisaca koji obecava,a, napraviti novi slucaj nekad nemoguce nadarenog francuskog tenisaca po imenu Richard Gasquet (nikad ga nije bilo medju prvih pet na ljestvici ATP-a). Pozdrav

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije