Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
turistička patrola - Cres

Napokon su izračunali: Cres je naš najveći otok, veći od Krka

Cres
Foto: Srđan Hebar
1/27
21.07.2015.
u 14:12

Na Cresu je samo tri tisuće stanovnika. Mnogi su otišli, ali bjeloglavi supovi ostaju

U Cresu su nam otočani otkrili creske tajne, koje generacije Crešana cijeli život intrigiraju. I nijedna još nije razriješena.

– Prva tajna našeg otočja je što nema poskoka! A ima ih u Istri i na Krku. To nam je dobra reklama, zar ne! Drugo, nitko nije otkrio odakle silna voda u Vranskom jezeru, koje je duboko i do 90 metara, pa ne može to biti samo kišnica! Te treća tajna, otkud pijesak na otoku Susku? Sva je okolica kamena, a tamo kao da si došao na Bali... – govore gledajući nas, ali ni mi nemamo odgovore.

Strme stijene brane Cres

Ali imamo odgovor na pitanje – koji je najveći hrvatski otok?

Cres je veći od Krka, odnedavno je preuzeo titulu našeg najvećeg otoka.

– Izračunali su da je nekoliko kvadrata veći od Krka. A kako su na našem otoku strmije stijene, a nivo mora pomalo raste, u budućnosti će se Krk samo smanjivati, pa će razlika u našu korist rasti – trljaju ruke otočani.

Iako najveći, slabo je naseljen, ima samo tri tisuće stanovnika. Niz je napuštenih sela. Ali otok ima i svoje slavne stanovnike, one koji ne odlaze – to su bjeloglavi supovi, njihov ponos.

Foto: Srđan Hebar

Foto: Srđan Hebar

Supovi u formaciji

– Supovi nikad ne napadaju žive ovce, lete u formacijama. I kad jedan opazi uginulu ovcu, dojavi ostalima i onda se svi spuste na objed. Supovi su prirodni čistači, krasne životinje – uvjeravaju me o gospodskim manirama letećih divova. Njihovo je oporavilište u mjestu Beli, koje je tako nazvano po Beli IV. Zagrepčanima će priča biti poznata; Bela se skrivao od Tatara, među ostalim i u Klisu, Splitu i Trogiru, ali i na Cresu. Pa im je dao status slobodnoga grada...

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

>>O čemu govore momci kad je žega? O curama, nogometu – i janjetini

>>Lošinjski su kapetani bili traženi, cijenili su ih na svim oceanima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije