Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pogled u kuglu

Među 15 teniskih bisera koji dolaze čak troje Hrvata, a i najbolje su rangirani

Borna Ćorić
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/15
25.03.2015.
u 21:00

U procjeni bilo kojega tenisača ili tenisačice ne mogu se ignorirati službene liste, ATP i WTA, a one su prilično vjerodostojne, što tenis čini iznimno kompetitivnim sportom

Mogli smo to napraviti i sami, ali ispalo bi da se hvalimo. I da smo možda pristrani. Ovako, budućnošću svjetskog tenisa pozabavio se Sports Illustrated i njegova komentatorica Courtney Nguyen koja je iz mnoštva talenata probrala 15 najsjajnijih, među kojima je i – očekivano – troje naših (na trećem, petom i sedmom mjestu). Jer, doista, Bornu Ćorića, Donnu Vekić i Anu Konjuh, to troje dragulja hrvatskog tenisa, teško je zaobići.

Uostalom, u procjeni bilo kojega tenisača ili tenisačice ne mogu se ignorirati službene liste, ATP i WTA, a one su prilično vjerodostojne, što tenis čini iznimno kompetitivnim sportom.

Predvodnike je kolegica Nguyen pronašla u 19-godišnjem Australcu grčko-malezijskih korijena Nicku Kyrgiosu i godinu dana mlađoj Slovakinji sa švicarskom putovnicom Belindom Benčič. Oboje su u ovom trenutku 37. na listama, što je sjajan plasman za tako mlade igrače.

– Nick je odličan tenisač. Lani je igrao četvrtfinale Wimbledona, ove godine četvrtfinale Australian Opena. To su nevjerojatni dosezi, uvjeren sam da ima potencijal za Top 5 – pohvalio je godinu dana starijeg kolegu i naš Borna Ćorić.

Kyrgios je spojio četvrtfinala na dva Grand Slam turnira što nije pošlo za rukom niti jednom tinejdžeru još od Rogera Federera. Još jedan važan detalj koji govori o Australčevoj kvaliteti krije se u njegovoj svestranosti: osvajao je challengere na svim podlogama.

Kyrgios je vodeći i u poretku igrača do 21 godine, tablici koja prilično relevantno ocrtava tenisku budućnost svijeta. U toj je konkurenciji naš Borna četvrti, a ispred njega su Čeh Vesely i Austrijanac Thiem, ali oni imaju po 21 godinu.

Courtney priznaje da bi možda Ćorića stavila na prvo mjesto, nije ga bez razloga ATP proglasio zvijezdom sutrašnjice, a ima i pobjede nad Nadalom i Murrayjem, ali je Kyrgiosu (koji također ima pobjedu nad Nadalom) u bonus dodala njegov zavidan Grand Slam učinak.

Na sličnoj listi tenisačica (do 21 godine) Benčič je tek na sedmom mjestu, no sve igračice ispred nje najmanje su dvije godine starije. Ona također ima jedan Grand Slam četvrtfinale, i to na US Openu, gdje je bila najmlađa četvrtfinalistkinja još od vremena Martine Hingis. Možda ne slučajno jer se i o Belindinoj karijeri brine Martinina majka Melanie Molitor.

Donna Veklić ili Ana Konjuh? Sports Illustrated prednost daje godinu dana starijoj Donni koja je jedina tinejdžerka koja ima WTA naslov (takvih nema niti u muškoj konkurenciji). No, Nguyen zamjećuje da su rezultati mlade Osječanke krenule nizbrdo nakon prekida suradnje s Davidom Felgateom, bivšim trenerom Tima Henmana.

ATP:
37. Nyck Kyrgios (19), Australija
60. Borna Ćorić (18), Hrvatska
124. Thanasi Kokkinakis (18), Australija
122. Hyeon Chung (18), Južna Koreja
147. Yoshihito Nishioka (19), Japan
174. Jared Donaldson (18), SAD
190. Elias Ymer (18), Švedska

WTA:
37. Belinda Benčić (18), Švicarska
78. Katerina Siniakova (18), Češka
84. Donna Vekić (18), Hrvatska
96. Taylor Townsend (18), SAD
99. Ana Konjuh (99), Hrvatska
215. Catherine Bellis (17), SAD
236. Naomi Osaka (17), Japan

>> Borna Ćorić (16) osvojio prvi turnir, Vekić u finalu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije