Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alternativa ljudskoj radnoj snazi

Uslužan, neumoran. Hoće li moći i gostu ispuniti sve želje?

GSMA Mobile World Congress 2017, Grand Fira -  Barcelona Robot Pepper on display at the GSMA Mobile World Congress 2017, Grand Fira, Barcelona. Picture date: Monday 27th February 2017.  David Jensen  Photo: Press Association/PIXSELL
Foto: Reuters
15.03.2017.
u 00:10

Vrlo primjenjiv u svakoj uslužnoj djelatnosti, Pepper radi 24 sata dnevno, govori, prepoznaje emocije...i izaziva bojazan u turizmu

Biste li voljeli da vas u hotelu umjesto recepcionera dočekuje robot? Publika se na predstavljanju robota Peppera na prošlotjednoj burzi turizma ITB Berlin podijelila točno popola. Desetak posto nema jasan stav, a po 44 posto anketiranih u takvoj mogućnosti vidi puno prednosti, odnosno – mana. No Pepper je tijekom demonstracije osvojio i prve i druge i treće.

– Ovdje sam da pomognem ljudima – predstavio se ugodnim, prijateljskim glasom Pepper na engleskom (govori i francuski, njemački, španjolski), referirajući se na najveću bojazan mnogih u turizmu da bi humanoidni roboti mogli istisnuti ljude iz mnogih zanimanja.

Već ih prodano 20.000

Pepper nije prvi robot koji je turistička industrija upoznala, ali je prvi koji prepoznaje ljudske emocije i iskazuje empatiju. U Japanu, SAD-u, Kini i Francuskoj već ih je prodano 20.000. Pepper je ‘rođen’ u Japanu, a od prošle godine pomaže kupcima u jednom francuskom lancu supermarketa, član je i posade na brodu kompanije za krstarenja Costa Cruise Line, u jednoj belgijskoj bolnici radi na prijmu pacijenata, dobio je posao i u restoranima brze hrane Pizza Hut u Aziji, upoznali su ga gosti pojedinih hotela u lancima Hilton, Marriott, Hyatt Regency, a jedna japanska osiguravajuća kuća planira ga uključiti u prodaju životnih osiguranja.

Na ITB-u je Pepper uspješno demonstrirao kako obavlja posao službenika u zračnoj luci na check-inu, čak i kad putnik ima dodatne zahtjeve, premišlja se koje sjedalo želi... I sve kao najstrpljiviji, najljubazniji službenik.

Nema ljudsko lice

– Pepper je vrlo primjenjiv u svakoj uslužnoj djelatnosti. Istraživanja pokazuju da ljudi pozitivno reagiraju na njega jer s njim mogu ostvariti emocionalnu interakciju. Naš Pepper, inače, nije ni muško ni žensko, nema ljudsko lice jer se pokazalo da tako nešto zapravo plaši ljude, a upotrebljiv je zaista za razne poslove. U hotelu može dočekivati goste s dobrodošlicom, objašnjavati gdje je restoran i kad je doručak, koji je password za bežični internet, što vrijedi razgledati u gradu te pružati cijeli niz drugih korisnih informacija. Dakako, može ga se programirati za razne poslove u turizmu pa, recimo, može biti i sommelier ili barmen. Vrlo je praktičan, dostupan za posao 24 sata sedam dana u tjednu, nikad se ne umara, ne osuđuje i ne gubi živce – niže prednosti Nicolas Boudot iz europske podružnice kompanije SoftBank Robotics, koja je dizajnirala Peppera.

“On” ima četiri mikrofona, pet kamera, UZV odašiljače i prijemnike, laserske senzore... Svi su mu dijelovi pokretljivi i lako ih kontrolira, najveća je brzina 3 km/h. Visok je 1,2 metra, a težak 28 kilograma. Baterija drži oko 12 sati. Cijena je, kako se čulo u Berlinu, oko 20.000 eura, ali privatne osobe robota Peppera zasad mogu kupiti samo u Japanu. Ista je kompanija dizajnirala još dva slična robota, Romea i Naoa.

>>Znanstvenici otkrili kako bilo tko može postati prvak u pamćenju

>>San od samo 6 minuta može poboljšati pamćenje

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije