Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Splitu šampionska titula turističke patrole

Lorencin: Za Večernjakovu nagradu mogu reći 'Izvrsno da to ne moramo raditi mi!'

šampion turizma split
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
1/14
03.09.2015.
u 14:58

Mislim da smo nagradu zaslužili, ali moram zahvaliti Večernjem listu, poručio je Baldasar

Šampionsku nagradu Turističke patrole Večernjega lista gradonačelniku Splita Ivi Baldasaru uručio je glavni urednik Dražen Klarić, uz nazočnost ministra turizma Darka Lorencina na prepunom Peristilu, na kojem su se uzvanici tiskali s mnogobrojnim turistima koji su svjedočili da je nagrada došla u prave ruke.

– Prva turistička patrola Večernjega lista krenula je daleke 1975. Te godine sam i ja rođen. Čast mi je što nagradu baš 40. patrole Večernjega lista dodjeljujem upravo Splitu jer sam rođen u blizini, u Trilju. Večernji list prati Split posljednjih 10 godina. Brojke su iz godine u godinu sve bolje, a Split izgleda kao moderan, mediteranski grad koji prije svega pruža specifično iskustvo jer živi puni život, a istodobno daje osjećaj da ste u gradu-muzeju – rekao je Dražen Klarić uručujući nagradu.

Split je danas disao zajedno s Večernjakom. Spektakl je bio prvorazredan. Točno u podne, uz zvuke fanfara, na carski je trg izišao osobno car Dioklecijan koji je „urbi et orbi“ objavio puku kako Split prima prestižnu nagradu za najbolju turističku destinaciju u Hrvatskoj koju dodjeljuje Večernji list.

– Mislim da smo nagradu zaslužili, ali moram zahvaliti Večernjem listu. Ovu nagradu dodjeljujete 40 godina, iskusni ste i ja vjerujem da ste dobro odvagnuli kada ste se odlučili da smo najbolji! – poručio je Baldasar.

– Želim Splitu još puno ovakvih godina. Ja sam „sritan“ ministar. Split je posljednjih nekoliko godina postao turistička meka, čestitam svima, prije svega turističkim djelatnicima koji su utkali svoje znanje i trud u ovu nagradu. Večernji list je odlično obavio posao! – rekao je ministar Lorencin koji se, nakon toga, izvan protokola, u maniri pravog turističkog djelatnika na engleskom jeziku obratio turistima. Predstavio se i objasnio im kako upravo traje dodjela nagrade Večernjeg lista gradu Splitu koji je proglašen šampionom hrvatskog turizma, zbog čega svjedoče ovolikom „šušuru“ na carskom trgu te im poželio dobrodošlicu. Pljesak okupljenih potvrdio je da je to bio pravi potez.

– Nagrada je zaista zaslužena i rezultat je timskog rada Županije i Grada. Izvrsno surađujemo, zajedno smo išli na turističke sajmove i Županija je gotovo dva milijuna kuna utrošila na web-oglašavanje. Prošle godine Večernjakovu nagradu dobio je Trogir, ove godine Split, što znači da naša Splitsko-dalmatinska županija njeguje vrhunski turizam – rekao je Zlatko Ževrnja, splitsko-dalmatinski župan.

– Split je divan grad, odiše poviješću, atmosfera je izvrsna, ljudi su vrlo srdačni i gostoljubivi. I moram priznati puno je jeftinije nego kod nas u Velikoj Britaniji – rekli su nam Mary i Paul, studenti koji su na proputovanju Europom i tvrde kako će Split, uz naš Dubrovnik, preporučiti svojim prijateljima.

– U Splitu se turizam nije dogodio slučajno – ističe Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice.

Ultra je pridonijela većem broju dolazaka mladih gostiju, ali da se nismo dobro pripremili, oni ne bi otišli zadovoljni i puni dojmova. Svaki dan nudimo različite sadržaje svim svojim gostima. Gastronomska ponuda je vrhunska, za svačiji džep i ukus, popraćena raznim sadržajima – pojašnjava A. Vukšić.

Split je grad događanja i doživljaja. Glazbe ima na svakom „kantunu“ različitih žanrova. U Splitu ima 19.000 postelja, što je za 4.000 više nego prije dvije godine, ali, priznaje Baldasar, još uvijek nedostaje smještajnih kapaciteta. Manji hoteli se otvaraju iz dana u dan, ali u izgradnji su i veći objekti. Kada se otvore „Marjan“ i „Ambasador“, situacija će se znatno promijeniti i bit će moguće snažnije izgrađivati kongresni turizam te će u punom smislu biti „destinacija 365“, što znači da će gostiju biti tijekom cijele godine.

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

Dražen Klarić, Darko Lorencin i Alijana Vukšić (Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL)

Ministar Lorencin rekao nam je kako je Večernjakova turistička patrola značajna za cijeli hrvatski turizam, ne samo zbog tradicije, vjerodostojnosti i važnosti nagrade.

– Nadovezat će se na komponentu povećanja broja domaćih turista, što mi je posebno drago. U prvih sedam mjeseci porast je zabilježen za 5%, a smatram da je Večernjakova patrola također popularizirala domaća odredišta. Metodologijom usporedbe različitih destinacija diljem Republike Hrvatske stvara se jedan kreativan natjecateljski duh. Split prednjači po kulturnoj ponudi, po gastronomiji i sl. pa i druge destinacije pokušavaju kvalitativno napraviti pomake. Zato je to hvale vrijedna akcija jer potiče na razvoj svih destinacija – ocijenio je Lorencin.

– Osim toga, drago mi je da to ne moramo raditi mi, koji smo u političkom svijetu, jer stvaraju se raznorazne konotacije kada mi dodjeljujemo nagrade. Ovo radi netko neutralan i mi samo kažemo „To je to!“ Zato zahvaljujemo Večernjem listu – poručio je Lorencin.

Klarić je Splitu poželio sve najbolje i u budućim turističkim patrolama Večernjeg lista.

>> Split Šampion turizma 2015.!

>> Zasluženo! Županiji ide, ali Splitu još dvostruko bolje

Komentara 3

Avatar Ironman0105
Ironman0105
03:15 04.09.2015.

Kod nas u Hrvatskoj pobjednike zovemo pobjednicima ili prvacima. Sampion je anglizam koji se upotrebljava u srbiji, iz jednostavnog razloga sto srpski jezik nema svoj izraz za prvaka. Lektor bi to odmah primijetio, i ispravio...

FO
ForeignLegion1987
20:59 03.09.2015.

splitu..nagrada....jer je gradonacelnik clan sdp-a...kakvi su to licemjeri....kad ce izbori da odu ova gov..a

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije