Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tele2 Turistička patrola

Otok koji je upoznao razne vojske danas se razgleda u vojnom džipu

Vis
Foto: Srđan Hrebar
03.08.2015.
u 08:35

Gradom stalno prolaze stari vojni džipovi kojima turiste vode u razgled atrakcija – bivši aerodrom, utvrdu George III., bazu Parja, potkop Jastog, vrh Hum, uvale u koje su mogli ući brodovi, tunele...

Vojni turizam postaje trend Visa. Otok na kojem su šetali komandosi, slijetali RAF–ovi avioni, pristajali brodovi Ilira, Grka, Rimljana, Venecije, Engleza, Francuza, Austro-Ugarske...,postao je slobodan 1992. kada se JNA povukla. U vojnom smislu "ključ Jadrana" je otad prodisao. Vojski više nema. Ali ima turista i avanturista.

Titova špilja najveća je vojna atrakcija. Na otok je stigao 1944., kada je pobjegao iz Drvara. Upravljao je svim akcijama, a u to su doba Višani organizirano odlazili u Italiju, a zatim prema Egiptu, gdje su živjeli više od tri godine. Bojali su se da će zbog Tita otok biti meta napada Sila Osovine – pričaju u mjestu.

Gradom stalno prolaze stari vojni džipovi kojima turiste vode u razgled atrakcija – bivši aerodrom, utvrdu George III., bazu Parja, potkop Jastog, vrh Hum, uvale u koje su mogli ući brodovi, tunele...

U Luci srećem čovjeka kojeg ovdje znaju po nadimku Kolumbo. Zašto? Jer je otkrio susjedni – Hvar.

– Anegdota seže u mladost, kad sam s prijateljem odlučio gumenjakom iz Visa otići u Hvar na piće. I stigao sam u Hvar, ali kad sam se vraćao kući, skrenuo sam krivo i ostao nasred pučine, bez benzina i samo s jednim veslom i pola litre bevande u čamcu. Dakle, mogao sam veslati, ali samo u krug. Pokupili su me ribari... I tako smo nas dvojica zaradili nadimke Kolumbo i Frend.

Anegdotu nam je ispričala i Zagrepčanka, i to iz njezine viške ulice Jakšina.

– Susjedna kuća ima dva vlasnika. Ujutro jedan unosi sat vremena namještaj u kuću, a kad završi dođe drugi vlasnik pa sljedećih sat vremena iznosi iste te stvari. Pa se ovaj zatim vrati i opet ih unosi... I tako cijeli dan, ali zanimljivo je da se ne sretnu.

A kad se ipak sretnu?

– E, onda je burdil, odnosno frka. Čak sam ih i ja išla razdvajati...

>> U vaterpolskoj groznici cijele obitelji, zaigra i djed protiv unuka

>> 'U Parizu sam bio sindikalni vođa, a u Korčulu sam došao na nagovor prijateljice Estelle. Danas mi je supruga'

Komentara 1

Avatar @promatrač
@promatrač
08:57 03.08.2015.

Tito najveći maratonac drugog svjetskog rata. 4 godine nije ništa drugo radio nego samo bježo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije