Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkriće za Nobelovu nagradu?

Našli nove dokaze kojim potvrđuju da je svemir nastao Velikim praskom

svemir
Foto: NASA
17.03.2014.
u 19:10

Zanimljivo je da je detektirani signal jači nego što su znanstvenici očekivali

Znanstvenici su danas objavili da imaju izvanredan novi dokaz koji podupire teoriju o nastanku svijeta kroz Veliki prasak, piše BBC.

Vjeruju da su pronašli na nebu signal nastao tijekom superbrze ekspanzije svemira koja se dogodila nekoliko trenutaka nakon Velikog praska. Rad još uvijek treba podvrgnuti znanstvenom propitivanju, ali već sada neki govore da je otkriće vrijedno Nobelove nagrade. – Ovo je spektakularno – komentirao je profesor Marc Kamionkowski sa Sveučilišta Johns Hopkins te dodao kako je vidio istraživanje, da su argumenti uvjerljivi, a znanstvenici uključeni u projekt među najpažljivijima i najkonzervativnijima koje zna.

Dokaz gravitacijskih valova kao posljedica kozmičke inflacije

Veliko otkriće objavio je američki tim znanstvenika koji je radio na projektu nazvanom BICEP2, a koristili su se teleskopom na Južnom polu kojim su promatrali maleni dio svemira. Fizičari su na kraju pronašli dokaz gravitacijskih valova zbog kozmičke inflacije, a rezultati istraživanja izravan su dokaz ideje o inflaciji svemira, odnosno kratkotrajnom brzoširućem ranom svemiru. Zanimljivo je da je detektirani signal jači nego što su znanstvenici očekivali.

Teorija "inflacije svemira" kaže da se na početku svemir širio iz nečega nezamislivo malenog u nešto veličine pikule. Zatim se svemir nastavio širiti otprilike 14 milijardi godina do danas. Inflacija se kao ideja prvi put pojavila ranih 80-ih godina kako bi objasnila neke aspekte teorije Velikog praska koji se nisu "uklapali", kao što je pitanje zašto daleki svemir izgleda jednako sa svih strana neba. Bilo je riječi o tome da je vrlo brzo širenje na početku moglo "izbrisati" svaku različitost.

Primordijalni gravitacijski valovi trebali bi biti vidljivi i danas

No, uz ideju inflacije vezala se i ideja da su se u ranoj fazi svemira trebali emitirati gravitacijski valovi koji se nazivaju primordijalni gravitacijski valovi. – Kao i kozmičko mikrovalno pozadinsko zračenje, i ti primordijalni gravitacijski valovi trebali bi biti vidljivi i danas – kazao je za portal Čuda Prirode astrofizičar s Instituta Ruđer Bošković Dario Hrupec.

Tim znanstvenika tvrdi da je sada identificiran taj signal. – Detektiranje tog signala jedan je od najvažnijih ciljeva današnje kozmologije. Do ove točke došli smo nakon mnogog rada velikog broja ljudi – rekao je profesor John Kovac iz Harvard-Smithsonian Centra za astrofiziku. Odmah nakon Velikog praska svemir je bio "vruća juha čestica". Trebalo je oko 380 tisuća godina da bi se dovoljno ohladila kako bi čestice mogle formirati atome, a zatim zvijezde i galaksije. Nakon toga svemir se nastavio širiti.

>>Dok CERN simulira Veliki prasak, Hubble zaviruje u njega samoga

>>Znanstvenici će ovdje razotkriti veliki prasak

Komentara 6

Avatar TvojUjko
TvojUjko
19:28 17.03.2014.

Ionako je sve Bog stvorio...

Avatar tajar
tajar
20:38 17.03.2014.

Slažem se, B_g je sve stvorio, pa i čovjeka da stalno propitkuje!

Avatar patkovic
patkovic
22:30 17.03.2014.

a jel to prije kokoške il prije jajeta?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije