Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon 99 godina

Pogledajte pomrčinu sunca. Rijetkoj pojavi nisu odoljeli ni Trumpovi...

Pomrčina Sunca
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
21.08.2017.
u 21:22

U 9,05 po lokalnom vremenu ili 18,05 po srednjoeuropskom Mjesec je počeo zaklanjati Sunce u Oregonu

Strpljivi zaljubljenici u nebo uživali su danas u potpunoj pomrčini Sunca u Americi nakon 99 godina.

U 9,05 po lokalnom vremenu ili 18,05 po srednjoeuropskom Mjesec je počeo zaklanjati Sunce u Oregonu, na sjeverozapadu zemlje. Potpuna pomrčina tamo je bila u 19,20 po srednjoeuropskom vremenu i bila je vidljiva s male trake teritorija širokog 113 km.

Dvanaest milijuna sretnika koji žive u tom privilegiranom području su bili u prvim ložama u promatranju tog prizoru. Milijuni turista su im se pridružili zadnjih dana. Zona potpune pomrčine prešla je 14 saveznih država, od Oregona do Južne Karoline.

Pomrčina Sunca
1/26

U svim dijelovima zemlje teleskopi i fotoaparati su bili upereni u nebo. Pred nacionalnim muzejom zrakoplovstva i svemira u Washington prolaznicima dijele specijalne naočale. Duž susjednog National Malla djeca i odrasli su spremni očiju uperenih prema horizontu.

 

Ovo je prva pomrčina Sunca vidljiva od jedne američke obale do druge nakon 99 godina. "To će biti najfotografiraniji i najviše dijeljen sadržaj na Facebooku i Twitteru u ljudskoj povijesti", kaže astronom Tyler Nordgren.  "To će biti kao Woodstock puta dvjesto, ali diljem zemlje", rekao je znanstvenik NASA-e Alex Young.

Komentara 8

Avatar dzambo
dzambo
22:31 21.08.2017.

To se dogadja jednom u zivotu....nije nesto al nije ni za propustiti kad se vec nalazis tacno gdje te kaci....nesto poslije 1 PM my time sjeo sam ispred garaze iza kuce mi I poceo tacno snimat u 1.25 PM Tad je jos sunce grijalo I sve se vidjelo al u 1.26 PM odjednom koda je naisao svemirski brod ko iz nog filma ''Dan Nezavisnosti '' velika sjena pocela je prekrivati sve oko mene....I odjenom pred pola 2 poslije podne sva svijetla koja su vanka postavljena da se upale sama kad noc se priblizava sva su se upalila....I u 1.28 poslije podne tacno oko mene je bio kompletan mrak koda je oko 10 navecer I trajalo je tacno 2 minute, poslije toga ona velika sjena polako se pocela povlaciti I mrak je nestajao polako I kompletno na asfaltu kod garaze mi pocelo je tak jako treperiti koda je nekoliko oni flash lampi uperno u asphalt I nekoliko linija se pojavilo tacno kad je pocelo Sunce ponovo izlazit, I u roku par sekundi struje je nestalo kompletno okolo poslije pola 2 na suncanom danu ni oblaka okolo...al za 1 min struja dodje I sve se vrati u normalu u iducih barem 99 god. sto se tice ove neobicne pojave....opet kazem ''no big deal'' al zasto propustiti nesto sto ces vidjet jednom u zivotu...a nekosta te nista...

Avatar h.hulkic
h.hulkic
21:35 21.08.2017.

Svaki dan je pomrčina u Hrvatskoj.

Avatar comandante
comandante
07:11 22.08.2017.

Ovaj moton svakodnevno svjedoci pomrcini mozga tako da ovo nije neka atrakcija za njega

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije