Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kakva će biti 2017.?

Marin Čilić: Jedna je stvar doći do finala, a druga osvojiti turnir

Marin Čilić Đoković
Foto: Reuters
1/9
29.12.2016.
u 14:47

Posljednje “novo lice” bio je upravo naš Čilić, i to 2014. na US Openu. Sad je pitanje “novaka” ponovno aktualno, posebno stoga što Novak nije više onako dominantan kao prijašnjih godina

Točno na Novu godinu, 1. siječnja 2017. godine, počinje nova teniska sezona. Taj dan počinje turnir u australskom Brisbaneu, a dan kasnije počinju i natjecanja u indijskom Chennaiju i katarskoj Dohi (sve turniri iz kategorije ATP 250).

Nova pak Grand Slam sezona tradicionalno kreće Australian Openom, koji ove godine počinje 16. siječnja.

Na US Openu najveći promet

I baš je uz te najveće turnire povezana jedna od najzanimljivijih nepoznanica: hoće li se napokon Grand Slam naslovom okititi netko izvan kruga sedmorice velikih koji isključivo osvajaju te turnire još od Roland Garrosa 2005. godine?

To je već gotovo 12 godina ili točnije 47 Grand Slam turnira na kojima su dominirali Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Đoković, Andy Murray, Stanislas Wawrinka, Juan Martin del Potro i Marin Čilić. I nitko se drugi od ostalih aktivnih igrača nije osladio Grand Slam naslovom.

Posljednji kojemu je to uspjelo izvan kruga ove sedmorice bio je Rus Marat Safin koji je 2005. godine osvojio Australian Open (pobijedivši u finalu Hewitta). Na preostala tri turnira dominacija “velike sedmorke” još je izrazitija: posljednji među ostalima koji je osvojio Roland Garros je Argentinac Gaston Gaudio 2004. (u argentinskom finalu bolji od Corije), na US Openu je to bio Amerikanac Andy Roddick 2003. godine (u finalu bolji od Ferrera), a u Wimbledonu sedmorka dominira od 2003., godinu prije pobjednik je bio Australac Lleyton Hewitt (u finalu bolji od Nalbandiana).

Jedanaest Australian Opena osvojili su: Đoković (6), Federer (3), Nadal i Wawrinka; 12 Roland Garrosa: Nadal (9), Federer, Đoković i Wawrinka; 12 Wimbledona: Federer (5), Đoković (3), Nadal (2) i Murray (2), a 12 US Opena (tu je najveći promet): Federer (4), Nadal (2), Đoković (2), Del Potro, Murray, Čilić i Wawrinka.

Posljednje “novo lice” bio je upravo naš Čilić, i to 2014. na US Openu. Sad je pitanje “novaka” ponovno aktualno, posebno stoga što Novak nije više onako dominantan kao prijašnjih godina. A Federera (35) i Nadala (30) mnogi već šalju u staro željezo.

– Da bi netko ušao u to društvo, treba jako puno raditi i mora pobijediti najmanje dvojicu od ovih sedam, a to nije lako. Iznenadilo bi me da netko izvan ove sedmorice osvoji neki od Grand Slam turnira u 2017. – prilično je uvjeren Čilićev trener Jonas Björkman, svakako odličan poznavatelj teniskog vrha.

Kyrgios: Zašto ne bih osvojio

Među kandidatima za novog Grand Slam pobjednika mnogi spominju Kanađanina Miloša Raonića, potom Australca Nicka Kyrgiosa, Francuza Gaela Monfilsa, Austrijanca Dominica Thiema, Amerikanca Johna Isnera... I tu popis potencijalnih “uhoda” uglavnom završava.

– Raonić je možda najbliži tome, bliži od ostalih, ali jedna je stvar doći do polufinala ili finala, a druga osvojiti. Puno se toga mora poklopiti, a ako će to ikome izvan ovih sedam uspjeti, taj mora napraviti ogroman korak naprijed – kaže o tome Čilić.

Raonić je bio najbliži trofeju, ove je godine u Wimbledonu stigao do finala (poražen od Murraya), a jedan od onih koji otvoreno kuca na vrata velikih je kontroverzni Kyrgios (21), predvodnik mladih lavova.

– Zašto, primjerice, ja ne bih osvojio Australian Open? Netko mora osvojiti naslov, a ja sam i više nego sposoban za to. Hoću li osvojiti? Ne znam! Hoću li dati sve od sebe? Bez dvojbe – izjavio je ovih dana Australac, trenutačno 21. na ATP listi.

Pa, eto, lov uskoro počinje... 

Komentara 2

DU
Deleted user
15:57 29.12.2016.

a nishikori?

DU
Deleted user
22:27 29.12.2016.

Mada je Đoković zadnjih godina na Australian Openu najuspjesniji bio, trenutacno vece sanse imaju Murray i Raonic, a iznenadjenje bi mogao biti i Nishikori.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije