Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Srce izmjerilo

'Veličina' hrvatskog weba: 7 TB i 96.671 .hr domena

Google sets up data removal webformA Google search removal request displayed on the screen of a smart phone, after Google was forced by European law to allow members of the public to apply to have old or outdated internet search data about themselves dele
Foto: Thinkstock
16.02.2017.
u 11:15

Najzastupljenije vrste sadržaja su tekst u HTML formatu s 51,3 posto, te slike u JPEG formatu, njih 33,8 posto

Hrvatski web težio je 7 terabajta, a postojalo je 96.671 .hr domena, prema zadnjem mjerenju koje je proveo Sveučiliši računalni centar Srce. Valja napomenuti da je 80.000 .hr domena bilo aktivno i pogodno za “pobiranje” ili “harvestiranje”, laički rečeno, ispravno za pohranu u digitalnu arhivu. Za prvog mjerenja, prije 15 godina, veličina hrvatskog weba iznosila je 4509 .hr domena i 14.000 poslužitelja.

Inače, uzorak izmjeren 2002. godine obuhvatio je 4,667.920 resursa (objekata dostupnih webom), veličine više od 300 gigabajta podataka. U 2016. uspješno je preuzeto 77 milijuna resursa s weba, ukupne veličine 7 terabajta. Najzastupljenije vrste sadržaja su tekst u HTML formatu s 51,3 posto, te slike u JPEG formatu, njih 33,8 posto.

Stručni tim Srca u Zagrebu već 15 godina mjeri veličinu hrvatskog web prostora, pri čemu valja znati da se ono što se mjeri uglavnom odnosi na površinski dio interneta, kazuje mr. Miroslav Milinović, pomoćnik ravnatelja za informacijsku i posredničku strukturu. 

>> U Hrvatskoj lani putem crowdfundinga prikupljeno 2,3 milijuna kuna

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije