Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cyberkriminal

Evo koliko hakeri naplaćuju upad u nečiji Gmail ili Facebook profil

Facebook
DPA/PIXSELL
10.04.2016.
u 00:15

Hakerski cjenik u Rusiji i Ukrajini nešto je viši nego u Americi, a u ponudi su i lažne vozačke dozvole, američke putovnice itd.

Kriminalne aktivnosti u takozvanom cybersvijetu ili, pojednostavnjeno, svijetu internetske tehnologije, sve su intenzivnije i traženije, a baš kao i u ostalim djelatnostima na ilegalnom tržištu, i hakeri diljem svijeta imaju određene cijene za svoje usluge, piše Business Insider. 

Stručnjaci za analitiku tvrtke CISO INTEL pratili su tragove hakera na skrivenim forumima i drugim platformama na kojima se trguje ilegalnim uslugama i saznali koliko koštaju pojedine usluge cyberkriminalaca. Za upad u nečiji Gmail, Hotmail ili Yahoo račun, koji su najpopularniji među korisnicima interneta, hakeri trenutačno naplaćuju 129 američkih dolara, a toliko stoji i upad u nečiji Facebook ili Twitter profil u SAD-u.

Ako je riječ o profilima ili računima u Rusiji ili Ukrajini, cijena skače na 194 dolara. Ako pak netko želi upasti u korporativni mail neke kompanije, morat će za to izdvojiti oko 500 američkih dolara. Zanimljivo je kako hakeri nude i lažne dokumente pa se za 173 dolara može nabaviti  lažna vozačka dozvola za Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju, Njemačku i Izrael, a još je zanimljivije da se za iznos između 3000 i 10.000 dolara može nabaviti lažna američka putovnica. Oni koji pak trebaju lažne kreditne kartice proći će puno jeftinije jer ih hakeri na crnom tržištu nude po cijeni od 7 do 30 američkih dolara.

>>'Sakrili smo novac u 250.000 offshore tvrtki, ali sve je čisto'

>>Hakeri pokušali iz središnje banke Bangladeša ukrasti milijardu dolara

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije