Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MHT TERAPIJA

Britanski doktori zatražili dozvolu za stvaranje bebe koja će imati DNK od tri osobe

beba, rodilište
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/2
01.12.2016.
u 09:55

Stručnjaci iz Newcastlea već su odabrali pacijente koji bi mogli biti prikladni za terapiju i planiraju zatražiti licencu čim HEFA da 'zeleno svijetlo'.

Britanski doktori zatražit će od regulatora dozvolu za tretman kojim bi stvorili prvo dijete koje će imati DNK troje ljudi.

Specijalisti iz Newcastlea spremni su koristiti mitohondrijsku nadomjesnu terapiju (MRT) kod žena koje bi na svoju djecu mogle prenijeti često fatalne genetske poremećaje, piše Guardian

Britanska Agencija za ljudsku oplodnju i embriologiju (HEFA) napravila je znanstveni pregled i u srijedu zaključila da bi terapija trebala biti odobrena za "opreznu bolničku upotrebu" kada su djeca u opasnosti od nasljeđivanja određenih genetskih bolesti

HEFA će razmotriti nalaz i pozvati klinike za podnošenje zahtjeva za licence. Parlament je prošle godine promijenio zakon kako bi se omogućila terapija, a znanstvenici su nastavili s daljnjim eksperimentima kako bi procijenili sigurnost liječenja

Stručnjaci iz Newcastlea već su odabrali pacijente koji bi mogli biti prikladni za terapiju i planiraju zatražiti licencu čim HEFA da 'zeleno svijetlo'.

- Ne možemo kazati da terapija ukida rizik prijenosa mitohondrijskih bolesti, no to je strategija za smanjenje rizika - kazao je Doug Turnbull, profesor neurologije koji je radio na razvoju terapije.

MRT terapija razvijena je kako bi pomogle ženama koje imaju štetne genetske mutacije u svojim mitohondrijima. Oni se prenose s majke na dijete, a ako su štetni onda mogu imati progresivne bolesti. Mitohondriji zdravog donora trebali bi ovom terapijom zamijeniti majčine štetne mitohondrije.

>> Velika Britanija postala prva zemlja koja dopušta stvaranje beba od tri osobe

Komentara 1

QT
qt
14:30 02.12.2016.

Opet se igraju Boga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije