Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Značajno otkriće

U Velikom hadronskom sudarivaču u CERN-u otkrivena nova čestica

Cern
Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS/PIXSELL
07.07.2017.
u 10:08

Ovo je prvi put da su znanstvenici potvrdili postojanje čestice s dva teška kvarka

Znanstvenici su u Velikom hadronskom sudarivaču (LHC) u CERN-u u Švicarskoj otkrili novu česticu. Ovo otkriće pomoći će znanstvenicima da saznaju više o takozvanoj jakoj sili koja drži jezgre atoma zajedno, piše BBC.

Postojanje nove čestice već je bilo teoretski predviđeno, ali ovo je prvi put da je identificirana. Detalji o čestici Xi-cc++ predstavljeni su na konferenciji o fizici visokih energija u Veneciji. Voditelj istraživanja dr. Patrick Spradlin sa Sveučilišta u Glasgowu rekao je da će otkriće baciti svjetlo na dugotrajnu zagonetku i otvoriti uzbudljivi novi ogranak istraživanja. Njegov kolega s istog sveučilišta Paul Soler rekao je da je prijeđena nova granica u shvaćanju jake sile.

Jaka sila ili jaka nuklearna sila je osnovna sila koja djeluje među kvarkovima i na okupu drži nukleone u atomskoj jezgri. Neutroni i protoni čine jezgre atoma, a oni su sastavljeni od tri manje čestice, takozvanih kvarkova, koji mogu biti laki ili teški. Postoji šest vrsta kvarkova koji se mogu kombinirati na razne načine kako bi tvorili druge vrste čestica. One koje su dosad zabilježene sadrže najviše jedan teški kvark, a ovo je prvi put da su znanstvenici potvrdili postojanje jedne s dva teška kvarka.

Komentara 3

LA
LawAbidingCitizen
15:29 07.07.2017.

vjerujem da se tamo dogadjaju znacajna znanstvena otkrica.. al buraz ne kuzim sto je kvark ni cemu sluzi to sve... al neka znanstvenika,da su svi poput mene jos bi trebalo 1000 godina da izmislimo kotac

AR
Archangel711
18:36 07.07.2017.

Ne mogu dokazat postojanje gravitacije, pa izmišljaju razne čvarke, fotone, citrone ostale one!!!

Avatar Papatest
Papatest
11:46 07.07.2017.

Da se nije naša predsjednivca i tamo uvukla preko plota,a jel čestica crvena?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije