Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donosi MAX!

Bob Brett: Australac koji je stvorio stvorio hrvatske teniske šampione

10.07.2012., Umag - 23. ATP Vegeta Croatia Open Umag. Trening Marina Cilica. Trener Bob Brett.  Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/6
Autor
Marko Biočina
13.09.2014.
u 19:00

Bob Brett Čilića je počeo trenirati kada je mladi tenisač imao tek 15 godina, a nakon devet godina suradnje, svatko je otišao na svoju stranu, piše tjednik Max!

U tjednu u kojem je Marin Čilić postao drugi Hrvat osvajač Grand Slam turnira, u moru tekstova napisanih o njemu, njegovoj karijeri, životnom putu, obitelji i uspjesima, tek nekoliko redaka posvećeno je čovjeku koji je u taj naslov utkao punih devet godina pedantnog rada, piše tjednik Max!

A legendarni trener Bob Brett (61) svakako je zaslužio više od konstatacije kako 'nije znao izbrusiti Marinov talent' kojom su ga počastili neki hrvatski mediji. Dapače, u knjizi o uspjesima modernog hrvatskog tenisa tom staloženom 61-godišnjem Australcu trebalo bi biti posvećeno barem jedno poglavlje, ako ni zbog čega drugog, onda zbog činjenice da je bio trener trojici od četvorice hrvatskih top 10 tenisača – Goranu Ivaniševiću, Mariju Ančiću i Marinu Čiliću.

S Brettom počinje uspon

Čilić, kojeg je počeo trenirati u dobi od 15 godina, trebao je biti remek-djelo Brettove četvrtstoljetne karijere na ATP Touru, no stjecajem okolnosti i zapletom sudbine Čilić će sam vrh svjetskog tenisa doseći tek godinu dana nakon prekida suradnje s Brettom i pod trenerskom palicom Gorana Ivaniševića – nekadašnjeg Australčeva pulena. Pa ipak, za vrijeme suradnje s Bobom Brettom, Međugorac je ostvario niz velikih uspjeha – osvojio juniorski Roland Garros, postao broj 1 na juniorskoj listi, uspješno ušao u seniorski tenis, osvojio 9 turnira, a 2010. dosegnuo polufinale Australian Opena te ušao u društvo 10 najboljih tenisača svijeta.

Pojednostavljeno rečeno, Marina Čilića je na vrh US Opena doveo Goran Ivanišević, no za priliku da se uopće popne na taj vrh izborio se radeći s Brettom, a to je i više nego dovoljan razlog da se Australcu – danas direktoru razvoja igrača u britanskom teniskom savezu – uputi srdačna čestitka.

Bob Brett, rođen 1953. godine u Melbourneu, nije stvorio značajniju igračku karijeru u tenisu, no trenersku karijeru započeo je pod mentorstvom velikog Harryja Hopmana, australske igračke i trenerske legende te čovjeka po kojem je nazvano najpoznatije mješovito natjecanje nacionalnih reprezentacija u tenisu – Hopman Cup. Hopman, koji je sa svojim revolucionarnim metodama treninga stvorio cijeli niz teniskih šampiona sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, poput Johna McEnroea i Vitasa Gerulaitisa, presudno je utjecao i na cijelu generaciju vrlo uspješnih trenera.

Osnovna načela Hopmanovih metoda bila su jednostavna – profesionalizam, studioznost i fanatična radna etika. Upravo te odlike obilježit će Brettovu karijeru, a i sam će ih isticati kao postulate svog rada.

– Šampion nije onaj tko postane broj 1 na svijetu, već svatko tko maksimalno realizira svoj potencijal. Sposobnost natjecanja, postizanja najbolje izvedbe u najvažnijem trenutku, odlučnost da se uloži ekstra napor za pobjedu usprkos nepovoljnim izgledima i lojalnost prema sebi, igri, svojoj obitelji i treneru - onaj koji to ima, on je šampion, bez obzira na renking – jedna je od poznatih Brettovih izjava.

Čovjek koji nikad ne popušta

Da to nisu tek puke fraze, već Brettova životna filozofija, svjedoči i anegdota koju je Ivanišević svojodobno ispričao u jednom intervjuu.

– Bili smo u Indian Wellsu i kako se zbog neprilagođenosti na vremensku zonu nisam mogao spavati, oko 6 ujutro izašao sam trčati. Nakon otprilike pola sata vratio sam se u hotel, a Bob je upravo izlazio. U naših četiri i pol godine suradnje to je bio jedini put da sam krenuo na trčanje ranije od njega – pričao je Ivanišević.

>>Čilić: Prekidam suradnju s Brettom koji me naučio sve što znam

>>Bob Brett: Čilić je prepun strasti i ima predispozicije za uspjeh

>>Bob Brett: Čilić me razočarao svojom glupošću

Komentara 3

PA
pavo
21:57 13.09.2014.

srbski - šampion //// hrvatski - prvak

Avatar Daruvar_
Daruvar_
12:18 14.09.2014.

Pavo, nisi u pravu! "Prvak" je slavenska riječ, a upotrebljavaju ju i Srbi. Napiši "svetski prvak" u pretraživač i sâm ćeš se moći uvjeriti. "Šampion" je internacionalizam, ali također ima pravo građanstva u jeziku.

Avatar Daruvar_
Daruvar_
12:19 14.09.2014.

Bob Brett upropastio je mnoge tenisače jer ne poštuje njihov talent koji želi kanalizirati prema svojoj viziji modernoga tenisača. Dok ga Čilić nije napustio, nije mogao očekivati uspjeh na svjetskoj sceni. Pa taj Brett nije ga znao ni naučiti kako servirati, a kamoli neke druge finese.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije