Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tele2 turistička patrola

U vaterpolskoj groznici cijele obitelji, zaigra i djed protiv unuka

17.07.2015., Korcula - Turisti razgledavaju gradske znamenitosti.
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
02.08.2015.
u 17:00

Mora se odsjeći ruka onome tko zapali tuđu kuću, a mora i štetu nadoknaditi

Mora se odsjeći desna ruka onome tko zapali tuđu kuću te mora nadoknaditi štetu! Dvoje svjedoka moraju potvrditi da je okrivljenik i podmetnuo požar. Tako piše u Statutu grada Korčule, a napisan je 1214. Riječ je o jednom od najstarijih statuta na svijetu. Danas, 801 godina poslije, na otoku tema ista – požari. Kanader iznad grada, no nasreću vatra u Smokvici i Brni više ne gori, a i ruke su na mjestu. Teme su druge, vesele. Grad trese vaterpolo groznica...

– Četiri su kvarta Sv. Nikola, Stari grad, Borak, Biline i svaki ima momčad koja igra prvenstvo grada. Turnir je 7. i 8. kolovoza, a obitelji se taj vikenda i razdvajaju. Jer, ako je supruga iz Boraka, a muž iz Sv. Nikole, na različitim su stranama, ljuti protivnici – veli Lea Čumbelić.

Već pola stoljeća traje prvenstvo grada, s malim prekidima, a igraju svi, od 7 do 77. Zna se dogoditi i da otac igra protiv sina, djed protiv unuka.. – Zaboravlja se na rodbinske veze. Svaka četvrt ima svoje majice, već godinama ih skupljam. Ako se ranije nisi osigurao, uoči turnira je nemoguće pronaći bijelu majicu i sprej za crtanje.

U Korčulanski plivački klub, ili KPK, čiji je bazen u luci, djeca se upisuju čim se rode. Umjesto na plažu, svi ovdje prvo idu na treninge plivanja...

– Nema na kupanje, ideš na trening! – čuli su svi koji su se rodili u Korčuli.

– Mi domaći idemo na prekrasan otok Badija, koji je manje od deset minuta vožnje od grada, a tamo su atrakcija pitomi jeleni. Nosimo rajčice i salatu kako bismo ih nahranili, a možete ih i pomaziti, navikli su na ljude. Ima i taksi brod - kažu.

U centru su popularna mjesta Servantes, u kojem je često živa svirka, i to domaćih autora. Dobro su se dosjetili i u Dos Locosu, klubu koji radi do ponoći, a nakon toga besplatno taksijima voze u Boogie Jungle. Tamo buka ne smeta turistima.

>> Ljetovanje uz more, sunce, cvrčke i dašak vrhunske – umjetnosti

>> Ljeti se od gostiju ni za kavu nema vremena, posjeti se ne primaju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije