Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistička patrola

Turisti? Dat ćemo im sve, ali brzo nas umore. Volimo svoj komod...

trogir
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/9
29.07.2015.
u 08:18

Starosjediocima je omiljena tema Hajduk i politika, tzv. mala politika

Brzo smo se našli, Trogirani i ja, čim sam im rekao kako mi se djed rodio u kući na rivi ispred koje sjedimo, krenula je ‘ćakula’.

– Znaš kakvi smo mi Trogirani? Kad nam iz špageta (džepa, nap. a.) ispadne kovanica od pet kuna, kao da je opalila mina gore u kamenolomu Sv. Ilije, haha... – govore mi starosjedioci, misleći na kamenolom iz kojega je većina kamena kojim je sagrađen njihov grad spomenik, pod zaštitom UNESCO-a.

“Nismo mi škrti, ali...”

– Nismo mi škrti, ne... Ali, svaka se kuna gleda i prebire te pažljivo troši – pričaju mi dok objašnjavaju dnevni program.

– Ujutro moraš biti viđen na peškariji (ribarnici), kod nas ima od srdele do šanpjera. I tamo je mjesto nalaska već u šest ujutro. I treba znati, muški idu po ribu! A zatim, prije posla, sjeda se na jutarnju kavu te kreće priča. Većinom o Hajduku, te lokalnoj politici, kako je ovdje zovemo ‘mala politika’ – govore mi starosjedioci.

S hotelima smo ‘tanki’

– S hotelima smo ‘tanki’, ali u posljednje vrijeme otvaraju se mali privatni hoteli u gradu i tako se Trogir obnavlja. Važno nam je to... A što se turista tiče, dat ćemo im sve, otvoreni smo, ali se brzo i štufamo, odnosno umorimo. Volimo komod, svoj mir.

Ostavljam ih, već sam ih predugo zadržao.

Ulazim u grad, da razgledam spomenik svjetske baštine....

>> Šibenčani se ponose Arsenom, Mišom, Draženom...

Ključne riječi

Komentara 3

RE
rennes
09:03 29.07.2015.

Bravo za dobar članak! Trogir mi je jedan od majdražih gradova na našem Jadranu, koji uvijek oduševljava svojom prelijepom i očuvanom povijesnom gradskom jezgrom, atmosferičnim kamenim uličicama, fantastičnom katedralom ... Ništa manje nisu zanimljivi ni predragi lokalci, bez kojih Trogir ne bi bio isti! Jedini je problem velika gužva na starom mostu za centar tijekom ljetnih mjeseci, koji će na veliko zadovoljstvo lokalaca i nas turista, nadam se, uskoro dugoročnije biti riješen izgradnjom novog, suvremenog mosta dalje od samog centra mjesta! Živjeli nam naš Trogir i njegovi stanovnici!

PG
poducavam-glupe
09:38 29.07.2015.

I tako je našim priobalcima teško pokazivati tuđe znamenitosti. Koje su onda šanse da bi oni tako nešto napravili. Valjda 90% kulturne baštine su napravi okupatori, Mlečani, Austrougari... Dokaz našeg podaničkog mentaliteta, lijenosti, primitivizma, vječitog izdajničkog šljama i nesposobnih u vrhu državice. Praud tu bi kroat :)!

DU
Deleted user
08:51 29.07.2015.

Trogir je jedan od najviše lijepih kamenih gradića na svijetu, ne samo u Hrvatskoj. Drugačije rečeno, Split ima nevjerojatnu sreću s takvim predgrađem. Iz turističkog rakursa, glavna mana je ta nesretna gužva na cesti koja spaja Split i Trogir/Čiovo te što brodogradilište djeluje kao "šaka u oko" vizuri Trogira. Znam, othranilo generacije - ali strancu smetaju ti golemi kranovi. Čiovo je pak Priština u malom odnosno neviđen urbanistički kaos i duž glavnog šetališta nema pločnika i dostignuće je tamo proći da vas ne nasadi retrovizor nekog kamiona u glavu. Zaključno, Trogir je urb. ljepota u malom formatu, a Čiovo je čisti urbanistički horror, prepun crnih jama koje smraduckaju i slijeva im se sadržaj nizbrdo, nema ulica u pravom smislu te riječi, a kućerina i zgradurina svih stilova - od kanadskog do panonskog.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije