Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Wimbledon '73.

Bojkotirali zbog Pilića: Više nas nisu mogli tretirati kao krumpire

Nikola Pilić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/3
29.06.2015.
u 14:00

Čilić je lani dokazao da može. Čudim se da Karlović nije napravio više, kaže Nikola Pilić.

Danas počinje Wimbledon! Kad se spomene taj turnir većina od nas sjeti se 2001. godine i Ivaniševićeva osvajanja krune kad se tome gotovo nitko nije nadao. No, Wimbledon i Hrvati voljeli su se i prije i poslije Gorana. Među onima koji su ostavili neizbrisiv trag u povijesti tog turnira jest i Nikola Pilić (75). On je 1967. izgubio u polufinalu od Johna Newcombea (prije toga pobijedivši Roya Emersona), no njegova veza s travnatim terenima All England Cluba ostat će upamćena po još jednom prijelomnom događaju.

Taylor se poslije ispričavao

Godine 1973. čak je 81 tenisač bojkotirao turnir solidarizirajući se s Pilićem kojega je suspendirao Jugoslavenski teniski savez. Tadašnja svjetska teniska organizacija prihvatila je suspenziju, pa Pilić nije mogao nastupati na velikim međunarodnim turnirima, pa ni u Wimbledonu. Među onima koji su se solidarizirali s Pilićem bila su čak trinaestorica igrača iz prvih 16, pa je taj turnir (osvojio ga je Jan Kodeš) bio jedan od najslabijih.

– Do trećeg kola stigla su dvojica Engleza koji nisu znali igrati tenis. I Kodeš bi otkazao turnir, ali nije smio, dolazio je iz Čehoslovačke, a ona je, kao i ostale socijalističke zemlje, bila solidarna s Jugoslavijom. Britanac Roger Taylor (stigao do polufinala, op. a.) nastupio je jer je mislio da će osvojiti turnir. Poslije mi se ispričavao zbog toga – prisjeća se danas Nikola Pilić koji posljednjih godina živi u Opatiji.

Savez je tada suspenziju opravdavao time da Niko nije igrao za reprezentaciju. No, prava istina bila je mnogo slojevitija.

– Prije toga sam 12 godina igrao za reprezentaciju, a igrao bi i te godine da meč Davisova kupa s Novim Zelandom u Zagrebu nije bio u istom tjednu kad se igrao i Masters parova. Nisam mogao iznevjeriti svog partnera Australca Allana Stonea i ostaviti ga na cjedilu. I ljudima iz Saveza to sam unaprijed rekao. Možda se oko toga i ne bi digla tolika prašina da su Franulović i Jovanović u paru pobijedili Fairliea i našeg Hrvata Onnyja Paruna. Ali nisu i mi smo taj meč izgubili sa 2:3. No, taj je bojkot ipak donio neke koristi igračima. Više nas nisu mogli tretirati kao krumpire. Ojačalo je udruženje profesionalnih tenisača (ATP), čemu sam i sam pridonio u njegovim počecima. U Splitu sam zbog cijelog tog slučaja ostao bez jednog zemljišta koje sam dobio kao zaslužni sportaš, ali nije mi žao – kaže Niko.

Ćorić mora naučiti travu

– Wimbledon je najvažniji turnir dijelom i zbog toga što je medijski najbolje praćen, televizijske prijenose preuzet će 168 država. I igrači se posebno pripremaju za taj turnir, i tjelesno i mentalno, jer se bore za bolje ugovore – istaknuo je Pilić složivši se s općom procjenom da su favoriti ovogodišnjeg turnira Đoković, Murray i Federer.

– Neka bude tako, pa ćemo vidjeti – kaže.

Izglede naših ovako procjenjuje:

– Čilić je lani odigrao fenomenalno, poveo je 2:1 protiv Đokovića i igrao u tim trenucima jedan od svojih najboljih mečeva. No, u nastavku je ostao bez pete brzine. Ćorić mora naučiti igrati dobro na travi, no podloga u Wimbledonu sporija n je ego u Stuttgartu, pa Borna ima šansi. Karlović je vrlo neugodan igrač i ja se čudim da on sa svojim servisom, forhendom i volejem nije u prethodnih desetak godina napravio više na travi. Da je imao bolji bekhend retern, bio bi u samom vrhu. No, možda sad pri kraju karijere popuni neku od tih praznina – napomenuo je Čilić, dodavši o djevojkama:

Konjuh je jako dobra, posebno na travi i od nje možemo očekivati dobre stvari, a Mikica je pravo čudo. Ponovno je osvojila turnir nakon 16 i pol godina!

Komentara 3

DH
dalibor.hren
14:50 29.06.2015.

Nije mogao iznevjeriti partnera, a Franulovića i jovanovića je!?

DO
doktor1
16:53 29.06.2015.

Trolični Pilić koji je uvijek pljuvao Karlovića i ismijavao ga umjesto da ga je nešto naučio kad je već tak pametan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije