Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEDICINSKE KNJIGE PONOVNO SE PIŠU!

Fascinantno otkriće: Imenovan novi ljudski organ!

Mezenterij
Foto: Shutterstock
03.01.2017.
u 18:19

Pred liječnicima i studentima medicine velik je zadatak

Mezenterij: potpuno novi organ upravo je klasificiran i, iako znamo sve o njegovoj strukturi, njegova funkcija ostaje nepoznanica.

Smješten je u ljudskom probavnom sustavu. Dugo se vjerovalo kako je mezenterij složena i kompleksna struktura koja omogućuje da živci i krvne žile dođu do crijevne stijenke i sustav drže ''na mjestu'', no nedavna istraživanja pokazuju kako je riječ o samo jednom stalnom organu.

Zahvaljujući novim istraživanjima, piše sciencealert, iznova će se pisati medicinski udžbenici, a mezenterij će dobiti status organa.

Ovo otkriće ne mijenja strukturu našeg tijela, ali imenovanjem novog organa cijelo područje medicine doživjet će promjenu koja bi nam mogla pomoći u razumijevanju nas samih i liječenja određenih bolesti.

Pred liječnicima i studentima medicine velik je zadatak: pronaći funkciju novog organa i otkriti koju ulogu ima mezenterij kada su u pitanju bolesti abdomena.

>> Dvije osobe umrle od gripe: Više tisuća oboljelih u Hrvatskoj, ovo su najpogođenija područja

Ključne riječi

Komentara 7

NI
Nikomah95
18:41 03.01.2017.

"Ideš mi na mezenterij!" Od danas to upotrebljavam umjesto "ideš mi na jetru!".

JA
javornov
20:12 03.01.2017.

O tom facinantnom "otkriću" mezenterija, kratkim uvidom, ustanovi se, pisano je još 1970.

DU
Deleted user
22:23 03.01.2017.

Uskoro će farmaceuti izbaciti na tržište nekoliko vrlo skupih i neophodnih lijekova za bolesti mezenterija, jer oni nađu bolest za svaki lijek.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije