Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tele 2 turistička patrola

Paklinski su otoci puno bliže raju nego što bi im se po imenu reklo

24.07.2012., Hvar - Dvodnevna bura i ruzno vrijeme potjeralo je kupace s plaza na najsuncanijem otoku Hvaru na kojem do jucerasnjeg dana nije padala kisa dva mjeseca.  Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
01.08.2015.
u 17:00

Do Palmižane – 
cijena povratne karte je 60 kuna, a vožnja traje dvadesetak minuta

Palmižana, Palmižana, poziva Tonči (35) turiste na drveni brod usidren kraj jahti. Ide mu, djevojke uskaču jedna po jedna, on svakoj pruža ruku, pomogne joj da se ukrca i još ispriča koji štos.

– Otac je radio ovaj posao, ja kao dijete pomagao, a sad je moj red – govori dok ukrcava turiste kupače koji su se namjerili na Paklinske otoke.

Tko su na brodu bili najegzotičniji gosti, pitam.

Isto i da dođe kraljica

– Vozio sam Japance, Korejce, Amerikance, Južnoafrikance, Novozelanđane, ma cijeli je svijet bio na ovoj mojoj brodici. I nema razlike, da mi se ukrca engleska kraljica, i nju bih dočekao isto kao i svakog drugog turista i rekao joj: "Uživat ćete!" Za nas je svaki posjetitelj isti. I trudimo se oko njega.

Vozi brod prema Palmižani, gdje su restorani Zori, Meneghello, Toto, Bacchus, Laganini... Tri su plaže, a turisti za 60 kuna imaju povratnu kartu. Vožnja traje 20 minuta.

– Ideš? Častim vožnjom – pita me Tonči dok pali brod. Ne stižem, zahvaljujem se.

Isplovljava prema Paklinskim otocima, čije ime nema veze s paklom. Ime su dobili po paklini, borovoj smoli koja se koristila u brodogradnji.

Na jastog kod Patka

– Oni koji imaju novac ti idu na jastoge kod Patka u uvalu Ždrilca – kaže mi slovenski nautičar na rivi.

Ispod najljepše terase u gradu, Gradske loggie, otvorena je izložba 'Orson Welles u Hvaru' u povdu stote obljetnice rođenja tog genija. Najveći redatelj svih vremena, čiji je film Građanin Kane vjerojatno najbolji svih vremena, svojom je markantnom pojavom plijenio pažnju i na ovdašnjoj rivi kada je 1967. godine u hvarskom akvatoriju snimao triler pun humora "Dubina" na jedrilici Saracen.

>> Splitski pretorijanci imaju i kopije, naplaćuju selfije s turistima

Komentara 1

DU
Deleted user
18:10 01.08.2015.

Nije baš tako odnosno imate nekoliko teorija o nazivu Pakleni otoci. Prva se spominje, analogno NP Paklenica (od paklina, smola iz borova kojom su impregnirarili drvene brodice). Ali onda bi bila Paklinica NP... Tom teorijom se "maše" iz smjera lokalpatrioti, a jedan od starosjedilaca iz obitelji Meneghello na Sv. Klementu iznio mi da je u njegovoj mladosti paljeno grmlje za dobiti vapno (apnenice) i da se dimilo s otoka sve u 16 pa se doimao kao da je iz pakla. Treća teorija je vezana uz nazubljene, oštre "skale" odnosno kad bi se nekoć brodolomci iz Viškog kanala dočepali nekog od otoka arhipelaga Paklenih, bili bi posve u jadnom stanju od oguljotina i porezotina kad bi ih valovi bacali na takve stijene oštrih bridova. Znači, pakao - umjesto spasa kopna... Inače, Sv. Klement gdje je marina i 3 restorana (znan po uvali Palmižana gdje je marina, ali preko brdašca je uvala Vinogradišće s plažom) je kompletno devastiran, fekalije iz marine se ispumpavaju u obližnju uvalu zvanu "ke njara". Trešti po cijele dane agresivna muzika, fekalije iz restorana se slijevaju dolje u zonu plaže - tome doprinose i jahte koje se baš tamo sidre, a ima ih na desetine. Oko restorana se osjeti vonj septičkih koje se prelijevaju. Uglavnom, daleko od raja, doista... Barkarioli zgrnu godišnje gotovine da ti pamet stane, u rangu američkih liječnika i to sve za 100 dana sezone jer po danu voze kupače, a noću one koji iz marine idu u provod u grad Hvar. Kao Francuska akademija, ne može se ući u taj ekskluzivan klub barkariola - bilo pokušaja Splićana, pa su dobili motkama po glavama....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije