Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Treći ERC grant

Đikić nakon dobivanja 'znanstvenog oscara' i 2,5 milijuna eura: Nastavljamo istraživati podzemnu željeznicu našeg organizma

Dr. Ivan Đikić, redovni profesor Medicinskog fakulteta Sveučilišta Goethe u Frankfurtu
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
26.04.2022.
u 12:00

Ovo je treći puta da je naš znanstvenik sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu ostvario ERC grant, po čemu je prvi hrvatski znanstvenik kojemu je to uspjelo, do sada je dobio 7,5 milijuna eura te će nastaviti dugotrajno istraživanje istraživanje molekularnih mehanizama remodeliranja endoplazmatskog retikuluma

Prof. dr. sc. Ivan Đikić, naš znanstvenik na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu ostvario je treći svoj napredni istraživački grant Europskog istraživačkog vijeća. I ovaj puta vrijednost je sredstava koje dodjeljuje ovo tijelo formirano za nagrađivanje izvrsnosti u znanosti 2,5 milijuna eura kroz period od pet godina. Novac je prof. Đikić dobio za istraživanje molekularnih mehanizama remodeliranja endoplazmatskog retikuluma i brojnih pridruženih mehanizama. Grantove istog iznosa prof. Đikić ostvario je 2009. te onda još i 2017. godine. Prvi je grant dobio za istraživanje signalnih molekula koje kontroliraju vezu tumora i upalnih procesa, a drugi također za istraživanje ubikvitina, tada za prepoznavanje procesa kojima bakterija manipulira tim proteinom. Treba reći kako je prof. Đikić zajedno s prof. dr. sc. Nenadom Banom s ETH u Zurichu bio prvim hrvatskim znanstvenikom koji je dobio sredstva koja se dodjeljuju najboljim znanstvenicima pa se često nazivaju i 'znanstvenim oscarom'. Ivan Đikić je prvi hrvatski znanstvenik koji je dobitnik tri 'oscara'.

- Projekt istražuje molekularne mehanizme remodeliranja endoplazmatskog retikuluma (ER). ER je najveći sustav unutarstaničnih tuba koje spajaju sve dijelove stanice, nešto kao podzemna zeljeznica u velikim gradovima, i neophodna je za glavne životne funkcije u našim stanicama. Kako bi ispunio svoje različite funkcije, ER stalno prilagođava svoj oblik i masu, a mi ćemo u ovom projektu pokusati rasvijetliti atomske detalje i biofizičke principe ovih dinamičkih promjena. Projekt je originalan i riskantan jer koristimo kombiniranje strukturalne biologije s dinamičkom simulacijom i molekularnim modeliranjem koristeći računalne programe kako bi dobili uvid u dosad neviđene molekularne detalje ovog procesa. Podaci koji se prikupe u ovom projektu također ce pomoći u razumijevanju utjecaja ER-a na neurodegenerativne bolesti, rak i infekcije. Primjerice poznato je da bakterija Legionella kao i RNK virusi poput ZIKA, Ebole i SARS koriste ER kao mjesto svog umnažanja u stanicama. Dio nasih istraživanja je usmjereno u otkrivanje novih terapijskih metoda pomoću kojih mozemo blokirati zivotni ciklus bakterija i virusa u ER i na taj način prekinuti infekciju, objasnio nam je prof. Đikić osvrčući se na prethodno dobivene grantove Europskog istraživačkog vijeća.

- Svaki ERC projekt je financiran s 2,5 milijuna eura i daje znanstvenicima potpunu slobodu u istrazivanju.  Ti grantovi usitinu prepoznaju najkreativnije originalne projekte. Posebna je čast dobiti ovakvo priznanje tri puta zaredom što je vrlo rijedak uspjeh samo malog broja znanstvenika u zemljama EU. Osobno sam zahvalan članovima svog laboratorija i kolegama suradnicima koji su prihvaćali moje kreativne i ponekad čudne ideje s povjerenjem te smo zajednički postigli značajne rezultate. Pri tome ne mislim samo na znanstvena otkrića, akademske publikacije i razvoj novih tehnologija. Sve to predstavlja jednu puno veću priču o transformaciji lokalne sredine našeg Sveučilišta  prema korištenju znanstvenih otkrića i novih tehnologija u razvoju gospodarstva, medicine kao i financiranja znanosti, kaže naš znanstvenik. Kazao je i kako se ovdje radi o desetljeću dugoj priči o uspjehu kontinuiranog i kompetitivnog financiranja naseg rada u Frankfurtu.

- Svaki projekt traje po pet godina sto je sve ukupno 15 godina financiranja od strane ERC-a u ukupnom iznosu od 7,5 milijuna eura. S tim sredstvima smo zaposlili oko 20 znanstvenika. No glavni ekonomski učinak je na prijenosu otkrica preko raznih projekata u razvoj gospodarstva u Njemackoj. Primejrice, nedavno smo osnovali i biotehnološku kompaniju Vivlion GMbH koja je fokusirana na genetska skriniranja u otkrivanju novih lijekova. Dosadašnji rezultati ERC projekta pomoći ce u budućnosti razvoju novih terapijskih strategija, što je temeljni cilj projekta izvrsnosti nazvanog EMTHERA. To je zajednički pothvat znanstvenika iz Frankfurta i Mainza kojeg pripremamo kao jedan od kandidata za sljedeći krug savezne strategije izvrsnosti u Njemackoj, rekao je komentirajući i nastavak suradnje s domaćim znanstvenicima.

- I u projektima ovog ERC projekta nastavljam suradnju s profesorom Janošem Terzičem i profesoricom Ivanom Novak Nakir s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu u istraživanju tumora jetre. Imamo jako zanimljive rezultate na eksperimentalnim misšvima  koji ukazuju koliko su upalni procesi važni tijekom procesa starenja i razvoja tumora jetre. Naša znanstvena suradnja traje već više od 17 godina i izrazito sam ponosan na sve dosadašnje uspjehe koje smo postigli zajedno. To je jedan od najboljih načina na koji znanstvenici iz inozemstva mogu sudjelovati u razvoju obrazovanja i znanosti u Hrvatskoj, rekao nam je prof. Đikić.

Ključne riječi

Komentara 3

NN
novo nenormalni
12:04 26.04.2022.

nadam se da će uskoro opet neki novi lijek protiv raka

VJ
vjacho
21:42 05.05.2022.

svaka čast! još samo da otkrije lijek protiv raka!

Avatar grbadeva
grbadeva
12:31 26.04.2022.

Kako to, a naši vrli protucjepiše sz zaključili da on pojma nema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije